Ο αιφνιδιασμός του ΠαΣοΚ

Oταν προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής, έστω κι αν είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, πίστευε ότι θα αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Ηθελε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά πίστευε ότι με αυτή την κίνηση αιφνιδιασμού θα μπορούσε να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠαΣοΚ ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κληροδοτήσει στο κόμμα του μια «απαλή ήττα» και μια «ήπια προσαρμογή» σε μια αντιπολίτευση μικρής διάρκειας. Τελικώς, ενώ τα κεντροδεξιά κόμματα θριαμβεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ του 1981.

Ο αιφνιδιασμός  του ΠαΣοΚ | tovima.gr

Oταν προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής, έστω κι αν είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του, πίστευε ότι θα αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Ηθελε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά πίστευε ότι με αυτή την κίνηση αιφνιδιασμού θα μπορούσε να στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠαΣοΚ ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κληροδοτήσει στο κόμμα του μια «απαλή ήττα» και μια «ήπια προσαρμογή» σε μια αντιπολίτευση μικρής διάρκειας.

Τελικώς, ενώ τα κεντροδεξιά κόμματα θριαμβεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ του 1981. Θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι οι Ελληνες αναλάβαμε να δώσουμε τα φώτα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης με μια γενναία αριστερή στροφή. Ενώ οι κεντροδεξιοί Μέρκελ και Βεστερβέλε θριάμβευσαν προ ημερών στη Γερμανία, η ΝΔ έχασε δύο στους δέκα απ΄ όσους την ψήφισαν το 2007, δηλαδή ένα 8% του εκλογικού σώματος, υπέρ ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ.

Το ΠαΣοΚ πέτυχε μεγάλη νίκη χωρίς να έχει ανακτήσει το έδαφος που είχε χάσει στα αριστερά του. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκαν μεταξύ 2004 και 2007 εις βάρος του ΠαΣοΚ. Το 2009 διατήρησαν άθικτες τις δυνάμεις τους, ενώ οι Οικολόγοι έλαβαν τώρα ένα υπολογίσιμο 2,5%. Το ΠαΣοΚ του 2009 δεν επανέφερε αριστερά κόμματα και κινήματα στο εκλογικό ύψος που είχαν το 2004 και υπό άλλες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο πρόβλημα για την Ιπποκράτους. Τώρα όμως το «αριστερό πρόβλημα» λύθηκε αυτομάτως εξαιτίας μιας εξαφάνισης του μεσαίου χώρου από τη ΝΔ τόσο μυστηριώδους όσο ήταν η εξαφάνιση των Μάγιας από την Κεντρική Αμερική. Γιατί συνέβη αυτό;

H μεγάλη έκταση της νίκης του ΠαΣοΚ οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογές του 2009 ήταν οι πρώτες στις οποίες ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν διεκδίκησε την εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία συνετρίβη γιατί εμφανίστηκε στη μάχη με ψυχολογία μικρού κόμματος. Ηταν η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές για να τις χάσει, με αποτέλεσμα το μοναδικό διαθέσιμο κόμμα εξουσίας να ήταν το ΠαΣοΚ. Η παράλογη τακτική του κ. Καραμανλή δεν απογοήτευσε απλώς, αλλά τρομοκράτησε τον μεσαίο χώρο, ο οποίος πρώτη φορά είδε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση να σύρεται μόνη της σε εκλογές ήττας.

Το γεγονός δε ότι η παραίτηση του κ. Καραμανλή συνάντησε την παλλαϊκή αδιαφορία και ουδείς δηλώνει ότι τον νοσταλγεί δείχνει ότι η κοινή γνώμη είχε από καιρό αποκωδικοποιήσει τις επιθυμίες του και φρόντισε να τον βοηθήσει ώστε να τις πραγματοποιήσει με το παραπάνω. Τελικώς, ο αιφνιδιασμός που ο κ. Καραμανλής σχεδίαζε για τους αντιπάλους του πέτυχε. Το ΠαΣοΚ αιφνιδιάστηκε ευχάριστα από την έκταση του αιφνιδιασμού που ο πρώην Πρωθυπουργός επεφύλαξε στον λαό και στο κόμμα του.

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk