Στα πράγματα

Πλήγμα στο εμπόριο από τις απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά

Την απογοήτευσή του, αλλά και την απογοήτευση όλου του κλάδου των τακτικών θαλάσσιων μεταφορών για τις συνεχιζόμενες απεργίες στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, εκφράζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης κ. Ν. Αρβανίτης.

Την απογοήτευσή του, αλλά και την απογοήτευση όλου του κλάδου των τακτικών θαλάσσιων μεταφορών για τις συνεχιζόμενες απεργίες στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, εκφράζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης κ. Ν. Αρβανίτης.

– Πώς σχολιάζετε τις νέες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών;

«Οι νέες κινητοποιήσεις πλήττουν ανεπανόρθωτα το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, αφού κανένα πλοίο δεν προσεγγίζει στο εμπορικό λιμάνι, ενώ οι ξένες εταιρείες που εξυπηρετούνται από το τέρμιναλ, οι οποίες, σημειώστε, δεν γνωρίζουν τις “ελληνικές ιδιαιτερότητες”, έβαλαν, μετά και τις νέες απεργίες, τον Πειραιά στο περιθώριο».

– Αυτή η περιθωριοποίηση σε τι μεταφράζεται;

«Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να επισημάνω ότι αυτές οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών δεν έχουν κανένα έρεισμα, είτε κοινωνικό είτε νομικό. Αγνοώ, όπως και όλος ο κλάδος, γιατί γίνονται στην πραγματικότητα, αφού η παραχώρηση είναι πλέον νόμος του κράτους, το οποίο καλείται να εφαρμόσει τον νόμο. Εφόσον υπάρχουν αντίθετες εκτιμήσεις επί του νόμου, τότε αυτοί που νομίζουν ότι θίγονται- εν προκειμένω- οι λιμενεργάτες, έχουν και άλλα μέσα στα χέρια για να διεκδικήσουν την απόσυρσή του εκτός από την απεργία. Μέσω αυτής της απεργίας ενισχύεται η περιθωριοποίηση του Πειραιά, και αυτό σημαίνει ότι την ίδια ώρα που οι λιμενεργάτες απεργούν άλλοι εργαζόμενοι, αυτοί που εργάζονται στις εταιρείες, χάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που εμάς ως κλάδο μάς ενδιαφέρει είναι να είναι το λιμάνι ανοιχτό, να λειτουργεί, να έρχονται τα πλοία, να εξυπηρετείται το εμπόριο της χώρας. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει σήμερα».

– Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιδράσει η νέα κυβέρνηση;

«Ο νέος Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές μίλησε πολύ για εξωστρέφεια στην οικονομία και ενίσχυση των επιχειρηματικών εκείνων δράσεων στις οποίες έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα. Εμείς ως κλάδος προσβλέπουμε σε αυτή τη θέση και θα εργαστούμε κι εμείς από την πλευρά μας προς αυτή την κατεύθυνση. Οι απεργίες όμως στο λιμάνι, που συνεχίζονται ενώ η νέα κυβέρνηση δεν έχει ορκιστεί ακόμη, πλήττουν το κύρος της και ακυρώνουν στην πράξη τα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να καλέσει τους λιμενεργάτες να επιστρέψουν στην εργασία τους και δεν πρέπει να τους επιτρέψει να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες δεκαετιών να αναδείξουμε τον Πειραιά διεθνές εμπορικό κέντρο. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμπορικό λιμάνι ήταν κλειστό για περισσότερο από 15 μήνες πριν από λίγο καιρό. Οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν και πρέπει να τελειώσουν τώρα οι απεργίες. Εξάλλου η νέα κυβέρνηση δικαιούται να έχει και αυτή τον χρόνο της για να ενημερωθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk