Μονόδρομος οι επενδύσεις στην Πληροφορική

Σε 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει για το 2009 το σύνολο των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν για Πληροφορική στη χώρα μας. Το ποσό αυτό, το οποίο θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθεί σε 3 δισ. ευρώ το 2013, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5%. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι ως το 2013 η δαπάνη για Πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1% σε 1,2%. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα …

Σε 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει για το 2009 το σύνολο των κεφαλαίων που θα δαπανηθούν για Πληροφορική στη χώρα μας. Το ποσό αυτό, το οποίο θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξηθεί σε 3 δισ. ευρώ το 2013, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5%. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι ως το 2013 η δαπάνη για Πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1% σε 1,2%. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα για την κατάσταση του κλάδου της Πληροφορικής στη χώρα μας, τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Ιnternational Data Corporation (ΙDC), εταιρεία παγκόσμιων ερευνών στον κλάδο της Πληροφορικής, για λογαριασμό της Μicrosoft.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αγορά της Πληροφορικής θα συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 350 νέων επιχειρήσεων και 10.000 νέων θέσεων εργασίας ανάμεσα στα τέλη του 2009 και στα τέλη του 2013. Η πλειονότητα των νέων εταιρειών θα αφορά μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις που απαιτούν υψηλά προσόντα. Ακόμη, το 2009 οι τοπικοί συνεργάτες του «οικοσυστήματος» της Μicrosoft θα σημειώσουν έσοδα άνω των 1,1 δισ. ευρώ για τους ίδιους. Για να το κάνουν αυτό, θα επενδύσουν 350 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη, μάρκετινγκ, εκπαίδευση και πωλήσεις στην οικονομία της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το οικοσύστημα της Μicrosoft αποτελείται από τοπικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν ή και πουλούν προϊόντα που βασίζονται σε λογισμικό της Μicrosoft ή διανέμουν και υποστηρίζουν τεχνικά λογισμικό της Μicrosoft. Εχει υπολογισθεί ότι για κάθε ευρώ που κερδίζει η Μicrosoft το 2009 οι τοπικές εταιρείες στο εν λόγω οικοσύστημα θα κερδίσουν αντιστοίχως 11,32 ευρώ. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν 16.000 ανθρώπους, ενώ οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν πληροφορικά συστήματα απασχολούν 33.000

επαγγελματίες της Πληροφορικής, οι οποίοι εργάζονται σε λογισμικό της Μicrosoft ή προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτό. Στο σύνολό τους αυτοί οι υπάλληλοι αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής το 2009 στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας της ΙDC, ο κ. Στιβ Μπάλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft, ανέφερε ότι οι χώρες που προάγουν την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και σε άλλους τομείς της οικονομίας τους και επενδύουν σε υποδομές και εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών τους θα είναι εκείνες που θα διασφαλίσουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο της αγοράς, όταν θα περάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Η έρευνα της ΙDC εξετάζει τη συνεισφορά της Πληροφορικής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής, στην απασχόληση στον τομέα του λογισμικού, στη σύσταση νέων εταιρειών, στις κατά τόπους δαπάνες στον κλάδο της Πληροφορικής και στα φορολογικά έσοδα σε 52 χώρες, που αντιστοιχεί στο 98% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης στον κλάδο της Πληροφορικής.

Βάσει των στοιχείων της ίδιας έρευνας, οι δαπάνες σε λογισμικό αντιστοιχούν σε 13% των συνολικών δαπανών στον κλάδο της Πληροφορικής της Ελλάδας. Το λογισμικό δίνει ώθηση στην απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς το 32% των υπαλλήλων του κλάδου της Πληροφορικής ασχολείται με την ανάπτυξη, διανομή, εγκατάσταση ή τεχνική υποστήριξη λογισμικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία