Αυξήθηκαν δραματικά οι ασυνεπείς επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης

Η πιστωτική κρίση «συνέβαλε» στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων οι οποίες δεν καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με μελέτη της ΙCΑΡ για την «Εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο Ιούλιος 2008- Ιούλιος 2009». Η μελέτη αποτυπώνει τη σημερινή χρηματοοικονομική κατάσταση ενός μεγάλου δείγματος επιχειρήσεων, 49.516, σε σχέση με την περίοδο ακριβώς πριν από την έναρξη της κρίσης, γι΄ αυτό παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός από τα επίκαιρα στοιχεία που προσκομίζει.

Η πιστωτική κρίση «συνέβαλε» στην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων οι οποίες δεν καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με μελέτη της ΙCΑΡ για την «Εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο Ιούλιος 2008- Ιούλιος 2009». Η μελέτη αποτυπώνει τη σημερινή χρηματοοικονομική κατάσταση ενός μεγάλου δείγματος επιχειρήσεων, 49.516,

σε σχέση με την περίοδο ακριβώς πριν από την έναρξη της κρίσης, γι΄ αυτό παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός από τα επίκαιρα στοιχεία που προσκομίζει.

Ειδικότερα, η μελέτη κατέδειξε ότι το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων την περίοδο Ιουλίου 2008- Ιουλίου 2009διαμορφώθηκε στο 4,63% επί του συνόλου, δηλαδή αυξήθηκε κατά 44,24%. Από τις 2.294 ασυνεπείς επιχειρήσεις οι 83 κήρυξαν πτώχευση και οι 2.211 εμφάνισαν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας κατά την περίοδο 1.7.2008 – 30.6.2009 ήταν αυτή των Ιονίων νήσων και η περιοχή με το χαμηλότερο ποσοστό τα νησιά του Αιγαίου!

Βάσει της μελέτης, το ποσοστό των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε ανέρχεται στο 15,90% σε σχέση με το ποσοστό των εταιρειών των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε, το οποίο ανέρχεται στο 11,65%. Ητοι, για κάθε μία εταιρεία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε (4.584 εταιρείες) αντιστοιχούν 1,36 εταιρείες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε (6.254 εταιρείες). Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που υποβαθμίστηκαν είναι υψηλότερα από εκείνων που αναβαθμίστηκαν τόσο στο σύνολο όσο και σε κάθε τομέα δραστηριότητας ξεχωριστά.

«Την ίδια ακριβώς τάση ακολουθούν και τα credit ratings των εταιρειών παγκοσμίω ς» δήλωσε ο κ. Ρίτσαρντ Χάντερ, διευθύνων σύμβουλος της Fitch Ratings, κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου της ΙCΑΡ Group με θέμα τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, στο οποίο παρευρέθησαν 370 ανώτατα στελέχη οικονομικών διευθύνσεων. Ο κ. Χάντερ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η αναστροφή αυτού του κλίματος κρύβει πολλούς κινδύνους και θα είναι μια μακρά διαδικασία, που θα διαρκέσει μέχρι το 2012.

Ο κ. Ν. Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΙCΑΡ, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που, όπως και πέρυσι, το συνέδριο της ΙCΑΡ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους επαγγελματίες του χώρου. Η ΙCΑΡ Group επί δεκαετίες βοηθάει επιχειρήσεις και τράπεζες να μειώσουν τον πιστωτικό τους κίνδυνοκαι η διοργάνωση του συνεδρίου είναι ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk