Η ρύπανση «πυροδοτεί» σκωληκοειδίτιδα

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά μαρτυρεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «πυροδοτεί» την εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας στους ενηλίκους. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού συνέκριναν τα στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Κάλγκαρι με τα αρχεία εισαγωγών στο τοπικό νοσοκομείο μεταξύ του 1999 και του 2006. Ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων…

Η ρύπανση «πυροδοτεί» σκωληκοειδίτιδα | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά μαρτυρεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση «πυροδοτεί» την εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας στους ενηλίκους.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού συνέκριναν τα στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Κάλγκαρι με τα αρχεία εισαγωγών στο τοπικό νοσοκομείο μεταξύ του 1999 και του 2006.

Ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικών ρύπων- κυρίως όζοντος και διοξειδίου του αζώτου- και της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Οπως μάλιστα προέκυψε, η σκωληκοειδίτιδα «προτιμούσε» τους άνδρες από τις γυναίκες, ίσως επειδή περισσότεροι άνδρες εργάζονται στο ύπαιθρο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες είδαν ότι άτομα που είχαν εκτεθεί έστω και για μία εβδομάδα κατά τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου αλλά και όζοντος- περίοδος κατά την οποία τα επίπεδα αυτών των ρύπων είναι και τα υψηλότερα μέσα στο έτος- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σκωληκοειδίτιδα σε σύγκριση με όσα δεν είχαν εκτεθεί στους ρύπους. Μάλιστα ο κίνδυνος τετραπλασιαζόταν για τα άτομα άνω των 64 ετών. Σ υγκεκριμένα, για το όζον, όπως προέκυψε από τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, όταν οι συγκεντρώσεις του ήταν υψηλές οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 15% πιθανότητες να νοσηλευθούν για σκωληκοειδίτιδα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορούσε και άλλους ρύπους, όπως το διοξείδιο του θείου καθώς και τα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη των δέκα μικρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων και η σκωληκοειδίτιδα. Ο επικεφαλής τους δρ Γκίλαντ Κάπλαν σημείωσε ότι «αν βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, ίσως προλάβουμε ορισμένες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk