Η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη κ. Γιώργου Καμίνη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Η παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη κ. Γιώργου Καμίνη στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο | tovima.gr

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γιώργο Καμίνη για να ακούσει τις απόψεις του αναφορικά με την κατάσταση και την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Καμίνης στην ομιλία του μίλησε για την αναγαιότητα των δημόσιων διαβουλεύσεων, προκειμένου να ανταλλάσονται απόψεις και να ενισχύεται η διαφάνεια.

«Η διαφάνεια τονώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Δημόσια Διοίκηση. Ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη κατεξοχήν υπηρετεί τη διαφάνεια. Είμαι στη διάθεση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, προτίθεμαι να τους μεταφέρω την συσσωρευμένη πείρα 11 χρόνων λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής που υπηρετώ, όλα όσα έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», είπε ο κ. Καμίνης.

«Έχουμε συσσωρεύσει εμπειρία καθόλου ευκαταφρόνητη, έχουμε ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια με πάνω από 100 χιλιάδες υποθέσεις πολιτών, που αφορούν σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Προσπαθήσαμε συστηματικά να επεξεργαστούμε την εμπειρία και να την μεταγγίσουμε πρωτίστως στην ίδια τη διοίκηση αλλά και στην πολιτική της ηγεσία» προσέθεσε ο κ. Καμίνης και ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να αξιοποιήσει υπέρ της διαφάνειας και της καλής λειτουργείας της δημόσιας διοίκησης, το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη.

«Μετά από 11 χρόνια οποιαδήποτε σοβαρή απόπειρα μεταρρύθμισης δεν μπορεί να παρακάμψει τις ετήσιες εκθέσεις του συνηγόρου, οι οποίες κρύβουν πολύ μόχθο, υψηλό επίπεδο επιστημονικής επεξεργασίας και ακτινογραφούν όλόκληρη τη δημόσια διοίκηση», εξήγησε ο κ. Καμίνης ενώ επισήμανε ότι μέχρι σήμερα «ο συνήγορος στερείται θεσμικών συνομιλητών».

«Διαλεγόμαστε με Κυβέρνηση και Δικαστήρια, έχω όμως την αίσθηση» είπε ο κ. Καμίνης, ότι οι προτάσεις μας δεν εισακούγονται γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν θέλησε να θέσει ‘τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων’»

Επιπλέον ο κ. Καμίνης εξήγησε ότι η δημόσια διοίκηση στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι ανίκανη να στηρίξει και να διεκπεραιώσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων και επέστησε την προσοχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου στα εξής: «Χρειάζεται να δείξετε εμπιστοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση η οποία είναι ευνουχισμένη, έχει χάσει την αυτοεκτίμησή της παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω του ΑΣΕΠ, έχουν εισέλθει σε αυτή αρκετοί επιστήμονες» και συνέχισε λέγοντας: «Οι υπουργοί θα πρέπει να εμπιστευτούν τους υπαλλήλους, να συνομιλήσουν μαζί τους και σε μικρό διάστημα θα δουν να διαψεύδουνται οι εντυπώσεις ότι κάθε αλλαγή κυβέρνησης είναι και μια μίνι μεταπολίτευση».

Τέλος τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία δημόσιας διοίκησης που θα είναι χειραφετημένη, υπεύθυνη και θα θέτει στόχους.

Μεταξύ άλλων έθεσε και το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε πολύ μεγάλο και για το οποίο είπε πως χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.

«Το να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να αγνοούμε δηλαδή αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά», είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται να ξεκαθαριστεί το θέμα του πολιτικού ασύλου. Η επίκλησή τους σε κάθε περίπτωση καταρακώνει το θεσμό και καταστρατηγεί την ίδια την εφαρμογή του. Χρειάζεται ένα ενδιάμεσο καθεστώς, να καταγραφούν αυτοί οι άνθρωποι, να συναλλάσσονται στοιχειωδώς, και με τη βοήθεια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να μοιραστεί το βάρος»

Επίσης αναφέρθηκε στο θεσμό των ΚΕΠ και στην αναγκαιότητα της συνέχισης της λειτουργίας τους προς όφελος της Δημόσιας Διοίκησης και των πολιτών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk