Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών είναι- μαζί με τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο κ. Αθ. Βλαστόσυγγραφέας του βιβλίου «Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατο» που αναμφισβήτητα είναι το όνειρο κάθε μεγάλης πολιτισμένης πόλης. Ελπίζουμε μάλιστα μια μέρα να δούμε ποδηλατοδρόμους και στην Αθήνα. Εκτός όμως από τις ήπιες δράσεις και τους ποδηλατοδρόμους, η νέα υπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ποδήλατα…
Η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών είναι- μαζί με τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο κ. Αθ. Βλαστόσυγγραφέας του βιβλίου «Φτιάχνοντας πόλεις για ποδήλατο» που αναμφισβήτητα είναι το όνειρο κάθε μεγάλης πολιτισμένης πόλης. Ελπίζουμε μάλιστα μια μέρα να δούμε ποδηλατοδρόμους και στην Αθήνα.

…και αγωγοί
Εκτός όμως από τις ήπιες δράσεις και τους ποδηλατοδρόμους, η νέα υπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τις ευχές μας για «καλή δύναμη», της προτείνουμε μια πρώτη συμβολική κίνηση: δίπλα σε κάθε αγωγό (π.χ. Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) να φτιάξει και έναν ποδηλατόδρομο.

Καλό ξεκίνημα λοιπόν.

Ιδέα
Οπως θυμούνται οι παλαιότεροι συνάδελφοι, όταν ο κ. Γερ. Αρσένης (σκίτσο) ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, την περίοδο 1982-Ι985 είχε εισηγηθεί την ένταξη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ως γενική γραμματεία στο υπουργείο του. Οπως αντιλαμβάνεστε, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τηλεφώνησαν απευθείας στο Καστρί και η σκέψη του κ. Αρσένη παρέμεινε σκέψη…

Ωστόσο, είκοσι πέντε χρόνια μετά η ιδέα αυτή ωρίμασε και χθες υλοποιήθηκε!

Εγγυημένη απόδοση
Η Αegean Αirlines και η εταιρεία ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή κ. Β. Κωνσταντακόπουλου υπέγραψαν χθες τετραετή σύμβαση για τη σύνδεση της Αθήνας με την Καλαμάτα από τον Μάιο, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του Costa Νavarino και της ξενοδοχειακής μονάδας. Η Καλαμάτα δεν έχει συμπεριληφθεί ως τώρα στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας και η ΤΕΜΕΣ εγγυήθηκε τη μη δημιουργία ζημιών για την Αegean από τις πτήσεις προς Καλαμάτα. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος είναι εκ των ιδρυτικών μετόχων της Αegean.

Προσδοκίες
Μεγάλη άνοδο χθες για τη μετοχή της Ιntralot η οποία κέρδισε 5,49% και έκλεισε στα 4,80 ευρώ με αξία συναλλαγών 12,6 εκατ. ευρώ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από την Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για video lotto (ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες) και οι ιταλοί θεσμικοί εκτιμούν ότι η Ιntralot με τα περίπου 600 πρακτορεία που διαθέτει στη γείτονα χώρα θα έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει κομμάτι του διαγωνισμού. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιntralot ήδη μετέχουν ιταλοί θεσμικοί και μάλιστα ελέγχουν αθροιστικά κοντά στο 10%.

Επινίκια
Τα επινίκια της περασμένης Κυριακής γιόρταζαν χθες οι υπάλληλοι «πρασίνων αισθημάτων» του (πάλαι ποτέ)

υπουργείου Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου, με ψητά αρνιά και κρασί. Ας πούμε πως ως εδώ όλα είναι καλά.

* * *
Ορισμένες πληροφορίες όμως είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Κατ΄ αυτές ορισμένοι υπάλληλοι- και μάλιστα εγνωσμένων «πράσινων αισθημάτων»έχουν «προγραφεί» διότι «αμάρτησαν».

Ποια ήταν η «αμαρτία» τους; Οτι επί υφυπουργίας κ. Γ. Βλάχου έγιναν διευθυντές, με τη διαφορά όμως ότι- όπως τουλάχιστον λέγεται ευρύτατα στο υπουργείο- είναι από τους λίγους υπαλλήλους που εργάζονται με ευσυνειδησία. * * *
Παρεμπιπτόντως, τώρα που θα διαλυθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καλό είναι να ερευνηθεί το θέμα των επιπλέον αμοιβών των υπαλλήλων (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές κ.λπ.) διότι οι πληροφορίες λένε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 50% των μηνιαίων εσόδων!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk