Τα μάθατε τα νέα;

Με την υποτίμηση και την υποβάθμιση που έχουμε υποστεί ως πολίτες τα τελευταία χρόνια, τον χρειαζόμαστε με το παραπάνω έναν συνήγορο που θα διεκδικήσει τα δίκια μας. Οχι άλλον έναν δικηγόρο του Διαβόλου, αλλά έναν πραγματικό συνήγορο του πολίτη. Αυτόν ακριβώς, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, κάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Για να ακούσουν οι υπουργοί τις απόψεις του σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Αν και δεν ήταν απαραίτητο να φωνάξουν τον κ.

Με την υποτίμηση και την υποβάθμιση που έχουμε υποστεί ως πολίτες τα τελευταία χρόνια, τον χρειαζόμαστε με το παραπάνω έναν συνήγορο που θα διεκδικήσει τα δίκια μας. Οχι άλλον έναν δικηγόρο του Διαβόλου, αλλά έναν πραγματικό συνήγορο του πολίτη. Αυτόν ακριβώς, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, κάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Για να ακούσουν οι υπουργοί τις απόψεις του σχετικά με τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Αν και δεν ήταν απαραίτητο να φωνάξουν τον κ. Καμίνη.

Εναν οποιονδήποτε περαστικό να άρπαζαν από τον δρόμο και να τον ρωτούσαν, θα μάθαιναν μύρια όσα, από σουρεαλιστικά ως δραματικά.

Ο κ. Καμίνης, εν προκειμένω, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανταλλαγής απόψεων και της ενίσχυσης της διαφάνειας, οι οποίες θα τονώσουν «την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Δημόσια Διοίκηση. Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη κατ΄ εξοχήν υπηρετεί τη διαφάνεια. Είμαι στη διάθεση όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, προτίθεμαι να τους μεταφέρω τη συσσωρευμένη πείρα έντεκα χρόνων λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής που υπηρετώ, όλα όσα έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια». Για να δούμε, λοιπόν, πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία μετεκλογικά.

Γιατί ως σήμερα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η Δημόσια Διοίκηση είναι ανίκανη να στηρίξει και να διεκπεραιώσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων, «είναι ευνουχισμένη, έχει χάσει την αυτοεκτίμησή της, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω του ΑΣΕΠ, έχουν εισέλθει σε αυτήν αρκετοί επιστήμονες». Οι οποίοι τι κάνουν; ΄Η μάλλον, τι μπορούν να κάνουν μέσα στην απόλυτη ανοργανωσιά και αδιαφορία; Τίποτε. «Διαλεγόμαστε με κυβέρνηση και δικαστήρια, έχω όμως την αίσθηση» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης «ότι οι προτάσεις μας δεν εισακούγονται γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν θέλησε να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Ενώ τώρα; «Τώρα που ξεμπερδέψαμε πια με τα μεγάλα λόγια, τους άθλους, τα όνειρα, καιρός να ξαναγυρίσουμε στη ζωή μας» γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης στο ποίημά του με τίτλο «Ενα μεγάλο παρελθόν».

Ξαναγυρίζουμε λοιπόν στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Και οι νεοεκλεγέντες άρχοντες; «Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του πολίτη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Μια τέτοιου είδους κυβέρνηση δεν είναι το όνειρο κάθε συνειδητοποιημένου ψηφοφόρου; Μόνο να μη μείνει όνειρο θερινής νυκτός, όπως τόσα και τόσα άλλα…

Καθώς, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου- ο οποίος από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός κάτι έπαθε και μιλάει καλύτερα από κάθε άλλη φορά (σαν να λύθηκαν τα μάγια…)- ο λαός έδωσε στο ΠαΣοΚ «εντολή ανατροπής μιας κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα, της κατάστασης παρακμής και τέλματος». Επίσηςζήτησε σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού. Σε όσα έχουν απομείνει. Ναι, σε αυτά τα ολίγα… Ας τα σεβαστεί κάποιος.

Ζήτησε και κάτι άλλο ο κ. Παπανδρέου από τους υπουργούς του: να μην αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στο πρόσωπό τους αλλά ως ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Τι να πω… Ξαφνικά έχω μπουχτίσει πολιτικό πολιτισμό, όπως, τουλάχιστον, μου τον παρέχει μέσα από τις πρώτες δηλώσεις του ο νέος Πρωθυπουργός, και αισθάνομαι βαρυστομαχιά. Γιατί ως πολίτης αυτής της χώρας έχω συνηθίσει στη «λόρδα» των τελευταίων χρόνων και τώρα που μου τάζουν τραπέζι και καλοστρωμένο και γεμάτο, έστω αξιοπρεπές, ζορίζομαι, φοβάμαι να το πιστέψω και να το πλησιάσω… Μην είναι οφθαλμαπάτη;

Περιμένω κι εγώ, όπως όλοι, να περάσουν οι εκατό πρώτες ημέρες στις οποίες αναφέρθηκε εκ νέου ο κ. Παπανδρέου. Για να δω αν πράγματι υπάρχουν και λόγια που γίνονται πράξη.

Στο μεταξύ, από λόγια άλλο τίποτε κατά τις καθιερωμένες τελετές παράδοσης- παραλαβής των υπουργείων- λεπτομέρειες στις επόμενες σελίδες. Με τους πρώην να παινεύουν τους νυν κοιτώντας τους με μισό μάτι, και με τους νυν να παινεύουν τους πρώην ρίχνοντας αλάτι και βάζοντας τη σκούπα ανάποδα πίσω από την καρέκλα τους.

Ανάμεσά τους, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη· παρέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών τονίζοντας:

«Αισθάνομαι υπερήφανη που συνεργαστήκαμε καλά και ικανοποιημένη για αυτά που πετύχαμε.

Από την εξωτερική πολιτική μας πετύχαμε να αναγνωρίζεται σήμερα η Ελλάδα ως μια ισχυρή και αξιόπιστη περιφερειακή δύναμη». Λίγο αργότερα ο κ. Παπανδρέου θύμιζε σε όσους δεν το θυμούνταν: «Επανέρχομαι σε έναν γνωστό χώρο στον οποίο έχω εργαστεί στο παρελθόν» και συνέχισε: «Για τα ουσιαστικά ζητήματα, για το μέλλον της πατρίδας και τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα δεν θα σας πω τίποτα τώρα, θα βρεθούμε και θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες».

Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου ευχόταν καλή επιτυχία στον… διάδοχό του υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τη νέα υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη.

Δηλώνοντας (και πάλι) ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μειωθούν τα ελλείμματα θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν από εκείνα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι χάσαμε που δεν υπερψηφίσαμε το απόλυτο τίποτε που μας έταζε η κυβέρνηση της ΝΔ…

«Οταν φύγουμε από εδώ, με τη σειρά μας, πρέπει να παραδώσουμε τα πράγματα καλύτερα ή πολύ καλύτερα από ό,τι τα παραλάβαμε» δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος. Ακόμη δεν ανέλαβε και έφτασε- με τα λόγια- στο κατευόδιο. Σαν πολύ δεν βιάζεται; Ενώ η νέα υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου αμέσως μετά την παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Α.

Σπηλιωτόπουλο φρόντισε να επισημάνει ότι αυτό που έχει μπροστά της είναι μεγάλη πρόκληση καθώς «η Παιδεία είναι ο πυρήνας και η καρδιά όλων των πολιτικών». Ο,τι κι αν είναι η Παιδεία, το αρμόδιο υπουργείο εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο στυλάτα και τώρα που άλλαξε «αφεντικό». Υπέρκομψος ο κ. Σπηλιωτόπουλος, κομψότατη και η κυρία Διαμαντοπούλου. Ιδεολογικά αντίπαλοι, αισθητικά… ομοϊδεάτες.

Ενώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας η αλλαγή ήταν… εκκωφαντική, τουλάχιστον από πλευράς εμφάνισης: μετά τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη ο συνονόματός του κ. Ευ. Βενιζέλος έφερε μαζί του έναν άνεμο όχι μόνο ανανέωσης αλλά και πληθωρικότητας. Αραγε, φαντάζονται οι Τούρκοι τι τους περιμένει;

Κύριε διευθυντά

Δεν θα σχολιάσω τη βαθιά αγάπη, την χωρίς όρια εκτίμηση, την τυφλή εμπιστοσύνη, τον απεριόριστο θαυμασμό που εξέφρασε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος για την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία τον διαδέχεται στο υπουργείο Υγείας- φημίζεται, εξάλλου, για τέτοιου είδους επιθέσεις αβροφροσύνης ο πρώην υπουργός και διπλωμάτης. Ομολογώ όμως ότι με προβλημάτισε η επιθυμία του να βοηθήσει τη νέα υπουργό «με τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα αυτά τα χρόνια». Καλή η πρόθεση, δεν λέω, έλα όμως που ο ασθενής (βλέπε Δημόσια Υγεία) εξακολουθεί, και μετά την πενταετή… εμπειρία του κ. Αβραμόπουλου, να βρίσκεται σε κώμα…

Μετά τιμής (και ανησυχίας) ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk