Σερμπέτι για κερδοσκόπους η κούρσα της ζάχαρης

Σε προνομιακό πεδίο κερδοσκοπικής δραστηριότητας των hedge funds έχουν εξελιχθεί οι προθεσμιακές αγορές ζάχαρης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές πετρελαίου. Πρόκειται, βεβαίως, για λαμπρή ιδέα! Για υπέροχη εξέλιξη! Διότι ακόμη και αν η τιμή μιας τούρτας μπλακ φόρεστ εκτιναχθεί στα 30 ευρώ το κιλό, ακόμη και αν ανατιμηθούν ακόμη μια φορά οι καφέδες και μάλιστα συλλήβδην (γλυκείς, μέτριοι και… σκέτοι), οι επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες, στις κοινωνίες και στα νοικοκυριά …

Σερμπέτι για κερδοσκόπους η κούρσα της ζάχαρης | tovima.gr

Σε προνομιακό πεδίο κερδοσκοπικής δραστηριότητας των hedge funds έχουν εξελιχθεί οι προθεσμιακές αγορές ζάχαρης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές πετρελαίου. Πρόκειται, βεβαίως, για λαμπρή ιδέα! Για υπέροχη εξέλιξη! Διότι ακόμη και αν η τιμή μιας τούρτας μπλακ φόρεστ εκτιναχθεί στα 30 ευρώ το κιλό, ακόμη και αν ανατιμηθούν ακόμη μια φορά οι καφέδες και μάλιστα συλλήβδην (γλυκείς, μέτριοι και… σκέτοι), οι επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες, στις κοινωνίες και στα νοικοκυριά θα είναι αναμφίβολα λιγότερο επαχθείς από όσο η ανατίμηση των καυσίμων, που ως γνωστόν ανεβάζει το κόστος και της… αναπνοής μας. Λοιπόν, η τιμή της ζάχαρης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους και πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών.

Την αφορμή για την κούρσα των τιμών της ζάχαρης εύκολα μπορεί να τη μαντέψει κανείς: έντονη… φημολογία ότι θα παρουσιαστούν… ελλείψεις στο αγαθό! Οτι η προσφορά δεν θα αρκέσει για να καλύψει τη ζήτηση, για λόγους μετεωρολογικούς- κακοκαιρία στη Βραζιλία και στην Ινδία- και για λόγους ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, που γιορτάζεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πραγματική αιτία των ανατιμήσεων είναι, βεβαίως, η άσβεστη ανάγκη των θεσμικών κερδοσκόπων (hedge funds, εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία) για τζόγο. Ενας ακόμη λόγος που ευνοεί την κερδοσκοπία στα προθεσμιακά συμβόλαια της ζάχαρης είναι το ότι «ο τζόγος στην αγορά αυτή δεν υπόκειται σε ελέγχους ανάλογους με εκείνους που υπόκεινται οι αγορές ενέργειας», όπως σημειώνει στον «Guardian» ο Στιβ Πλατ της αγοράς εμπορευμάτων του Σικάγου. Ετσι, ενώ «ιστορικώς», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, η τιμή της ζάχαρης κυμαίνεται από 0,10 ως 0,12 δολάρια η λίβρα, στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έφθασε προ ημερών στα 0,2485 δολάρια η λίβρα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο που έχει παρατηρηθεί από το 1981. Στη συνέχεια η τιμή υποχώρησε. Αλλά προχθές, που το ηθικό των επενδυτών για την πορεία εξόδου από την κρίση είχε φθάσει στο ζενίθ και είχε ωθήσει τις τιμές όλων των εμπορευμάτων και του πετρελαίου στα ύψη, η τιμή ξεπέρασε πάλι τα 0,23 δολάρια η λίβρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk