Το ύψος του ελλείμματος επί τάπητος στη συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Γ. Προβόπουλου – Στα 292 εκατ. ευρώ το χρέος στο εξάμηνο

Η καταγραφή του ελλείμματος και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι ο Γ. Προβόπουλος προέβλεψε έλλειμμα 10% του ΑΕΠ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Η καταγραφή του ελλείμματος, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε το 9 με 10% του ΑΕΠ μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο σήμερα το μεσημέρι.

«Αρκετά ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά τη συνάντησή με τον πρωθυπουργό.

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό σε βάθος για τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που είναι αρκετά ανησυχητικές», είπε ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ίσως υπερβεί φέτος το 10% του ΑΕΠ.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε «ένα κλικ» πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι θα διαμορφωθεί κάτω απ’ αυτό το όριο.

«Εγώ αισιοδοξώ ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έχει όντως «πιάσει» το 10%, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται αποκλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 6% φέτος, αν απέδιδαν τα φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Διαφορετικά, εκτιμούσε ότι θα ανέλθει στο 8% του ΑΕΠ, νούμερο το οποίο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Εξάλλου σήμερα θα γίνει ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το χρέος το οποίο έφτασε στο πρώτο εξάμηνο στα 292 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κυρία Λούκα Κατσέλη και κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια συνάντησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
«Διαβήκαμε την δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς», ανέφερε ο κ.Προβόπουλος στον Πρόεδρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk