Επιστροφή στα κέρδη το 2011 προβλέπει το business plan της Εμπορικής

Η επιστροφή της Εμπορικής Τράπεζας στην κερδοφορία το 2011 είναι ο βασικός στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για την περίοδο 2009- 2013, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλεν Στρουμπ. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα επιδιωχθεί ο περιορισμός των επισφαλών δανείων, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 15%, η λειτουργία ενός κεντροποιημένου συστήματος έγκρισης δανείων, καθώς και στενή παρακολούθηση των κινδύνων, μείωση των εξόδων και εκπαίδευση του προσωπικού.

Η επιστροφή της Εμπορικής Τράπεζας στην κερδοφορία το 2011 είναι ο βασικός στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για την περίοδο 2009- 2013, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλεν Στρουμπ. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος θα επιδιωχθεί ο περιορισμός των επισφαλών δανείων, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 15%, η λειτουργία ενός κεντροποιημένου συστήματος έγκρισης δανείων, καθώς και στενή παρακολούθηση των κινδύνων, μείωση των εξόδων και εκπαίδευση του προσωπικού. Παράλληλα, η τράπεζα θα επιδιώξει να ενισχύσει την παρουσία της στη λιανική, στις μικρομεσαίες, αλλά και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σχετικά με τις επισφάλειες, στόχος για το 2011 αποτελεί η μείωση των προβλέψεων επί των χορηγήσεων κάτω από το 1%.

«Θέλουμε να αυξάνουμε κατά 7% τα έσοδά μας τον χρόνο από τραπεζικές εργασίες» δήλωσε ο κ. Στρουμπ και επανέλαβε ότι «στην Ελλάδα ήρθαμε για να μείνουμε. Η επένδυση της Credit στην Εμπορική είναι μια μακροχρόνια επένδυση και μπορεί να πάρει δύο ως τρία χρόνια παραπάνω απ΄ ό,τι περιμέναμε. Πρέπει να αναστρέψουμε την κατάσταση και η Εμπορική να γίνει μια ισχυρή τράπεζα στην Ελλάδα και μια καλή τράπεζα στους κόλπους της Credit». Ο ίδιος είπε ότι δεν σχεδιάζεται εθελουσία έξοδος στην τράπεζα, ενώ προέβλεψε ότι ως το 2011, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό της θα έχει μειωθεί κατά 1.100 άτομα.

Το business plan προβλέπει ενίσχυση με 1 δισ. ευρώ των κεφαλαίων (Τier 1) της τράπεζας ως το τέλος του χρόνου. Για το 2010 ο κ. Στρουμπ επεσήμανε ότι θα είναι δύσκολο λόγω της κρίσης.

Το 2008 τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τραπεζικές εργασίες ήταν 723 εκατ. ευρώ, με εκτίμηση να φτάσουν τα 730 εκατ. ευρώ το 2009 και το 2011 να είναι περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ. Το 2008 ο όμιλος εμφάνισε ζημιές 500 εκατ. ευρώ, οι οποίες εκτιμώνται πως εφέτος θα είναι 570 εκατ. ευρώ και το 2010 θα περιοριστούν στα 300 με 350 εκατ. ευρώ. Στόχος το 2013 είναι τα κέρδη να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Εμπορική Τράπεζα θα προχωρήσει στην καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, μέσα από προγράμματα πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back), ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με περίπου 2.500 πελάτες, θα ενταχθεί στη γενική διεύθυνση εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, ενώ θα υπάρξει αξιοποίηση των συνεργειών με τη Calyon, τον «βραχίονα» εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Credit Αgricole.

Εν τω μεταξύ, η Εμπορική ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση του 58,71% που κατέχει στην Ελληνική Βιομηχανία Σάκων και Ειδών Πλαστικής Υλης ΑΕ, ενώ στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον όμιλο της Credit Αgricole, προκειμένου τα ποσοστά συμμετοχής της στις θυγατρικές της εταιρείες Εμπορική Credicom Τράπεζα (50%), Εμπορική Αsset Μanagement ΑΕΔΑΚ (73,1%), Εμπορική Ζωής ΑΑΕΖ (50%), Εμπορική Leasing (80%) και Εμπορική Ασφάλειες ΑΕΑΕΓΑ (50%), να πωληθούν στις αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων του ομίλου της Credit Αgricole.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk