ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τo «τέλος» του δολαρίου;

Oταν η ύφεση άρχισε να σκιάζει τον κόσμο, το αμερικανικό νόμισμα ως «ασφαλές καταφύγιο» σημείωσε σημαντικά κέρδη· αλλά μόλις άρχισε να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει, πήρε και πάλι την κατιούσα. Οι φήμες σχετικά με την ικανότητά του να διατηρήσει τον ρόλο του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και οι φωνές για την ανάγκη διαφοροποίησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών επιβάρυναν επίσης το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή η συζήτηση επανέρχεται πάντα όταν οι τιμές του δολαρίου είναι χαμηλές.

Τo «τέλος»  του δολαρίου; | tovima.gr

Oταν η ύφεση άρχισε να σκιάζει τον κόσμο, το αμερικανικό νόμισμα ως «ασφαλές καταφύγιο» σημείωσε σημαντικά κέρδη· αλλά μόλις άρχισε να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει, πήρε και πάλι την κατιούσα. Οι φήμες σχετικά με την ικανότητά του να διατηρήσει τον ρόλο του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και οι φωνές για την ανάγκη διαφοροποίησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων των κεντρικών τραπεζών επιβάρυναν επίσης το αμερικανικό νόμισμα. Αυτή η συζήτηση επανέρχεται πάντα όταν οι τιμές του δολαρίου είναι χαμηλές. Ο λόγος είναι ότι οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο πουλάνε σε δολάρια, για να τα επενδύσουν αργότερα και σε χώρες της Ευρώπης ή της Ασίας, και αυτό σημαίνει ότι χάνουν έσοδα, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές θεωρώντας πάντως πως καθώς το δολάριο είναι αιχμάλωτο της ποσοτικής χαλάρωσης ίσως παραμένει ευάλωτο για μια περίοδο.

Η υποχώρησή του το τελευταίο εξάμηνο αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην έντονη ανοδική κίνηση των επενδύσεων υψηλού κινδύνου, στην εξάλειψη του επιτοκιακού πλεονεκτήματός του και στον προβληματισμό της αγοράς για τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων πληθωρισμού, δημοσιονομικού ελλείμματος και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παρατηρεί το τμήμα αναλύσεως διεθνών αγορών της Αlpha Βank.

Η αποδυνάμωσή του επηρεάζει πάντως άμεσα την τιμή του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, όπως και των πολύτιμων μετάλλων αλλά και των μετοχών, καθώς ο εξαμηνιαίος συντελεστής συσχέτισης ευρώ- δολαρίου και του χρηματιστηριακού δείκτη S&Ρ500 των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλό 0,7 (σ.σ.: 1=ταυτόσημη πορεία).

Στις αρχές του έτους ο οικονομολόγος Robert Μundell (Νομπέλ Οικονομίας το 1999), ο οποίος συνέβαλε και στη δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ανέφερε ότι θα ήταν επωφελής τόσο για τη Fed όσο και για την ΕΚΤ μια διακύμανση της εν λόγω ισοτιμίας στο 1,20-1,40, ενώ ο στόχος (μέσος όρος) των αναλυτών για το ερχόμενο 12μηνο διαμορφώνεται στο 1,42, με τη βραχυπρόθεσμη κίνησή του να μην αποκλείεται να φθάσει ως το 1,55 σε σχέση με το ευρώ.

Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι, αν και υπήρξαν φωνές αμφισβήτησης ακόμη και όσον αφορά την ικανότητα του δολαρίου να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο του ως του κύριου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, οι νομισματικές ισορροπίες δεν αναμένεται (σύντομα τουλάχιστον) να διαταραχθούν δραματικά, ενώ τo τέλος του αμερικανικού νομίσματος μάλλον δεν έχει έρθει ακόμη.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk