Νομιμοποίησαν τα κολέγια στο «παρά πέντε»

Νομιμοποίηση στο «παρά πέντε» των εκλογών προσέφερε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος στους ιδιοκτήτες των 33 ιδιωτικών κολεγίων (40 μαζί με τα παραρτήματά τους) που ανέμεναν ολόκληρο το καλοκαίρι την αδειοδότησή τους. Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων υπογράφηκαν αιφνιδιαστικά από τον πρώην υπουργό Παιδείας και δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με μια πραξικοπηματική κίνηση, όπως τη χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ.

Νομιμοποίηση στο «παρά πέντε» των εκλογών προσέφερε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος στους ιδιοκτήτες των 33 ιδιωτικών κολεγίων (40 μαζί με τα παραρτήματά τους) που ανέμεναν ολόκληρο το καλοκαίρι την αδειοδότησή τους. Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι άδειες λειτουργίας των κολεγίων υπογράφηκαν αιφνιδιαστικά από τον πρώην υπουργό Παιδείας και δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με μια πραξικοπηματική κίνηση, όπως τη χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αποφάσισε να αφήσει «βαρύ» έργο στον αντικαταστάτη του. Το ερώτημα «ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η έκδοση της απόφασης αυτής τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές χωρίς να συνεδριάσει νόμιμα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας» θέτουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ. Οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ δηλώνουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα των κολεγίων συνολικά και η λειτουργία τους θα ελεγχθεί αυστηρά.

Πάντως, εκπρόσωποι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωναν χθες ότι η κίνηση του πρώην υπουργού ελέγχεται για τη νομιμότητά της, καθώς τα δύο μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης Κολεγίων που εκπροσωπούσαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας είχαν από καιρό παραιτηθεί.

Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας ωστόσο, η σύνθεση της επιτροπής θεωρήθηκε από την ηγεσία του ως νόμιμη, καθώς οι παραιτήσεις των μελών της δεν είχαν γίνει αποδεκτές και δεν είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατόπιν αυτού, η επιτροπή συνεδρίασε με απόλυτη μυστικότητα και ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις άδειες των κολεγίων, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της απλά έλειπαν… Οι άδειες που δόθηκαν αφορούν «εκπαιδευτήρια μεταλυκειακής μη τυπικής εκπαίδευσης- κολέγια», καθώς εκκρεμεί ακόμη η ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο που θα αναγνωρίσει ουσιαστικά την ισοτιμία τους με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.

O ι άδειες αυτές πάσχουν από πλευράς νομιμότητας και θα κατατεθεί άμεσα αίτηση ακυρώσεως και αναστολής τους» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Θ. Φορτσάκης , πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης Κολεγίων, από την οποία και είχε παραιτηθεί. Οπως αναφέρει ο κ. Φορτσάκης, ο ισχυρισμός ότι οι παραιτήσεις των μελών της επιτροπής δεν ισχύουν δεν μπορεί να σταθεί στα δικαστήρια, καθώς οι καθηγητές που ορίστηκαν μέλη της επιτροπής (μετά τις παραιτήσεις των πρώτων μελών της) δεν ερωτήθηκαν ποτέ αν συμφωνούν με τον διορισμό τους. Στη συνέχεια οι παραιτήσεις τους ανακοινώθηκαν επίσημα από τους ίδιους και δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες.

«Νύκτωρ και με τερτίπια δεν αλλάζει ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης . «Ζητούμε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ενεργήσει κάτω από το φως της ημέρας και προς το συμφέρον της δημόσιας εκπαίδευσης» καταλήγει.

Την άποψη ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα πρέπει να «παγώσει» τον νόμο και τις άδειες των κολεγίων ώσπου το θέμα να λυθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας εκφράζει και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Ν. Σταυρακάκης, ο οποίος δηλώνει ότι πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση. «Εμείς κυνηγούσαμε τον υπουργό Παιδείας επί έξι μήνες για να υπογράψει μια απόφαση που θα σώσει τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των δημοσίων πανεπιστημίων και δεν καταφέραμε τίποτε και ξαφνικά εμφανίζει 33 νέα κατ΄ εικόνα πανεπιστήμια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. «Πρόκειται για πλήρη ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας» καταλήγει.

O ι ιδιοκτήτες των κολεγίων, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για δικαίωσή τους και αναφέρουν ότι «η χορήγηση των αδειών λειτουργίας δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και αυξάνει τις επιλογές όσων ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακές σπουδές». Με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας αδειοδοτούνται και κολέγια που συνεργάζονται με αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία η χώρα μας δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει, καθώς η κοινοτική Οδηγία για το θέμα αναφέρεται μόνο στα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο σχετικός νόμος που είχε ψηφισθεί πέρυσι άφηνε το «πεδίο» ανοιχτό εν όψει της ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Εθνικό Δίκαιο. Ετσι, αδειοδοτούνται τελικά τρία είδη κολεγίων: τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως τα μέλη μας, εκείνα που συνεργάζονται με αμερικανικά πανεπιστήμια και, τέλος, εκείνα που δεν συνεργάζονται με κανένα πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk