Ζητούν εκλογή αρχηγού από τα μέλη της ΝΔ

Εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί στη ΝΔ η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα, αφού συνδέεται άμεσα με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Η «ανοιχτή διαδικασία» που προτείνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υιοθετείται από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν βρίσκει αντίθετους και τους άλλους δυο «δελφίνους», την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά τις πολλές επιφυλάξεις που υπάρχουν για την επιτυχία του εγχειρήματος, ουδείς εμφανίζεται- τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή- να διαφωνεί δημόσια, αλλά από τη Ρηγίλλης υπάρχει «απαγορευτικό».

Εσωκομματικούς τριγμούς προκαλεί στη ΝΔ η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος από τη βάση και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα, αφού συνδέεται άμεσα με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Η «ανοιχτή διαδικασία» που προτείνει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υιοθετείται από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν βρίσκει αντίθετους και τους άλλους δυο «δελφίνους», την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Αντ. Σαμαρά. Παρά τις πολλές επιφυλάξεις που υπάρχουν για την επιτυχία του εγχειρήματος, ουδείς εμφανίζεται- τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή- να διαφωνεί δημόσια, αλλά από τη Ρηγίλλης υπάρχει «απαγορευτικό». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα το απορρίψει.

Το βασικό επιχείρημα από τη Ρηγίλλης είναι ότι η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου της ΝΔ, όχι από το συνέδριο, αλλά από τα περίπου 250.000 μέλη του κόμματος, απαιτεί την τροποποίηση του καταστατικού από τακτικό συνέδριο. Η Ρηγίλλης δέχεται ισχυρή πίεση για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά το επιχείρημα είναι ότι η εκλογή προέδρου γίνεται από ιδιαίτερα ευρύ εκλογικό σώμα, που αποτελείται πάνω από 5.500 άτομα. Παράλληλα διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και φόβος για το κατά πόσον ο διχασμός μεταξύ των «στρατών» των «δελφίνων» μπορεί να φθάσει στη βάση και να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Πολλοί επιμένουν ότι είναι ένα «ενδιαφέρον πείραμα», με πολλά θετικά και αρνητικά στοιχεία, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή, και ειδικά ύστερα από μια ιστορική ήττα, όπως επισημαίνουν άλλα στελέχη, δεν «χωρούν πειραματισμοί» . Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η ΝΔ έχει δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζονται σαφώς στο καταστατικό της και υπενθυμίζεται ότι το 1997 ο κ. Καραμανλής εξελέγη από το συνέδριο του κόμματος, από αιρετούς εκπροσώπους της βάσης οι οποίοι προέκυψαν από εσωκομματικές εκλογές στις οποίες είχαν πάρει μέρος δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος.

«Ε γώ πάντα ήμουν υπέρ των ανοιχτών κομμάτων και, συνεπώς, υπέρ της ανοιχτής εκλογής των ηγετών τους» είχε πει πρώτος ο κ. Αβραμόπουλος τον Νοέμβριο του 2007, μια δήλωση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αφού υποστήριξε με εμμονή ότι η εκλογή πρέπει να γίνει με ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, όπως έγινε και στο ΠαΣοΚ με την αναμέτρηση του νυν πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του νυν υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου. Εμπειρα κομματικά στελέχη υπενθύμιζαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση που είχε καταθέσει ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, όταν το 2001 ως γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου του κόμματος από το σύνολο των ενεργών μελών του κόμματος για μια πενταετία.

Η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς έχουν υπογραμμίσει σε συνομιλητές τους ότι δεν έχουν πρόβλημα με τον τρόπο που θα γίνει η εκλογή, είτε από το συνέδριο είτε από τη βάση του κόμματος. Πολλοί βουλευτές συμφωνούν με την ανάγκη να αλλάξει η σύνθεση του συνεδρίου και επιμένουν ότι δεν μπορεί να συμμετάσχουν οι σύνεδροι του 2007 και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών από μεσαία κομματικά στελέχη.

«Πρέπει να πάμε σε μια πιο πλατιά και αντιπροσωπευτική εκλογή. Να εκλέξουμε συνέδρους άμεσα και να υπάρξει νέο εκλογικό σώμα. Επιβάλλεται να δούμε ποιοι θέλουν πραγματικά να συμμετάσχουν στο συνέδριο, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει» υποστηρίζει ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης , με τον οποίο συμφωνούν αρκετοί, όπως χθες το βράδυ δημοσίως οι κκ. Θ. Καράογλου και Μ. Τζίμας, ενώ υπέρ μιας ανοιχτής διαδικασίας τάχθηκε και ο κ. Ι. Μανώλης που προτείνει εκλογή από τη βάση.

«Είμαι υπέρ μιας πολύ πιο ανοιχτής διαδικασίας. Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια διαδικασία και μάλιστα με τους παλαιούς συνέδρουςείναι αποδοτική. Αρκετοί από αυτούς που θα δηλώσουν σύνεδροι δεν πρέπει να ανήκουν στην παράταξη. Να σηκωθούν να φύγουν, πριν τους πάρει ο λαός με τα ξυλίκια» είπε στον ραδιοσταθμό City 99,5 ο κ. Β. Μιχαλολιάκος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk