«Η σημερινή κοινωνία δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της Ιστορίας»

O 72χρονος Εγκον Κρεντς φοράει ακόμη τα φαρδιά σακάκια και τις πολύχρωμες γραβάτες που ήταν της μόδας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τα συνδυάζει πια με μπλουτζίν, ένα ρούχο το οποίο η κυβέρνησή του χαρακτήριζε κάποτε σύμβολο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε κομμουνιστής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που έχει πατήσει τα 70. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι το άδειο βλέμμα του, σημάδι θλίψης. Για τον κ. Κρεντς, τον τελευταίο ηγέτη της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, ο κόσμος δεν απέβη ιδιαίτερα φιλόξενος στα 20 χρόνια που έχουν περάσει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

O 72χρονος Εγκον Κρεντς φοράει ακόμη τα φαρδιά σακάκια και τις πολύχρωμες γραβάτες που ήταν της μόδας την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τα συνδυάζει πια με μπλουτζίν, ένα ρούχο το οποίο η κυβέρνησή του χαρακτήριζε κάποτε σύμβολο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Θα μπορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε κομμουνιστής της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που έχει πατήσει τα 70. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι το άδειο βλέμμα του, σημάδι θλίψης.

Για τον κ. Κρεντς, τον τελευταίο ηγέτη της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, ο κόσμος δεν απέβη ιδιαίτερα φιλόξενος στα 20 χρόνια που έχουν περάσει από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. «Τα ιδανικά μου έχουν καταρρεύσει.Αλλά η κοινωνία που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της Ιστορίας, γι΄ αυτό είμαι πεπεισμένος» λέει με την ευκαιρία της έκδοσης των απομνημονευμάτων του.

Το 1997 ο κ. Κρεντς καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εξίμισι ετών για τον ρόλο του στην εκτέλεση άνω των 1.000 Ανατολικογερμανών. Οι περισσότεροι πυροβολήθηκαν από μεθοριακούς φρουρούς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Δύση.

Ο ίδιος αποδίδει την καταδίκη του στη «Δικαιοσύνη των νικητών». Εμεινε στις φυλακές Σπαντάου του Βερολίνου για τέσσερα χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2003. Από τότε ζει ήσυχα με τη γυναίκα του στο Ντιρχάγκεν της Ανατολικής Γερμανίας.

Στο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και αφορά τον ρόλο του στην κατάρρευση του κομμουνισμού, παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα άτυχο θύμα του παρελθόντος της Γερμανίας.

μόνο για τα σύνορα ανάμεσα στις δύο Γερμανίες, αλλά για τα σύνορα ανάμεσα σε δύο παγκόσμια συστήματα» λέει ο κ. Κρεντς.

Το 1955, σε ηλικία 18 ετών, εντάχθηκε στο κόμμα και ανέβηκε σταδιακά όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας ώσπου να γίνει μέλος του Πολιτικού Γραφείου το 1983. Τελικώς διαδέχθηκε τον Εριχ Χόνεκερ «Κάθε θάνατος στα σύνορα ήταν ένα θλιβερό γεγονός.Αλλά δεν θα ήμουν τίμιος αν υποστήριζα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει όλους αυτούς τους θανάτους. Δεν επρόκειτο στην ηγεσία.

Οταν επισκέφθηκε τη Δυτική Γερμανία το καλοκαίρι του 1989, κανένας δεν υποπτευόταν ότι το Τείχος είχε λίγους μήνες ζωής. Και εκείνος ξεχείλιζε από αλαζονεία.

«Ηταν ένα γνήσιο παιδί του συστήματος. Περιβαλλόταν από γλοιώδεις συμβούλους» θυμάται η Μπριγκίτε Σούλτε, στέλεχος τότε του δυτικογερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αλλά όλες οι κρίσεις είναι πιο εύκολες όταν η Ιστορία δείχνει να έχει γυρίσει οριστικά σελίδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk