Ξεκίνησε στο παρασκήνιο ο πόλεμος των δελφίνων

Στις 8 Νοεμβρίου θα εκλέξουν, εκτός απροόπτου, τα κομματικά στελέχη της ΝΔ τον νέο πρόεδρο του κόμματος, καθώς από σήμερα ο απερχόμενος αρχηγός της κ. Κ.Καραμανλής ξεκινά και επισήμως τις διαδικασίες διαδοχής. Ο κ. Καραμανλής θα αποστείλει σήμερα στους βουλευτές και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιστολή, με την οποία θα συγκαλεί το έκτακτο συνέδριο, καλώντας ταυτόχρονα την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να επιλύσει όλα τα διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο προτού …

Στις 8 Νοεμβρίου θα εκλέξουν, εκτός απροόπτου, τα κομματικά στελέχη της ΝΔ τον νέο πρόεδρο του κόμματος, καθώς από σήμερα ο απερχόμενος αρχηγός της κ. Κ.Καραμανλής ξεκινά και επισήμως τις διαδικασίες διαδοχής. Ο κ. Καραμανλής θα αποστείλει σήμερα στους βουλευτές και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιστολή, με την οποία θα συγκαλεί το έκτακτο συνέδριο, καλώντας ταυτόχρονα την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να επιλύσει όλα τα διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο προτού ακόμη ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής, ξεκίνησαν τα παιχνίδια στρατηγικής των υποψηφίων, οι μπλόφες και οι εσωκομματικές τρικλοποδιές, στην προσπάθεια των μνηστήρων του γαλάζιου θρόνου να εξουδετερώσουν αλλήλους.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» μια ομάδα βουλευτών και στελεχών της ΝΔ προετοιμάζουν κείμενο που θα αποστείλουν τις προσεχείς ημέρες στη Ρηγίλλης, ζητώντας να αναβληθεί για έναν μήνα η σύγκληση του Εκτακτου Συνεδρίου, για να προηγηθεί συζήτηση για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και την ανάλυση των αιτιών της ήττας. Φαίνεται όμως πως ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει κάθε πρόταση αναβολής του συνεδρίου και θα ορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου αρχηγού εντός των τριάντα ημερών που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, με πιθανότερη την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Πρόεδρος του συνεδρίου θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, αν και ο κ. Σ.Τσιτουρίδης πρότεινε χθες και τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, πρόταση που πιθανώς να υιοθετήσει και ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Αν και αποφεύγουν κάθε δημόσια δήλωση ή άλλη πρωτοβουλία μετά τη βραδιά των εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι θα δηλώσουν υποψηφιότητα μετά την έναρξη των διαδικασιών η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Από χθες άρχισαν να αναπτύσσουν έντονη κινητικότητα, με την κυρία Μπακογιάννη να έχει μυστικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη και με τον κ. Σαμαρά να «στρατολογεί» βουλευτές και μέλη του κομματικού μηχανισμού που ελέγχουν ομάδες συνέδρων.

Η κυρία Μπακογιάννη φαίνεται πως έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη, αλλά και αρκετών υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ τον κ. Σαμαρά φαίνεται πως προσεγγίζουν στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας που δεν θα μετέχουν στη νέα Βουλή, με επικεφαλής τους κκ. Αχ.Καραμανλή , Μ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη.

Πρόεδρος του συνεδρίου θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας (αριστερά), αν και και ορισμένοι προτείνουν τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μιλώντας χθες στον City 99,5 o κ. Τσιτουρίδης τόνισε πως οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Σουφλιάς έπραξαν το αυτονόητο παραιτούμενοι τονίζοντας πως έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ήττα όσοι συναποφάσισαν τις πρόωρες εκλογές και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ανάλογο μερίδιο έχει και η κυρία Μπακογιάννη. Ο κ. Τσιτουρίδης πάντως και ο βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλος που εκπροσωπούν την ομάδα των «λοχαγών», γευμάτισαν χθες με τον κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί το 1997 για την εκλογή του κ. Καραμανλή και συζήτησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κ.Κιλτίδης , που ανήκει στο περιβάλλον της κυρίας Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εκλεγεί αρχηγός κάποιος που κάποτε στράφηκε κατά της παράταξής του, εννοώντας σαφώς τους κκ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο.

Αν και οι υποψήφιοι ζητούν από τα στελέχη τους να αποφύγουν τις προσωπικές επιθέσεις, αλλά και τους υπαινιγμούς κατά των συνυποψηφίων τους, τα πυρά και τα υπόγεια μαχαιρώματα εκτιμάται πως θα κλιμακωθούν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες που η μάχη των υποψηφίων θα κλιμακωθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk