Ο περιβόητος νόμος Αλφάνο

«Βράζει» η Ιταλία αναμένοντας την ετυμηγορία για την ασυλία του Μπερλουσκόνι

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην Ιταλία εν αναμονή της δικαστικής ετυμηγορίας για τη συνταγματικότητα του νόμου περί ασυλίας που έκοψε και έραψε στα μέτρα του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μπόσι της ξενόφοβης Λέγκας βγαίνει μπροστά λέγοντας ότι αν ο νόμος Αλφάνο κριθεί αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει το λαό…

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στην Ιταλία εν αναμονή της δικαστικής ετυμηγορίας για τη συνταγματικότητα του νόμου περί ασυλίας που έκοψε και έραψε στα μέτρα του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «παγώνοντας» δίκες για διαφθορά. Ο Μπόσι της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά βγαίνει μπροστά λέγοντας ότι αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει το λαό…

Η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί της εγκυρότητας του νόμου Αλφάνο αναμένεται όπως όλα δείχνουν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί μία πίστωση χρόνου έως την Πέμπτη.

Ο νόμος Αλφάνο παρέχει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους (πρωθυπουργός, πρόεδρος Δημοκρατίας και πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας).

Στην παρούσα πολιτική κατάσταση, ο συγκεριμένος νόμος επιτρέπει στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να «αναβάλλει» την απολογία του σε δίκες που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού, και αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στις υποθέσεις που έχουν «παγώσει» συμπεριλαμβάνεται η δίκη του ίδιου του Καβαλιέρε στο Μιλάνο με την κατηγορία της δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέβιντ Μίλς έναντι ψευδών καταθέσεων σε δύο δίκες τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο ερευνών για παράκτιες εταιρίες του ομίλου Fininvest.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς Ρώμης και Μιλάνου (τους οποίους παραδοσιακά ο Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζει «καρκινώματα») θεωρούν το νόμο Αλφγάνο αντισυνταγματικό, τονίζοντας ότι παραβιάζει την αρχή βάσει της οποίας όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Οι Ιταλοί ανώτατοι δικαστές καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν ο νόμος είναι έγκυρος, αν πρέπει να ξαναδιατυπωθεί από την αρχή ή αν είναι αρκετές κάποιες μερικές διορθώσεις.

Από το στενό κύκλο του Ιταλού πρωθυπουργού διαρρέει μια «σχετική αισιοδοξία» και η πεποίθηση ότι στην πιο αρνητική των περιπτώσεων μπορεί να ζητηθούν μόνο μερικές επαναδιατυπώσεις του νόμου Αλφάνο, χωρίς να αμφισβητηθεί ο κύριος κορμός του.

Αλλωστε οι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πεκορέλα και Γκεντίνι, τονίζουν ότι «η νομική αυτή προστασία είναι αναγκαία για να μπορέσει να εργασθεί ο πρωθυπουργός νηφάλια και αποτελεσματικά, για το καλό της χώρας». Αυτό ήταν και το αρχικό… επιχείρημα με το οποίο συντάχθηκε ο νόμος -να μπορεί ο Καβαλιέρε να ασκεί απερίσπαστος τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η δήλωση του Oυμπέρτο Μπόσι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικού συμμάχου του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα κινητοποιήσουμε το λαό, διότι διαθέτουμε λαϊκές μάζες»…

Από πλευράς του, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα υπογράμμισε ότι «το νομικό αυτό δημιούργημα χαρακτηρίζεται από τεράστια ανισότητα αφού ο πρωθυπουργός τυχαίνει πολύ ευνοϊκότερης μεταχείρισης απ’ ό,τι οι υπόλοιποι πολίτες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, απαντά ότι «με το νόμο αυτό, ελήφθησαν υπόψη όλες οι προηγούμενες υποδείξεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είχε εκφρασθεί αρνητικά σχετικά με έναν προηγούμενο, ανάλογο νόμο, ο οποίος στόχευε, πάντα, στην προστασία των ανώτατων θεσμικών ιθυνόντων της χώρας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk