Η υποψηφιότητα που δεν τέθηκε

Oι φήμες για τα πολιτικά πρόσωπα δεν βγαίνουν στα καλά καθούμενα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ένας δημοσιογράφος στα καλά καθούμενα γράφει ότι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος «ακούγεται για πρόεδρος της ΝΔ». Από ποιον αρθρώνεται αυτό που «ακούγεται»; Δεν υπάρχουν πολλές εκδοχές. Πιθανώς κάποιος εχθρός του να το διέδωσε για να τον εκθέσει. Πιθανώς ο ίδιος το ανέφερε ως ιδέα- τώρα ή σε ανύποπτο χρόνο. Ορισμένοι πολιτικοί διαδίδουν ειδήσεις για τον εαυτό τους, συνομιλώντας συστηματικά με συντάκτες παραπολιτικών σελίδων.

Oι φήμες για τα πολιτικά πρόσωπα δεν βγαίνουν στα καλά καθούμενα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ένας δημοσιογράφος στα καλά καθούμενα γράφει ότι ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος «ακούγεται για πρόεδρος της ΝΔ». Από ποιον αρθρώνεται αυτό που «ακούγεται»; Δεν υπάρχουν πολλές εκδοχές. Πιθανώς κάποιος εχθρός του να το διέδωσε για να τον εκθέσει. Πιθανώς ο ίδιος το ανέφερε ως ιδέα- τώρα ή σε ανύποπτο χρόνο. Ορισμένοι πολιτικοί διαδίδουν ειδήσεις για τον εαυτό τους, συνομιλώντας συστηματικά με συντάκτες παραπολιτικών σελίδων. Συν τω χρόνω θα ακουστεί πόθεν προήλθε η φημολογία, προς το παρόν όμως μπορούμε να αναρωτηθούμε εάν η προσωπική ιστορία τού κ. Σπηλιωτόπουλου αφήνει στα σενάρια πιθανότητες να ευσταθούν. Είναι το έργο του τόσο θεαματικό ώστε να αφήνει περιθώρια για μια εκτόξευση; Εχει εσωκομματικά το εκτόπισμα αρχηγού;

O κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αποσιωπά τη χρονολογία γέννησης από την προσωπική του ιστοσελίδα (e-aris.gr). Καλά κάνει, αυτά τα δεδομένα πρέπει να εξαφανίζονται όταν κάποιος πατάει τα σαράντα και τούτο συνέβη προ τριετίας. Αν γινόταν πρόεδρος, θα ήταν ο νεότερος στην ιστορία του κόμματος, οπότε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει. Προτού βγει από το αβγό του μπήκε στη γαλάζια γενιά («Μακί, μακί πρωτοπορία», προτού το «μακί» ταυτιστεί στα ελληνικά με τη γιαπωνέζικη κουζίνα). Μετά στην ΟΝΝΕΔ, κατόπιν στη ΔΑΠ. Μεταξύ σπουδών/ μεταπτυχιακών και ανάληψης υψηλών κομματικών καθηκόντων, υπάρχει μια εργασιακή παρένθεση. Αντιγράφουμε: «Δίδαξε Πολιτική Επικοινωνία, Ειδικά Θέματα Επικοινωνίας, Πολιτικές Επιστήμες και Ερευνα Αγοράς στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μarketing του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Οργανισμού». Στις σχολές Φυτιλά εκπαιδεύονταν τα νιάτα σε τομείς ανεξερεύνητους, πολύ προτού ιδρυθούν στην Ελλάδα τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στα κρατικά πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, η εμπειρία του κ. Σπηλιωτόπουλου ως διδάσκοντος έγινε συνώνυμο με την καινοτομία.

O δυνητικός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με την τελευταία του απόφαση από τη θέση του υπουργού Παιδείας, στήριξε τη θετική εμπειρία που είχε από την ανώτερη ιδιωτική εκπαίδευση. Στις 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε την άδεια λειτουργίας για 33 κολέγια. Οι ιδιοκτήτες των κολεγίων πανηγύρισαν, δηλώνοντας ότι η χορήγηση των αδειών λειτουργίας δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και αυξάνει τις επιλογές όσων ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακές σπουδές. Είναι ισχυρό το επιχείρημα να έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν όλοι εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν σε μια από τις αναρίθμητες δημόσιες σχολές. Γιατί άλλωστε να τρέχει ένας σπουδαστής σε ξένη πόλη και να πληρώνει νοίκια, αφού μπορεί να πάρει πτυχίο από τη γειτονιά του. Δεν μπορεί, κάτι θα μάθει και στη γειτονιά, έστω τσάτρα πάτρα. Θα λάβει και τα επαγγελματικά δικαιώματα, οπότε επιβάλλεται το καθεστώς της ισονομίας.

Η απόφαση του κ. Σπηλιωτόπουλου χαρακτηρίστηκε «πραξικοπηματική» από πανεπιστημιακούς και τούτο επειδή παρακάμφθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Δύο μέλη της Επιτροπής Ελέγχου και Αξιοποίησης των Κολεγίων είχαν παραιτηθεί, ως εκ τούτου η απόφαση στερείται νομιμότητας. Ας μη μείνουμε στις λεπτομέρειες, καθώς η πολιτική πράξη κρύβει τεράστιες ευκαιρίες για το ελληνικό Δημόσιο. Τα πανεπιστήμια μπορούν να ανοίξουν παραρτήματα και να εισπράττουν ωραιότατα δίδακτρα. Για να το κάνουμε λιανά: εφόσον λειτουργεί παράρτημα ευρωπαϊκού πανεπιστημίου ως ιδιωτική σχολή, τα ελληνικά ιδρύματα έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα εντός ευρωπαϊκών εδαφών. Μπορεί να λειτουργήσει μικρό Καποδιστριακό στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Καθώς τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, μπορούν να ανοίξουν από ένα παράρτημα σε κάθε μεγάλη πόλη της περιφέρειας. Να ανοίξουν πενήντα Νομικές Σχολές, γιατί όχι; Και μετά να αναγνωριστούν τα πτυχία ως ίδια. Εν ολίγοις, η απόφαση του κ. Σπηλιωτόπουλου είναι προϊόν δημοκρατικής σκέψης και ως γνωστόν η Δημοκρατία συμπιέζει προς τα κάτω.

Αυτή η ύστατη πράξη από τον υπουργικό θώκο θα ακολουθεί τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της επικοινωνίας, την οποία κατέχει και έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου. Δεν μπορούμε να του προσάψουμε τις όμορφες φωτογραφίσεις στο υπουργείο Τουρισμού, όταν ο ίδιος κρεμιόταν από τα άλμπουρα για να προβάλει την εικόνα της μεσογειακής αναψυχής. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αστραφτερά χαμόγελα για να γίνει κάποιος αρχηγός. Ο ίδιος γνωρίζει την απάντηση, όπως και ο κόσμος όλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk