Κάμψη σε Wall Street και Ευρώπη

Την ίδια ώρα που τα αναδυόμενα χρηματιστήρια κατέγραφαν ρεκόρ 13 μηνών, στη Wall Street και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, οι επενδυτές αποφάσισαν μετά τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις να «πάρουν τα κέρδη τους» προκαλώντας κάμψη. Ετσι, ο δείκτης ΜSCΙ αναδυόμενων αγορών έφτασε στα 928,4, αύξηση 0,4%, ενώ ο δείκτης των Φιλιππινών αυξήθηκε κατά 2,9%, στο υψηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2008, ο δείκτης 100 του Καράτσι (Πακιστάν) κατά 2%, ο ρωσικός Μicex Ιndex κέρδισε 0,5% και ο Ηang Seng του Χονγκ Κονγκ 2,07%.

Την ίδια ώρα που τα αναδυόμενα χρηματιστήρια κατέγραφαν ρεκόρ 13 μηνών, στη Wall Street και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά, οι επενδυτές αποφάσισαν μετά τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις να «πάρουν τα κέρδη τους» προκαλώντας κάμψη. Ετσι, ο δείκτης ΜSCΙ αναδυόμενων αγορών έφτασε στα 928,4, αύξηση 0,4%, ενώ ο δείκτης των Φιλιππινών αυξήθηκε κατά 2,9%, στο υψηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2008, ο δείκτης 100 του Καράτσι (Πακιστάν) κατά 2%, ο ρωσικός Μicex Ιndex κέρδισε 0,5% και ο Ηang Seng του Χονγκ Κονγκ 2,07%. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα βραζιλιάνικα χρηματιστήρια, τα οποία έπεσαν για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μέρες, αλλά η πτώση αυτή οφειλόταν στην πτώση που κατέγραψε η θυγατρική της Santander, με την εισαγωγή της στο ΝΥSΕ. Αυξήσεις πάντως κατέγραψαν και άλλα χρηματιστήρια, με τα αυστραλιανά να κλείνουν κατά 2,3% υψηλότερα, και με τον ιαπωνικό Νikkei να αυξάνει κατά 1,1%.

Ο Νίγκελ Ρέντελ, ειδικός αναλυτής των αναδυόμενων αγορών της RΒC Capital Μarkets στο Λονδίνο, εξήγησε ότι «το περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να είναι θετικό, δεδομένων των ενδείξεων για παγκόσμια ανάκαμψη, με χαμηλά επιτόκια και άφθονη ρευστότητα».

Μπορεί να μην απέχουν και πολύ τα δυτικά χρηματιστήρια από την ίδια εντύπωση, όπως το είχαν αποδείξει τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο χθες ήταν η ώρα να πραγματοποιήσουν τμήμα των κερδών τους, τουλάχιστον όπως το ανέλυσαν ορισμένοι ειδικοί. «Απλώς τώρα βλέπουμε και λίγη ιδιοποίηση κερδών. Δεν υπάρχουν πραγματικά κακά οικονομικά νέα εκεί έξω» είπε ο Ντέιβιντ Μπιούικ της ΒGC Ρartners. Αν και, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, «περίμεναν το βράδυ τα αποτελέσματα της Αlcoa. Γενικά τα αποτελέσματα, βέβαια, αναμένεται να είναι καλά σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, αλλά όλοι θέλουν να δουν πώς οι εταιρείες θα κινηθούν το τέταρτο τρίμηνο». Οι τράπεζες και το πετρέλαιο βάρυναν κυρίως σε αυτή την πτωτική κίνηση, έπειτα από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FΤSΕ Εurofirst 300 έπεσε κατά 0,4% στις 988,76 μονάδες. Ο γαλλικός CΑC 40 έπεσε κατά 0,37%, ο βρετανικός FΤSΕ 100 κατά 0,6% και ο γερμανικός DΑΧ κατά 0,30%.

Ομως και οι δείκτες στη Wall Street ακολούθησαν την ίδια πτωτική κίνηση, έπειτα από τρεις ανοδικές ημέρες. Ο Standard & Ρoor΄s 500 έπεφτε κατά 0,22% και ο Dow Jones κατά 0,14% δύο περίπου ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Οι αναλυτές αποδίδουν τη «διόρθωση» αυτή κυρίως στον φόβο ότι τελικά το Κογκρέσο δεν θα επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές για αγοραστές πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, γενικότερα, «είναι μια περίοδος που βαίνει προς το τέλος της ύφεσης και σε μια τέτοια περίοδο οι τιμές των μετοχών αυξάνουν έντονα, ακόμη και αν τα κέρδη εξακολουθούν να πέφτουν» επισημαίνει σε έκθεσή του ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ. Το οποίο σημαίνει ότι «μια επιθετική προ-κυκλική πολιτική στρατηγική λειτουργεί καλύτερα».

Το δολάριο κατέγραψε αύξηση, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις ημέρες, αλλά κυρίως εξαιτίας του φόβου ότι η υποχώρησή του είναι ιδιαίτερα ταχεία για να συνεχιστεί, λένε οι αναλυτές. Γι΄ αυτό και δεν ανέκοψε το ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη διαδοχική μέρα στις τιμές του χρυσού, οι οποίες άγγιξαν τα 1.048,20 δολάρια η ουγκιά, προτού κλείσουν στα 1.040,50 δολάρια. Ο χρυσός έχει έτσι πάρει σχεδόν 20% από την αρχή του χρόνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk