Οι κόκκινες γραβάτες, τα ταγέρ και το τρακ των νέων υπουργών

Αν εξαιρέσει κανείς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία προσήλθε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην ορκωμοσία των νέων υπουργών με σακίδιο στην πλάτη, πάνινα φλατ παπούτσια φορώντας μπλούζα, ζακέτα και λευκό τζιν παντελόνι (διαφορετικό από το σύνηθες dress code της, που είναι τα φθαρμένα στενά τζιν), τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- άνδρες και γυναίκεςπροσήλθαν με επίσημο ντύσιμο. Ταγέρ ή φορέματα ντε πιες για τις γυναίκες, κοστούμια μαύρα, μπλε ή σκούρο γκρι για τους άνδρες.

Αν εξαιρέσει κανείς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία προσήλθε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην ορκωμοσία των νέων υπουργών με σακίδιο στην πλάτη, πάνινα φλατ παπούτσια φορώντας μπλούζα, ζακέτα και λευκό τζιν παντελόνι (διαφορετικό από το σύνηθες dress code της, που είναι τα φθαρμένα στενά τζιν), τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- άνδρες και γυναίκεςπροσήλθαν με επίσημο ντύσιμο. Ταγέρ ή φορέματα ντε πιες για τις γυναίκες, κοστούμια μαύρα, μπλε ή σκούρο γκρι για τους άνδρες. Ολα όμως τα σακάκια ήταν με στενά πέτα, που θεωρούνται της μόδας, ενώ οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί φορούσαν κυρίως κόκκινες ή στις αποχρώσεις του κόκκινου γραβάτες, στυλ, όπως μερικοί παρατήρησαν, το οποίο καθιέρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μαύρο φόρεμα ντε πιες φορούσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (αν και είχε πει ότι θα φορούσε πορτοκαλί), ροζ σακάκι η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , κόκκινο σακάκι η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, σκούρο γκρι ταγέρ (ψαροκόκαλο) η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή, μαύρο κοστούμι η υφυπουργός Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου. Η κυρία ΘεοδώραΤζάκρη , υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), δεν αποχωρίστηκε ούτε για τις ανάγκες της ορκωμοσίας της τα 12ποντα παπούτσια της.

Φαίνονταν όλοι χαρούμενοι, με την ψυχολογία που έχουν τα «πρωτάκια» , και συνομιλούσαν συνεχώς μεταξύ τους, ώσπου να αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, επί παντός επιστητού: από τις αρμοδιότητες τις οποίες πρόκειται να έχουν (κυρίως οι υφυπουργοί) ως τι θα πουν στις τελετές παράδοσης – παραλαβής που θα ακολουθούσαν. Ολοι πλην του έμπειρου κ. Πάγκαλου, ο οποίος φαινόταν ήρεμος και έδινε συμβουλές στα «πρωτάκια» , αλλά άνοιξε και συζήτηση με τους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν προβλέψατε εσείς οι δημοσιογράφοι σε ποιες θέσεις πάνε οι υπουργοί στον ανασχηματισμό. Εκανα 12 ανασχηματισμούς και ποτέ κανείς δεν βρήκε πού θα πάω» είπε χαμογελώντας. Και έστρεψε αμέσως τη συζήτηση στις αρμοδιότητες τις οποίες θα έχει: «Αυτό που έχει ενδιαφέρον θα είναι ο οικονομικός κύκλος. Θα συντονίζω τις συναρμοδιότητες».

Ορκίστηκαν, υπέγραψαν (ο κ. Πάγκαλος υπέγραψε όρθιος), χαιρέτησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πλην της κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία πήρε το σακίδιό της (το οποίο δεν αποχωρίστηκε ούτε όταν υπέγραφε το πρωτόκολλο ορκωμοσίας) και ετοιμαζόταν να φύγει. Γύρισε όμως πίσω και χαιρέτησε διά χειραψίας τον κ. Παπούλια.

Κατεβαίνοντας τη Βασ. Σοφίας με ανάποδη φορά στον λεωφορειόδρομο κατευθύνθηκαν όλοι μαζί πεζή στη Βουλή για την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως φάνηκε, δεν γνώριζαν πού θα καθήσουν και ανέλαβε να τους καθοδηγήσει μια υπάλληλος. Επιπλέον, βρέθηκαν για πρώτη φορά κενές καρέκλες, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση διέθετε 47 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυτή του κ. Παπανδρέου αριθμεί 36.

Λίγο προτού αρχίσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, είχαν σχηματιστεί «πηγαδάκια», όπως το πηγαδάκι-φροντιστήριο που σχημάτισαν οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου (υπουργός Οικονομικών) και Γ. Πεταλωτή ς (υφυπουργός, κυβερνητικός εκπρόσωπος), με περιεχόμενο μάλλον υποδείξεις του κ. Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Πεταλωτή για το πώς θα διεξάγει το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών. Ή το «πηγαδάκι» της κυρίας Λούκας Κατσέλη με τον κ. Παπακωνσταντίνου, των κκ. Ι. Ραγκούση και Ευ. Βενιζέλου, καθώς και του κ. Α. Λοβέρδου με την κυρία Μπατζελή. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι εξαφανίστηκαν από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου τα στιλό και οι πένες Μont Βlanc. Η νέα κυβέρνηση χρησιμοποιούσε μολύβια και στιλό Βic, ενώ ο Πρωθυπουργός πιστός στις συνήθειές του έφερε μαζί του και το laptop του.

Λόγω της διάρκειας της συνεδρίασης στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε διακοπή για διάλειμμα μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού. Μετά το πεντάλεπτο διάλειμμα τον λόγο έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης. Ο Συνήγορος προσήλθε με βιβλίο με τα πεπραγμένα της Αρχής και το μοίρασε στους υπουργούς, το οποίο διάβασαν αρκετοί. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Πρωθυπουργός στο έργο των ανεξάρτητων αρχών ήταν η φράση την οποία είπε ο κ. Παπανδρέου όταν ο κ. Καμίνης τον ρώτησε πόση ώρα έχει στη διάθεσή του: «Εχετε όση ώρα θέλετε» του είπε.

Τεχνοκράτες στις Γραμματείες των υπουργείων
Στο νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ νευραλγικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν τα δίκτυα τα οποία θα περιβάλλουν τους υπουργούς, ξεκινώντας από τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς και φτάνοντας στους συμβούλους. Μετά την κατάργηση κάποιων υπουργείων και τον περιορισμό των υφυπουργών, καθίσταται σαφές ότι σημαντικές αρμοδιότητες και ρόλοι θα εκχωρηθούν σε γραμματείς, οι οποίοι δεν θα είναι κομματικά στελέχη, αλλά θα έχουν τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Το κρίσιμο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση είναι η ταχεία ανεύρεση των προσώπων που θα τοποθετηθούν στις νευραλγικές αυτές θέσεις, είτε μέσω της ανοιχτής διαδικασίας υποβολής βιογραφικών είτε μέσω γνωριμιών. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για διάστημα δύο ως τριών εβδομάδων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η στελέχωση της κρατικής μηχανής, αλλά, με βάση ρεαλιστικές εκτιμήσεις, το διάστημα μπορεί να πλησιάσει και το δίμηνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk