Πάνω από 600 εκατ. μάς κόστισαν οι μετακλητοί

Υπέρογκη η ετήσια σπατάλη για την εξυπηρέτηση γαλάζιων «ημετέρων» στον κρατικό μηχανισμό

Πάνω από 600 εκατ. μάς κόστισαν οι μετακλητοί | tovima.gr

Υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος της ρουσφετολογικής πολιτικής την οποία άσκησε η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά την απασχόληση μετακλητών υπαλλήλων σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού και σε υπουργικά γραφεία, τη συμμετοχή τους σε «παντός είδους» επιτροπές και, εν γένει, την πρόσληψη προσωπικού το οποίο αμείβεται από τον δημόσιο κορβανά χωρίς να εξυπηρετεί πάγιες ανάγκες του Δημοσίου. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρότασης που έχουν διατυπώσει για την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να ζητήσει την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των επιτροπών και να επαναπροκηρύξει από μηδενική βάση όλες τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιχείρησε να δώσει απτά δείγματα ότι η φιλοσοφία της πολιτικής του αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο. Παράλληλα ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να επισπεύσει την κατάρτιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πράγμα που θεωρείται ότι θα κατοχυρώσει τη διαφάνεια στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ετσι, εκτός από το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο και το πολιτικό χρήμα, στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Ραγκούση έχει τεθεί η δημιουργία των υποδομών για τη μετάβαση της δημόσιας διοίκησης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, γεγονός που ερμηνεύεται, εκτός των άλλων, ότι θα αποτελέσει και μεγάλο βήμα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και η εκ νέου αλλαγή του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο με την κατάργηση της περιβόητης συνέντευξης για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο ένα από τα πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορά τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των υπουργών, των κυβερνητικών αποφάσεων και των προμηθειών των υπουργείων. Η απόφαση αυτή θεωρείται ότι θα εισάγει νέο τρόπο διακυβέρνησης στον οποίο θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις πράξεις των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο Internet θα δημοσιοποιούνται και όλες οι θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού και των μετακλητών υπαλλήλων, οι οποίες, όπως δεσμεύθηκε κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα προκηρύσσονται έτσι ώστε να προσελκύονται ικανά στελέχη και δεν θα καλύπτονται από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

*******************

Καταργούνται οι κάθε είδους επιτροπές

Σήμερα, όπως προκύπτει από μελέτη στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, οι ετήσιες αποδοχές μόνο των μετακλητών υπαλλήλων που στελεχώνουν τα γραφεία των υπουργών υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό βεβαίως δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές των μετακλητών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών ή των υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου και ειδικών κατηγοριών που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, παρά τη «δέσμευση» της κυβέρνησης Καραμανλή για περιορισμό της σπατάλης και συμμάζεμα του κράτους.

Οι αμοιβές για τη συμμετοχή μόνο σε «παντός είδους» επιτροπές, τις οποίες ο κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να καταργήσουν, αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε 520.000 ευρώ από 459.738 ευρώ που ήταν το 2007 ανέρχονται οι αμοιβές για τη συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών, σε 315.000 από 245.356 ευρώ στο υπουργείο Αμυνας, σε 74.000 από 15.867 ευρώ μόνο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, σε 190.000 από 197.185 ευρώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι και το μόνο υπουργείο το οποίο μείωσε το σχετικό κονδύλιο, σε 4.456.850 από 449.192 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, σε 200.000 από 177.915 ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού, σε 675.000 από 320.756 ευρώ στο υπουργείο Οικονομίας, σε 100.000 από 42.251 ευρώ το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, σε 100.000 από 40.128 ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε 180.000 από 95.841 ευρώ στο άλλοτε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε 420.000 από 203.249 ευρώ στο άλλοτε υπουργείο Τουρισμού κτλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk