Ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο: «Εχουμε από τον λαό εντολή ανατροπής»

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και χαρακτήρισε «ως εντολή ανατροπής μιας κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα» την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση γιατί εκπροσωπούμε τον πολίτη, όχι με τη μορφή των πελατειακών σχέσεων αλλά της προστασίας των δικαιωμάτων του», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους και χαρακτήρισε την εντολή που έλαβε από το λαό για σχηματισμό κυβέρνησης ως «εντολή ανατροπής μιας κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα». Υπογράμισε ότι ο λαός ζητεί αλλαγή διακυβέρνησης και αξιοπρέπεια στη σχέση πολίτη – κράτους. «Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα αλλά η σωστή αξιοποίησή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές και σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις. «Η επιτυχία της κυβέρνησης στο έργο της», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι, «ο λαός μάς έδωσε εντολή ανατροπής της κατάστασης παρακμής και τέλματος που βιώνει η χώρα».

«Πρέπει επίσης να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές».

Ζήτησε σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση. Ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, «πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση».

Η νέα κυβέρνηση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως «αντιεξουσιαστές στην εξουσία».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους – όχι για να ασκηθεί αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για να γίνουν οι ίδιοι «καταλύτες της αλλαγής».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του υποβάλλουν την επόμενη εβδομάδα τα προβλήματα που θα παραλάβουν και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση των προβλημάτων. «Εμείς», συνέχισε, ο κ. Παπανδρέου, «εννοούμε αυτό που είπαμε προεκλογικά, «πρώτα ο πολίτης», και δεν το εννοούμε πελατειακά αλλά εννοούμε ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και για τούτο προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γιώργο Καμίνη να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως Βουλή, οι Aνεξάρτητες Aρχές και τα μέντια και να υπάρξει καθαρή διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι «αρχή μας είναι η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας προς τις ανεξάρτητες αρχές και τους άλλους πυλώνες της δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα προτείνει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠαΣοΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Επισήμανε εξάλλου στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.

Στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως είπε δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

Επισήμανε επίσης ότι ο κομματισμός στη διοίκηση είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠαΣοΚ και την επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτό θα βοηθήσει η εξεύρεση των καταλληλότερων ανθρώπων μέσω της προκήρυξης όλων των μετακλητών θέσεων ευθύνης.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα ξεκινήσει συχνές επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά ισχύουν και αυτές είναι, «πρώτα ο πολίτης, πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο», όπου θα τερματιστεί το ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.

Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, στο δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία. Θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Για τούτο πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσήλωση στους στόχους.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής βάσης της χώρας και να υπάρξουν νοικοκύρεμα, δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης, στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να ανοιχτεί μέτωπο με τη διαφθορά κλπ.

Μοχλός, όπως είπε, επιτυχίας για όλα αυτά θα είναι οι οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και μόνο όσες απ’ αυτές κριθούν απαραίτητες θα επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις των υπουργών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάτασης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, ενωμένοι, θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk