Αναστάτωση στο Λιμάνι από την απεργία

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, καλώντας τους εργαζομένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ώσπου να δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση ότι θα αποσύρει τον νόμο περί παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά στη νέα εταιρεία ΡCΤ της Cosco. Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων ενισχύονται, καθώς σημαντικοί παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για καταστροφή του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, αλλά και για περιθωριοποίηση του εμπορικού λιμένος του Πειραιά από το διεθνές δίκτυο των διά θαλάσσης μεταφορών.

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, καλώντας τους εργαζομένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ώσπου να δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση ότι θα αποσύρει τον νόμο περί παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά στη νέα εταιρεία ΡCΤ της Cosco.

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις των παραγωγικών τάξεων ενισχύονται, καθώς σημαντικοί παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για καταστροφή του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου, αλλά και για περιθωριοποίηση του εμπορικού λιμένος του Πειραιά από το διεθνές δίκτυο των διά θαλάσσης μεταφορών.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας μεθαύριο Παρασκευή η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ευαγγελία Νίκα θα προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ενωσης Δοκίμων και Μονίμων Λιμενεργατών, όπως και του δημάρχου Περάματος κ. Ι. Γλύκα, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς.

Η σύμβουλος Επικρατείας θα υποστηρίξει ότι η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας για 40 χρόνια με νόμο δεν είναι αντισυνταγματική και θα προ σθέσει ότι η αίτηση των συνδικαλιστικών φορέων είναι εκπρόθεσμη. Ακόμη, η κυρία Νίκα θα θέσει θέμα έννομου συμφέροντος των συνδικαλιστικών σωματείων, δηλαδή αν δικαιούνται να καταθέσουν προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, καθώς από την ιδιωτικοποίηση του λιμένος δεν επέρχονται μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων ούτε μεταβάλλονται οι ισχύοντες όροι απασχόλησής τους.

Ως προς τον κ. Γλύκα, η σύμβουλος Επικρατείας θα προτείνει η αίτησή του να απορριφθεί ως απαράδεκτη. Και αυτό γιατί οι λόγοι που προβάλλει δεν αφορούν ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Περάματος, αλλά αφορούν τη νομιμότητα της απόφασης του λιμένος Πειραιώς, δηλαδή ζητήματα για τα οποία ο δήμαρχος δεν έχει έννομο συμφέρον να τα προβάλει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk