Αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της IBM ξεκινά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την IBM, η οποία φέρεται να προσπάθησε να εξοντώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των mainframe, συστημάτων που αναλαμβάνουν κρίσιμες εφαρμογές όπως οι τραπεζικές συναλλαγές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά καταγγελίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την IBM, η οποία φέρεται να προσπάθησε να εξοντώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των mainframe, υπολογιστικών συστημάτων που αναλαμβάνουν κρίσιμες εφαρμογές όπως οι τραπεζικές συναλλαγές και η δημόσια διοίκηση.

Η CCIA (Computer and Communications Industry Association), ένας φορέας της βιομηχανίας που σχηματίστηκε πριν από 30 χρόνια για να αντιταχθεί στην κυριαρχία της IBM, κατηγορεί τη «γαλάζια κυρία» ότι αρνείται να επιτρέψει την εκτέλεση του λειτουργικού συστήματός για mainframe σε συστήματα άλλων κατασκευαστών.

Οι εταιρείες-μέλη της CCIA επισημαίνουν ότι μέχρι το 2001 η IBM έδινε σε ανταγωνιστές της άδειες χρήσης για το λειτουργικό της στη βάση αντιμονοπωλιακής συμφωνίας που είχε συνυπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση. Έπειτα από την κατάργηση της συμφωνίας, η εταιρεία έπαψε να δίνει άδειες για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό, υποστηρίζουν.

Εκπρόσωπος της CCIA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ορισμένα από τα μέλη της έχουν κληθεί από το υπουργείο να καταθέσουν για την υπόθεση.

Στοιχεία για τη συμπεριφορά της IBM προσφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη CCIA, περισσότερο από το 80% των κυβερνητικών και εταιρικών δεδομένων βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα σε mainframe.

Οι υπολογιστές mainframe, γνωστοί για την αξιοπιστία τους αλλά και για το υψηλό κόστος τους, που υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια, εφευρέθηκαν από την IBM τη δεκαετία του 1960.

Ελάχιστοι κατασκευαστές παράγουν σήμερα mainframe, υπάρχουν όμως ανταγωνιστές της IBM που προσπαθούν να τρέξουν το λογισμικό αυτών των συστημάτων σε φθηνότερους υπολογιστές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk