γνώμη

Μια αλλιώτικη κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η σύνθεσή της αποπνέει αύρα νεότητας, αναδίδει άρωμα γυναίκας, δημιουργεί αίσθηση συνοχής, ενσωματώνει ισχυρές δυνάμεις συντονισμού και γενικώς η συγκρότησή της εκπλήσσει. Ο κ. Παπανδρέου με την παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών εγγυάται την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και μεταδίδει βεβαιότητα ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών, ικανών να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή. Η απόδοση τιμών και κεντρικού συντονιστικού ρόλου στον κ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η σύνθεσή της αποπνέει αύρα νεότητας, αναδίδει άρωμα γυναίκας, δημιουργεί αίσθηση συνοχής, ενσωματώνει ισχυρές δυνάμεις συντονισμού και γενικώς η συγκρότησή της εκπλήσσει. Ο κ. Παπανδρέου με την παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών εγγυάται την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και μεταδίδει βεβαιότητα ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών, ικανών να αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή. Η απόδοση τιμών και κεντρικού συντονιστικού ρόλου στον κ. Θ. Πάγκαλο, μαζί με την ανάθεση διαχείρισης της κυβερνητικής καθημερινότητας στον κ. Χ. Παμπούκη, επιτρέπει στο πλήθος να νιώθει ασφαλές και να πιστεύει ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη αποσυντονισμού της καραμανλικής περιόδου. Η τοποθέτηση επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών του κ. Ραγκούση κινείται στην ίδια κατεύθυνση και έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα συνοχής. Η επανάκαμψη του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στον κρίσιμο τομέα της Δημόσιας Τάξης και Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών επίσης δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας στους πολίτες.

Αντιστοίχως, η τοποθέτηση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας επιτρέπει αισιοδοξία ότι επιτέλους κάτι θα αλλάξει.

Οπως και η επιλογή του κ. Δ. Ρέππα στο νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών μεταδίδει βεβαιότητα συνέχειας στην παραγωγή των έργων. Ακόμη, η ανάθεση της ευθύνης της οικονομικής πολιτικής στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποτρέπει τυχόν ακρότητες και καθιστά τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες ευχερέστερη.

Aρκετοί πάντως προβληματίζονται κατά πόσον μαζί με τον κ. Σαχινίδη θα καταφέρουν να σηκώσουν το μέγα διαχειριστικό βάρος της συλλογής των φόρων και της περιστολής των δαπανών. Και βεβαίως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν μήπως η μετάθεση της διαθέτουσας έντονη προσωπικότητα κυρίας Λούκας Κατσέλη στη ζώνη της ανάπτυξης προκαλέσει προβλήματα συνεργασίας στο μέλλον. Η πρώτη επίσης του κ. Λοβέρδου στην καυτή ζώνη της εργασίας και των συντάξεων έχει το ενδιαφέρον της, αλλά η ανάθεση των κοινωνικών ασφαλίσεων σε έναν πρώην συνδικαλιστή προκαλεί αμφιβολίες ως προς τον τρόπο προσέγγισης του πιο σκληρού διαρθρωτικού προβλήματος της χώρας. Οι εκπλήξεις του κ. Πεταλωτή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και της κυρίας Μπατζελή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ηχούν μεν ευχάριστα, αλλά δεν δημιουργούν βεβαιότητες. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπαθέστατη αλλά άπειρη κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία καλείται να κινηθεί μεταξύ Συμπληγάδων και να αντιμετωπίσει ίσως τις πιο επιθετικές επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας. Τις ίδιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει ο καθείς για το δίδυμο Γερουλάνου- Γκερέκου στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού αντιστοίχως. Παράλληλα, το δίδυμο Ξενογιαννακοπούλου- Γεννηματά στο κρίσιμο και χαοτικό υπουργείο Υγείας δεν εγγυάται διάρκεια συμβίωσης, η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Αμυνας, υπό την αυστηρή επιτήρηση των κκ. Πάγκαλου και Μπεγλίτη, παραπέμπει σε καθεστώς πολυτελούς εξορίας και η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει τυπική.

Kάπως έτσι έχουν τα πράγματα με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τα πλεονεκτήματα δείχνουν υπέρτερα των μειονεκτημάτων. Μένει τώρα να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Ο καιρός θα δείξει…

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk