Οι πρώτες εντολές του Γ. Παπανδρέου

Αποφασισμένος να ανοίξει μέτωπα και να αντιπαρατεθεί με τις αγκυλώσεις και τις κατεστημένες νοοτροπίες που συσσώρευσε στο κράτος το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης εμφανίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου , κατά την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν ώστε να απελευθερωθούν οι υπουργοί από τις παγίδες του κομματισμού, του παραγοντισμού και της πελατειακής αντίληψης,…

Οι πρώτες εντολές του Γ. Παπανδρέου | tovima.gr

Αποφασισμένος να ανοίξει μέτωπα και να αντιπαρατεθεί με τις αγκυλώσεις και τις κατεστημένες νοοτροπίες που συσσώρευσε στο κράτος το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης εμφανίστηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου , κατά την ομιλία του στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν ώστε να απελευθερωθούν οι υπουργοί από τις παγίδες του κομματισμού, του παραγοντισμού και της πελατειακής αντίληψης, που αποτελούν τροχοπέδη στο έργο τους, και να βρουν πεδίο δημιουργίας οι κρυμμένες δυνάμεις της κοινωνίας. Επίσης, έδωσε μεγάλη σημασία στην επαναδόμηση της δημόσιας διοίκησης, στην αναβάθμιση των θεσμών, στη διαφάνεια και στην κατάργηση της πολυνομίας, ώστε να δοθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης η εγγύηση ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον, όπως είπε.

Ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να ρίξει τον σπόρο της αντισυμβατικότητας στο Υπουργικό του Συμβούλιο, προτρέποντας τα μέλη της κυβέρνησης να δρουν σαν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» και να αναζητούν καινοτόμες ιδέες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εθεσε επίσης στην υπηρεσία τους το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών θα συστήσει υπηρεσίες για την προώθηση της καινοτομίας, ευρισκόμενο πλάι στους υπουργούς. Παράλληλα, όμως εγκαινίασε μια «ρεαλπολιτίκ», ζητώντας από τους υπουργούς του πριν εξαγγείλουν μέτρα να αποτυπώσουν τι παραλαμβάνουν. Να καταγράψουν όλα τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να κάνει με τον τρόπο αυτό αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση- αναδεικνύοντας πίσω από τις γραμμές τη διαφωνία του με την απογραφή που έκανε ο κ. Κ.Καραμανλής μόλις παρέλαβε την εξουσία-, αλλά να καταστεί σαφής η φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η καταγραφή αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναδιάταξη των στόχων που είχε θέσει προεκλογικά το ΠαΣοΚ ή σε αναθεώρηση ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, προσγειώνοντας τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα της κυβέρνησης. Ο ρεαλισμός αποτελεί τη συνταγή με την οποία θα αντιμετωπίσει τη σύνθετη κρίση στην οικονομία και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου . Εχοντας την ευθύνη της επαφής με τις Βρυξέλλες και τις ξένες αγορές, άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ θα γίνει εντός του πλαισίου που θέτουν οι ρεαλιστικές συνθήκες και οι προτεραιότητες της οικονομίας. Για αυτό και μπαίνοντας στο υπουργείο είπε ότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, όπως υπάρχουν και άλλα που θα πάρουν τη σειρά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk