«Ζητούμε συγγνώμη για την κρίση»

«Oλόκληρος ο κλάδος χρωστάει μια συγγνώμη στον πραγματικό κόσμο για τη χρηματοπιστωτική κρίση». Η δήλωση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο του τραπεζικού ομίλου ΗSΒC Στίβεν Γκριν στο ΒΒC. Το αφεντικό της βρετανικής τράπεζας παραδέχθηκε την αναγκαιότητα αλλαγής στην κουλτούρα του τραπεζικού συστήματος εφόσον οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται για τη γνώμη των πολιτών, του πραγματικού κόσμου, έξω από τα σύνορα της Wall Street στη Νέα Υόρκη και του Σίτι στο Λονδίνο. Μιλώντας στο περιθώριο …

«Ζητούμε συγγνώμη για την κρίση» | tovima.gr

«Oλόκληρος ο κλάδος χρωστάει μια συγγνώμη στον πραγματικό κόσμο για τη χρηματοπιστωτική κρίση». Η δήλωση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο του τραπεζικού ομίλου ΗSΒC Στίβεν Γκριν στο ΒΒC. Το αφεντικό της βρετανικής τράπεζας παραδέχθηκε την αναγκαιότητα αλλαγής στην κουλτούρα του τραπεζικού συστήματος εφόσον οι τραπεζίτες ενδιαφέρονται για τη γνώμη των πολιτών, του πραγματικού κόσμου, έξω από τα σύνορα της Wall Street στη Νέα Υόρκη και του Σίτι στο Λονδίνο. Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι ο κλάδος «χρωστάει επίσης τη δέσμευση ότι θα διδαχθεί από τα λάθη του».

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΗSΒC έκανε την αυτοκριτική του, στη συνάντηση των διαχειριστών μεγάλης περιουσίας που διοργάνωσε το Reuters στη Γενεύη, οικονομολόγοι και τραπεζίτες ξετύλιγαν τη νέα στρατηγική για την ανάκαμψη του κλάδου. Το κοινό σημείο ανάμεσα στις δηλώσεις του Γκριν και στις αναλύσεις των τραπεζιτών είναι η στροφή στον «πραγματικό κόσμο», στους «όχι και τόσο πλούσιους» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη Γενεύη. Σημαδιακή η περίπτωση του ομίλου Julius Βaer, του κορυφαίου διαχειριστή μεγάλων περιουσιών της Ελβετίας.

Τα στελέχη του Julius Βaer, τα οποία συνηθίζουν να υπερηφανεύονται για την οικονομική επιφάνεια των πολυεκατομμυριούχων πελατών τους, προέβησαν σε απόπειρα επαναπροσδιορισμού του όρου «πλούσιος». «Θα δεχθούμε και πελάτες με 800.000 ελβετικά φράγκα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μπόρις Κολαρντί αναφερόμενος σε «όχι και τόσο πλούσιους» που στο εξής θα μπορούν να διαβούν το πλατύσκαλο του περικλεούς ομίλου. Οι κατέχοντες τα 800.000 ελβετικά φράγκα που θέτει ως όριο ο Κολαρντί (αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ – όσο κοστίζει ένα τριάρι στο Κολωνάκι) θεωρούνται πλέον απαραίτητοι για τα μεγάλα ονόματα του κλάδου διαχείρισης περιουσιών.

Η πραγματικότητα πιέζει ασφυκτικά τον Julius Βaer, εφόσον ο ανταγωνισμός, ελβετικοί όμιλοι όπως η Credit Suisse και η UΒS, παρέχουν ήδη υπηρεσίες σε μια ευρύτερη αγορά επενδυτών. Καταδέχονται δηλαδή να εξυπηρετήσουν ακόμη και πελάτες που το κομπόδεμά τους δεν ξεπερνάει τα 250.000 ελβετικά φράγκα- 165.000 ευρώ, περίπου όσο κοστίζει ένα τριάρι στην Κυψέλητην ώρα που ο Julius Βaer διατηρούσε ως κατώτατο όριο το 1 εκατ. ελβετικά φράγκα (660.000 ευρώ) για να δεχθεί να ασχοληθεί με κάποιον. Το… άνοιγμα του Κολαρντί στη συνάντηση του Reuters στη Γενεύη δεν είχε προηγούμενο. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει πως όσοι ως τώρα πίστευαν ότι δεν έχουν αρκετά για τον Julius Βaer «πρέπει να το ξανασκεφθούν», παρέχοντας- με έμμεσο πλην όμως σαφή τρόπο- δικαίωμα στο όνειρο στους «όχι και τόσο πλούσιους». « Είναι σαν να περνάς δέκα φορές έξω από ένα σικ εστιατόριο στη Rue du Rhone και να σκέφτεσαι:“Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι μπορώ να μπω μέσα, μπορεί να είναι εξεζητημένο» δήλωσε ο Κολαρντί αναφερόμενος σε διάσημο και πανάκριβο δρόμο της Γενεύης. «Και τελικά καταλήγεις μέσα και απολαμβάνεις ένα υπέροχο δείπνο» συμπλήρωσε.

Σε αντίστοιχες παραχωρήσεις ετοιμάζεται να προβεί και ο επενδυτικός κλάδος της ισπανικής ΒΒVΑ. Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση μεγάλων περιουσιών Ενρίκε Μαραζουέλα παραδέχτηκε ότι παρ΄ ότι ο «ιδανικός πελάτης» είναι κάποιος που διαθέτει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ προς επένδυση, η τράπεζα είναι διατεθειμένη να δεχθεί πελάτες με λιγότερα χρήματα, δηλαδή περί τα 1,5 εκατ. ευρώ.

O βασικός λόγος που βαρύτερα ονόματα στον τομέα της διαχείρισης μεγάλων περιουσιών ρίχνουν τον πήχη είναι οι απώλειες που κατέγραψαν το ταραγμένο 2008. Στο τέλος του 2008 ο αριθμός των ιδιωτών με περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια προς επένδύση μέσω του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 14,9%, σε ετήσια βάση, ενώ οι περιουσίες που κατείχαν συρρικνώθηκαν κατά 19,5% σύμφωνα με την αποτίμηση της τράπεζας Μerrill Lynch και της εταιρείας συμβούλων Capgemini. Οσο για τους σούπερ πλούσιους, άτομα με κεφάλαια προς επένδυση άνω των 30 εκατ. δολαρίων κατέγραψαν κατά μέσο όρο απώλειες 24%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk