ΑΠΟΨΗ

Η καταγραφή και η ρεαλιστική οικονομική πολιτική

Χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους υπουργούς του να καταγράψουν τα προβλήματα των υπουργείων τους και να καταθέσουν άμεσα ένα σχέδιο προτεραιοτήτων το οποίο θα αξιοποιηθεί στη διαμόρφωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που επείγουν και θέματα που πρέπει να μπουν στη σειρά και επεσήμανε …

Η καταγραφή και η ρεαλιστική  οικονομική πολιτική | tovima.gr

Χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους υπουργούς του να καταγράψουν τα προβλήματα των υπουργείων τους και να καταθέσουν άμεσα ένα σχέδιο προτεραιοτήτων το οποίο θα αξιοποιηθεί στη διαμόρφωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που επείγουν και θέματα που πρέπει να μπουν στη σειρά και επεσήμανε ότι η οικονομική πολιτική δεν φτιάχνεται στο πόδι, αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή τού τι παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέσει να καταστρώσει μια ρεαλιστική πολιτική.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός με βάση την καταγραφή που θα κάνει ο νέος υπουργός Οικονομικών θα αναδιαμορφώσει την οικονομική πολιτική που προεκλογικά είχε εξαγγείλει. Και η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη. Προχθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας το έλλειμμα τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 10%, ενώ δεν αποκλείεται να πάει υψηλότερα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ήταν της τάξεως του 6%. Εξάλλου, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ως το τέλος του έτους, που είναι άγνωστες στη νέα κυβέρνηση, μπορεί να εκτοξεύσουν το δημόσιο χρέος πάνω από τα 300 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η νέα κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και καλείται να χαράξει και να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πολιτική για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν σε αναπτυξιακή πορεία. Αρα με βάση αυτά που θα βρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στα δημόσια ταμεία και κιτάπια θα αναδιαμορφώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Διότι αλλιώς ήταν οι προεκλογικές εξαγγελίες και αλλιώς είναι η άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Αλλωστε η ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και η ανάδειξή του ως πρώτου τη τάξει οικονομικού υπουργού ουσιαστικά αποδεσμεύει την κυβέρνηση από αυτά που προεκλογικά υποστήριζε η κυρία Λούκα Κατσέλη , η οποία εμφανιζόταν ως η επικρατέστερη να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας.

Βεβαίως το κυβερνών κόμμα δεν θα εγκαταλείψει τις βασικές προεκλογικές αρχές του, όπως είναι για παράδειγμα η φορολογική ελάφρυνση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων και η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων ή οι μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η νέα φορολογική κλίμακα ή πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την καταγραφή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk