Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Η κυρία Αρετή Γεωργοσοπούλου γράφει: Εμείς, οι κάτοικοι του Ντραφίου, δώσαμε επτάωρη μάχη με τη φωτιά, η οποία ήρθε από τρία τεράστια μέτωπα. Τα μέσα που διαθέταμε σε αυτή την άνιση μάχη ήταν τα λάστιχα των σπιτιών μας, οι κουβάδες και οι κλάρες. Ημασταν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στην πύρινη κόλαση. Καταγγέλλουμε δημόσια την παντελή απουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, …

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Για τη φωτιά στο Ντράφι
Η κυρία Αρετή Γεωργοσοπούλου γράφει:

Εμείς, οι κάτοικοι του Ντραφίου, δώσαμε επτάωρη μάχη με τη φωτιά, η οποία ήρθε από τρία τεράστια μέτωπα. Τα μέσα που διαθέταμε σε αυτή την άνιση μάχη ήταν τα λάστιχα των σπιτιών μας, οι κουβάδες και οι κλάρες. Ημασταν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στην πύρινη κόλαση. Καταγγέλλουμε δημόσια την παντελή απουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την απόλυτη απουσία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού, την προκλητική συμπεριφορά των υπαλλήλων της Κοινότητας Πικερμίου προς ορισμένους κατοίκους που ζητούσαν βοήθεια, τη μηδενική ενημέρωσή μας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεγάλης φωτιάς, καθώς και την απουσία τους την επόμενη μέρα, την πλήρη έλλειψη βασικών μέσων αντιμετώπισης της φωτιάς, την «αναποτελεσματική» διοίκηση της Κοινότητας Πικερμίου- η οποία «κράτησε» τα 180 ευρώ που πλήρωσαν ορισμένοι ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό των ξερών χόρτων- τη λανθασμένη απόφασή τους να κόψουν τα ξερά χόρτα σε διαφόρους δρόμους τον Ιούλιο και να τα σκορπίσουν, εξασφαλίζοντας έτσι εύφλεκτο προσάναμμα. Ζητούμε την άμεση μελέτη και εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, την άμεση αναδάσωση με κατάλληλα δένδρα, τη μείωση της υπερβολικής τιμής του νερού που έχει επιβάλει η Κοινότητα Πικερμίου τουλάχιστον κατά 30% για έναν χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθεί το πράσινο και το περιβάλλον, και την αποκατάσταση του ρέματος Βαλανάρη.

Γρουσουζιά
Ο κ. Αλέξανδρος Μπαχντάνοφ, από τα Χανιά, γράφει:

Κάτι δεν μου πήγαινε καλά στη δήλωση του κ. Μ. Λιάπη περί των αιτίων καταποντισμού της παράταξής του. Δεν έφταιγε το οργίλο ύφος του ούτε ο γνωστός αντιπαθής στόμφος του πρώην υπουργού Πολιτισμού. Ωστόσο αυτοί οι «δύο Ηρακληδείς του στέμματος» με παρακίνησαν να ανατρέξω στα λεξικά. Διαβάζω, λοιπόν, ότι «Ηρακλείς του στέμματος ήταν η ειρωνική επίκληση των φανατικών βασιλοφρόνων από τους αντιπάλους των βενιζελικούς κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού». Θυμηθείτε ότι ο θυρεός της πάλαι ποτέ ελληνικής βασιλείας εμφάνιζε το στέμμα φρουρούμενο από δύο ροπαλοφόρους Ηρακλείς. Ηρακλείς, λοιπόν, κύριε υπουργέ, και όχι Ηρακληδείς. Εσείς ένας ταγός της ελληνικής κοινωνίας δεν επιτρέπεται να μας παρασύρετε- των δημοσιογράφων μη εξαιρουμένων- σε τέτοια λάθη. Αλλά ούτε νομίζω ότι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείται έκφραση της περιόδου του εθνικού διχασμού του 1915. Είμαι προληπτικός και φοβάμαι ότι είναι γουρσουζιά, εν όψει και των αναμενόμενων εξελίξεων στην παράταξή σας.

Ειρωνεία
Ο κ. Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος γράφει:

Ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών για τον Καραμανλή. Ο πιο τυχερός πρωθυπουργός μιας πρωτόφαντης ευταξίας για την Ελλάδα το 2004 εκδιώχθηκε με πολλαπλά βέλη. Τι ειρωνεία! Ενα μειδίαμα θα χαράκτηκε στα χείλη του Μιχάλη Λιάπη με την ανακοίνωση των εκλογικών στοιχείων. Το ιστορικό λάθος είχε επιβεβαιωθεί πια. Ο λαός συμφώνησε μαζί του πάνω σε αυτόν τον όρο όχι μόνο στο επίπεδο απόφασης της διεξαγωγής της εκλογικής μάχης, αλλά και στο γεγονός ότι η ΝΔ κυβέρνησε τη χώρα!

«Πώς με εξυπηρέτησαν οι υπηρεσίες»
Ο κ. Στέργιος Βλιώρας γράφει:

Σας γράφω από το Βανκούβερ του Καναδά, όπου ζω 17 χρόνια τώρα. Τα τελευταία χρόνια έχω βάλει σκοπό να γυρέψω και να αποκτήσω έγγραφα για τον εαυτό μου και ιστορικά στοιχεία για την οικογένειά μου. Κατά τη διάρκεια των επαφών μου με τις διάφορες υπηρεσίες άκουσα ή και έλαβα απαντήσεις που κάνουν τα κόκαλα του πατέρα μου να τρίζουν. Το περίεργο είναι ότι τυχαίνει να λαβαίνω τις ίδιες απαντήσεις από περισσότερες της μίας δημόσιες υπηρεσίες. Σημειώνω ότι κάθε μου αίτηση έχει την ταχυδρομική μου διεύθυνση, την ηλεκτρονική μου διεύθυνση και το τηλέφωνό μου. Στέλνοντας μια αίτηση ταχυδρομικώς από τον Καναδά, και περιμένοντας μερικούς μήνες την απάντηση, έχασα την υπομονή μου και τους κάλεσα στο τηλέφωνο. Οταν τους ρώτησα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία της αίτησής μου, μού απάντησαν: «Την έχω την αίτηση εδώ και καιρό στο γραφείο μου, αλλά δεν επικοινωνήσατε ως τώρα για να μας εξηγήσετε τι χρειάζεστε». Υποβάλλω άλλη αίτηση. Περιμένω μερικούς μήνες και τηλεφωνώ πάλι, απευθύνω την ίδια ερώτηση στην υπάλληλο και εκείνη μου απαντά ότι έπρεπε να κατανοήσω ότι αφού δεν έλαβα απάντηση αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν στοιχεία να μου στείλουν. Στις 5 Οκτωβρίου έλαβα ένα e-mail από το Νοσοκομείο Παπανικολάου για μια αίτηση που τους έστειλα στις αρχές του Ιουνίου που μας πέρασε. Μου έγραψαν ότι έστειλαν την απάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών (ΚΕΠ) στις 24.6.2009 και ότι εκείνοι το έλαβαν στις 26.6.2009. Αλήθεια, σε ποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο έμαθαν τέτοιου είδους απαντήσεις οι διάφοροι υπάλληλοι; Και είναι κρίμα να περιμένω τόσο καιρό για έγγραφα από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να έχω ιδέα τι γίνεται. Εμαθα ότι το Σαββατοκύριακο είχατε εκλογές στην Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι τέτοια εξυπηρέτηση πολιτών δεν είναι φταίξιμο της μιας ή της άλλης κυβερνήσεως. Αλλά μιας και θα υπάρξει καινούργια κυβέρνηση, ρωτάω: α) Υπάρχει πρόγραμμα να αναβαθμιστεί το σύστημα και το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και β) Θα υπάρξουν καθορισμένα χρονικά περιθώρια για την εκτέλεση μιας υπηρεσίας, όπως η αποστολή εγγράφων στους έλληνες του εξωτερικού;

«Αποχρώσεις της ίδιας ιστορίας»
Ο κ. Ιωσήφ Χαριτωνίδης (Ιosif Charitonidis), από την Γκάνα της Αφρικής, γράφει:

Το δείγμα του νέου προσώπου(;) του ΠαΣοΚ πρόλαβε να δείξει ο κ. Σκανδαλίδης πριν ακόμη ο ελληνικός λαός αποφασίσει για τη νέα κυβέρνηση, με τη γνωστή ιστορία της χρήσης των τηλεφώνων του Δήμου Αθηναίων για τις προεκλογικές του ανάγκες. Μια από τα ίδια, σε νέο, ελαφρώς ανοιχτόχρωμο πράσινο, περιτύλιγμα. Τελικά, ποιος θα μας σώσει από τους μακρυχέρηδες που γράφουν και ξαναγράφουν την ίδια ιστορία με διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις;

Τα γραφόμενα του Ν. Κοτζιά
Ο κ. Διονύσης Ζώης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχ. Η/Υ ΔΠΘ, Μsc Συστήματα Αυτοματισμού ΕΜΠ, Μsc Τεχνοοικονομική Διοίκηση ΠΑΠΕΙ, γράφει:

Στη μεταφρασμένη έκδοση του βιβλίου του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν «Η κρίση του 2008» ο Νίκος Κοτζιάς, σύμβουλος του πρωθυπουργού πλέον Γεώργιου Παπανδρέου Β΄, προσέθεσε ένα πολύ σημαντικό εισαγωγικό σημείωμα που προσπαθεί φιλότιμα ακόμη και να ξεπεράσει το ενδιαφέρον της ανάγνωσης του κυρίως βιβλίου. Ο Νίκος Κοτζιάς βέβαια δεν είχε ανάγκη την ιδιότητα του συμβούλου του Πρωθυπουργού για να είναι άξιος μνημόνευσης. Εχει και μόνος του προσωπικά πλούσιο βιογραφικό. Το πιο ουσιώδες όμως κομμάτι (σελ. 31) αυτής της εισαγωγήςδοκιμίου, και ταυτόχρονα ολίγον ιλαρό, είναι η εκτίμηση του κ. Κοτζιά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και το χαρακτήρισα ιλαρό γιατί φαίνεται σαν να δικαιώνεται ο αγώνας της… Παπαρήγα. Ναι, είναι αλήθεια, το σύνθημα «Ψηφίσατε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» που όλοι φωνάζαμε σαν 15χρονα μέλη της ΚΝΕ, αν και δικαίως μας φαινόταν αναχρονιστικό, τώρα δικαιώνεται, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά. Και η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο, συνδέοντας το οικονομικό της πρόγραμμα όχι τόσο με δημοσιοοικονομικούς και νομισματικούς στόχους, αλλά κυρίως με στόχους που θα ανταποκρίνονται και θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Γίνεται λόγος για την ανάγκη σε περιόδους κρίσης να στηριχθούν άμεσα οι κοινωνικά αδύναμοι, ώστε να σηκώσουν το βάρος της κατανάλωσης και της ζήτησης που έχει ανάγκη η αγορά. Η αποσύνδεση των τραπεζών από τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση επενδύσεων, οι φιλελεύθερες εμμονές στη νομισματική πολιτική που θα έλυνε όλα τα προβλήματα και το αόρατο χέρι της αγοράς που επαληθεύτηκε ότι ήταν αόρατο τη στιγμή της κρίσης αποτελούν τα κακά παραδείγματα για τον κ. Κοτζιά, που κάνουν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης περισσότερο κοινωνικών μέτρων με ζητούμενο την πραγματική οικονομία.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk