Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης «ασπίδα» για τον Η1Ν1

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να προσφέρει μερική προστασία από τον ιό της νέας γρίπης. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη μεξικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης «ασπίδα» για τον Η1Ν1 | tovima.gr

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μπορεί να προσφέρει μερική προστασία από τον ιό της νέας γρίπης. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη μεξικανών ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal». Οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μεξικού στην Κουερναβάκα είδαν ότι τα άτομα που είχαν λάβει πέρυσι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τη νέα γρίπη ή να εμφανίσουν επιπλοκές εξαιτίας της. Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά του Η1Ν1 πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Οι μεξικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 60 ατόμων τα οποία ήταν επιβεβαιωμένο ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης, καθώς και 180 άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, αλλά έπασχαν από άλλα νοσήματα. Ολοι οι εθελοντές απάντησαν στο ερώτημα αν είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη κατά την προηγούμενη περίοδο γρίπης. Οπως προέκυψε, μόνον οκτώ άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης κατά την περίοδο 2008 – 2009 ήταν μεταξύ των κρουσμάτων της νέας γρίπης. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί είδαν ότι το 29% των ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη μολύνθηκε με τον ιό Η1Ν1 σε σύγκριση με ποσοστό 13% των ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Παράλληλα, δεν κατεγράφη κανένας θάνατος από τη νέα γρίπη στην ομάδα των εμβολιασμένων ατόμων. Την ίδια στιγμή όμως, το 35% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη. «Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη μπορεί να προστατεύει από τις πιο σοβαρές μορφές της νέας γρίπης» γράφουν οι ερευνητές. Υποθέτουν ότι ο Η1Ν1 της νέας γρίπης παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με τον «μακρινό εξάδελφό» του, τον Η1Ν1 της εποχικής γρίπης, ο οποίος περιέχεται στο μείγμα του εμβολίου της εποχικής γρίπης.

Σημειώνεται ότι ως σήμερα οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το ζήτημα είχαν δείξει ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν προσφέρει προστασία από τον Η1Ν1. Από μια μελέτη μάλιστα που διεξήχθη στον Καναδά είχε προκύψει ότι τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον ιό της νέας γρίπης _ ωστόσο αυτά τα ευρήματα έγιναν δεκτά με επιφυλακτικότητα από τους υπευθύνους του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk