«Σεβασμιότατε, πρέπει να τα πούμε»

«Θα ήθελα να τα πούμε» είπε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια τον όρκισε πρωθυπουργό της χώρας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Παπανδρέου με έναν θερμό ασπασμό, δήλωσε έτοιμος να τον συναντήσει αμέσως μόλις το πρόγραμμα του δευτέρου το επιτρέψει, δείχνοντας το νέο καλό κλίμα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει τεθεί επί τάπητος από …

«Θα ήθελα να τα πούμε» είπε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια τον όρκισε πρωθυπουργό της χώρας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Παπανδρέου με έναν θερμό ασπασμό, δήλωσε έτοιμος να τον συναντήσει αμέσως μόλις το πρόγραμμα του δευτέρου το επιτρέψει, δείχνοντας το νέο καλό κλίμα στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει τεθεί επί τάπητος από το ίδιο το ΠαΣοΚ αλλά και από τα περισσότερα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ο χωρισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας είναι δύο φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών των κκ. Παπανδρέου και Ιερωνύμου, ο οποίος φαίνεται ανοιχτός σε κάθε συζήτηση.

«Η Εκκλησία φορολογείται» επισημαίνουν πολλοί κληρικοί και τονίζουν ότι πληρώνουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, το ίδιο το ΠαΣοΚ κατάργησε τη φορολόγηση των εσόδων των παγκαριών, καθώς τα περισσότερα χρήματα που προέρχονται από εκεί αποτελούν δωρεές των πιστών. Α ξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αρχιερείς συνδέουν το ενδεχόμενο φορολόγησης των μεγάλων κτημάτων, των βοσκοτόπων και των δασών που διαθέτει η Εκκλησία με την αναγνώριση της εκκλησιαστικής περιουσίας που αμ φισβητείται και την επιστροφή με νομοθετική ρύθμιση των κτημάτων των μοναστηριών τα οποία δεσμεύθηκαν με τον νόμο του Αντώνη Τρίτση τη δεκαετία του ΄80 αλλά για τα οποία η Εκκλησία δικαιώθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι στενοί συνεργάτες του θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις και με τη νέα υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου .

Η Εκκλησία αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση την αποδέσμευση των ακινήτων που διαθέτει η Εκκλησία και παρακρατούνται από τους δήμους, οι οποίοι είτε τα έχουν χαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις είτε τα διεκδικούν για να τα αξιοποιήσουν παρά τις τελεσίδικες και υπέρ της Ιεράς Συνόδου αποφάσεις των δικαστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου θα επιδιώξουν, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, την έκδοση των διαταγμάτων για την αποδέσμευση αυτών των ακινήτων. Πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις στη Βουλιαγμένη, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά και στην περιοχή του Βαρνάβα. Στα 150 στρέμματα του Βαρνάβα, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα γεωργική έκταση, η Εκκλησία σκοπεύει να ιδρύσει ιδρύματα, όμως απαιτείται η έκδοση διατάγματος για την αλλαγή χρήσης γης. Και δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο οικόπεδο για το οποίο η Εκκλησία βρίσκεται σε αντιδικία με τον Δήμο Αθηναίων, σχεδιάζεται η ανέγερση πάρκινγκ.

Οι εκτάσεις της στη Βουλιαγμένη έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Η Εκκλησία δικαιώθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, συναντά όμως την αντίδραση του δήμου, και το ΠΕΧΩΔΕ δεν εξέδωσε τα σχετικά προεδρικά διατάγματα για να προχωρήσει η Εκκλησία στην αξιοποίησή τους. Πρόκειται για οικόπεδαφιλέτα τα οποία η Ιερά Σύνοδος θέλει να αξιοποιήσει αλλά δεν μπορεί εξαιτίας της αντιδικίας με τον δήμο. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος στις αρχές του καλοκαιριού και μιλώντας με ιεράρχες αναφερόμενος στις εκτάσεις της Βουλιαγμένης δήλωσε ότι η περιουσία της Εκκλησίας βρίσκεται «σε αιχμαλωσία και ομηρεία».

Α πό τη νέα υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος θα ζητήσει τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής. Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο όταν υπουργός Παιδείας ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, συνεχίστηκε με τον κ. Ευρ.Στυλιανίδη, μεσολάβησαν η ασθένεια και η εκδημία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων από τον κ. Ιερώνυμο όταν συναντήθηκε με τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο .

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τροπολογίας που είχαν συντάξει από κοινού τα στελέχη της Ιεράς Συνόδου και του υπουργείου Παιδείας η Μητρόπολη Αττικής θα πρέπει να διασπαστεί: Η μία θα ονομάζεται Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και θα έχει έδρα το Ιλιον. Η δεύτερη θα έχει τον τίτλο Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, με έδρα την Κηφισιά, και θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους των βορείων προαστίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk