Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Νεότερα υψηλά 12 μηνών σε κλείσιμο ήταν το αποτέλεσμα μιας έντονα ανοδικής συνεδρίασης που άντλησε τη δυναμική της τόσο από την ταχεία ανάκαμψη των διεθνών αγορών όσο και από την αποδοχή των επενδυτών της πολιτικής σταθερότητας που εγγυάται η αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης. Στο διεθνές περιβάλλον οι εξελίξεις αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη και ομαλή έξοδο της οικονομίας. Την αφορμή έδωσε η πρώτη μεταξύ των οικονομιών του G20 απόφαση για αύξηση των επιτοκίων που προήλθε από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Νεότερα υψηλά 12 μηνών σε κλείσιμο ήταν το αποτέλεσμα μιας έντονα ανοδικής συνεδρίασης που άντλησε τη δυναμική της τόσο από την ταχεία ανάκαμψη των διεθνών αγορών όσο και από την αποδοχή των επενδυτών της πολιτικής σταθερότητας που εγγυάται η αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης.

Στο διεθνές περιβάλλον οι εξελίξεις αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη και ομαλή έξοδο της οικονομίας. Την αφορμή έδωσε η πρώτη μεταξύ των οικονομιών του G20 απόφαση για αύξηση των επιτοκίων που προήλθε από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Η θετική διεθνής συγκυρία και η σταθεροποίηση των πολιτικών συνθηκών στη χώρα αύξησαν την αισιοδοξία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και επανέφεραν δυναμικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησε ορμητικό από τον κλάδο των τραπεζών ο οποίος υπεραπέδιδε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και κυριάρχησε στο κλείσιμο μεταξύ όλων των κλάδων με τα υψηλότερα κέρδη 5,57% για τον σχετικό δείκτη. Ο αγοραστικός πυρετός για τον κλάδο προήλθε κυρίως από την αναβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Βank of Αmerica Μerrill Lynch που ακολούθησε την προχθεσινή αναβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών από την Goldman Sachs, εξέλιξη που έδωσε δυνατή ώθηση στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου και κατά συνέπεια στους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε σε νεότερο υψηλό 12 μηνών και ταυτόχρονα κοντά στο υψηλό της ημέρας στις 2.678,50 μονάδες, με σημαντική άνοδο 3,77%. Ωστόσο δεν ξεπέρασε το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2.697 μονάδων της περασμένης Τετάρτης και φάνηκε σαν να εξαντλήθηκε ο χρόνος αφού το ενδοσυνεδριακό υψηλό σημειώθηκε στις 2.685 μονάδες στο κλείσιμο και τα ημερήσια κέρδη περιορίστηκαν ελαφρώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι δημοπρασίες.

Πολύ κοντά στο υψηλό της ημέρας τερμάτισε ο δείκτης FΤSΕ20 που υπεραπέδωσε των άλλων βασικών δεικτών με άνοδο 4,52%. Επίσης κοντά στο υψηλό της ημέρας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 2,58% και 3,30% αντίστοιχα.

Η προοδευτική ανοδική πορεία των δεικτών της αγοράς στην εξέλιξη της συνεδρίασης κατέληξε στον βέλτιστο συσχετισμό μεταξύ των ανοδικών και καθοδικών μετοχών κατά το κλείσιμο, όπου 181 μετοχές ενισχύθηκαν, 37 υποχώρησαν και 101 διατήρησαν τις τιμές τους αμετάβλητες.

Η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς συνοδεύθηκε με ανάλογη επιτάχυνση της ροής των κεφαλαίων και την αισθητή αύξηση του συνολικού τζίρου στα 308,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Επιθετικό το αγοραστικό ενδιαφέρον για το κορυφαίο blue chip η τιμή του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 6,43% υψηλότερα στο κλείσιμο των 24,50 ευρώ, το οποίο αποτελεί υψηλό 12μήνου, αλλά και το τρίτο στη σειρά στο διάστημα των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. Η μετοχή αποτελεί κορυφαία επενδυτική επιλογή από κοινού με την ΕFG Εurobank, σύμφωνα και με χθεσινή έκθεση της Μerrill Lynch. * Ιntralot: Με υψηλές αποδόσεις και ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή η οποία έκλεισε κατά 5,71 υψηλότερα, στα 4,81 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk