Αντιεξουσιαστικά

Πριν από περίπου πεντέμισι χρόνια, τον Μάρτιο του 2004, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανελάμβανε την εξουσία, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προέτρεψε τους υπουργούς του να πορευθούν «σεμνά και ταπεινά». Η φράση αυτή, η οποία κατά κάποιον τρόπο συμπύκνωνε το πνεύμα της διακυβέρνησης Καραμανλή, έγινε αφορμή για τη δημιουργία αυτής της στήλης. Χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας προς το Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς του να αναδείξουν τα προβλήματα του κράτους και όχι να τα κρύψουν.

Μετονομασία
Πριν από περίπου πεντέμισι χρόνια, τον Μάρτιο του 2004, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανελάμβανε την εξουσία, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προέτρεψε τους υπουργούς του να πορευθούν «σεμνά και ταπεινά». Η φράση αυτή, η οποία κατά κάποιον τρόπο συμπύκνωνε το πνεύμα της διακυβέρνησης Καραμανλή, έγινε αφορμή για τη δημιουργία αυτής της στήλης.

* * *
Χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας προς το Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς του να αναδείξουν τα προβλήματα του κράτους και όχι να τα κρύψουν. «Δεν είμαστε απολογητές για την κατάσταση της διοίκησης, ούτε θα επιρρίπτουμε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε οι ενδιάμεσοι του πολίτη και της διοίκησης.

Είμαστε αντιεξουσιαστές της εξουσίας» είπε.

* * *
Η στήλη δανείζεται την τελευταία φράση του Πρωθυπουργού, η οποία θεωρεί ότι αποτυπώνει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης, και από «Σεμνά και Ταπεινά» μετονομάζεται σε «Αντιεξουσιαστικά»!

Ωρα ΠαΣοΚ
Φαίνεται ότι οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται. Χθες επανήλθε η… ώρα ΠαΣοΚ στις τελετές παράδοσης- παραλαβής που έγιναν στα υπουργεία. Στο παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επίσημοι, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι είχαν ειδοποιηθεί ότι η τελετή θα γινόταν στις 12 με 1 το μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου.

* * *
Οι κάμερες στήθηκαν, ο κ. Γ. Σουφλιάς ήταν από νωρίς στο γραφείο του, όπου αποχαιρετούσε τους επί πεντέμισι χρόνια συνεργάτες του, και όλοι περίμεναν τον νέο υπουργό κ. Δ. Ρέππα για την τελετή. Ανάμεσά τους και οι δύο αδελφές του κ. Σουφλιά. Γύρω στη 1 το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο κ. Ρέππας, αλλάζοντας το πρόγραμμά του, θα πήγαινε πρώτα να αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο Μεταφορών.

* * *
Οι ώρες περνούσαν και ο κ. Ρέππας δεν εμφανιζόταν. Τελικώς έφθασε περί τις 3 μ.μ. και τον υποδέχθηκε ο ως χθες υφυπουργός κ. Θ. Ξανθόπουλος. Ακολούθησε συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας. Οι συγκεντρωμένοι απτόητοι περίμεναν. Γύρω στις 4 το απόγευμα άρχισε τελικώς η τελετή παράδοσης – παραλαβής, με καθυστέρηση πολλών ωρών.

Ο καιρός…
«Αδειο βλέπω το γραφείο σας…» είπε ο νέος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδη όταν μπήκε στο γραφείο του δευτέρου για την παράδοση και την παραλαβή του υπουργείου.

* * *
«Καλωσορίσατε, δεν έχω φακέλους γιατί υπέγραφα τις αποφάσεις και έφευγαν αμέσως…» απάντησε ο κ. Στυλιανίδης και στη συνέχεια έστρεψαν τη συζήτηση στον καιρό και στη ζέστη που κάνει αυτή την εποχή λέγοντας ότι…

«δεν είναι καιρός για κουστούμια». …και τα κοστούμια
Πάντως δεν ξέρουμε αν ο ζεστός καιρός ήταν η αιτία που ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (σκίτσο) εμφανίστηκε χθες στην αίθουσα των δημοσιογράφων χωρίς σακάκι και γραβάτα και με ανασηκωμένα τα μανίκια ή η πρόθεσή του να δώσει τον τόνο που θα κυριαρχήσει στο υπουργείο του, δηλαδή αυτόν της σκληρής δουλειάς.

* * *
Ο κ. Παπακωσταντίνου μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής επισκέφθηκε τους εκπροσώπους του Τύπου μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη , ο οποίος όμως φορούσε γραβάτα και σακάκι, για έναν σύντομα χαιρετισμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk