Αντιδράσεις για την προεκλογική αδειοδότηση των κολεγίων

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλου να αδειοδοτήσει 33 ιδιωτικά κολέγια τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Αντιδράσεις για την προεκλογική αδειοδότηση των κολεγίων | tovima.gr

Ρεπορτάζ Μάρνυ Παπαματθαίου

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον πολιτικό και στον ακαδημαϊκό κόσμο η απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλου να αδειοδοτήσει 33 ιδιωτικά κολέγια τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση των κολεγίων λειτουργούσε στο υπουργείο Παιδείας χωρίς τους νόμιμους εκπροσώπους από την πλευρά των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί. Ηδη χθες οι ιδιοκτήτες μεγάλων κολεγίων άρχισαν να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέροντας ότι δικαιώθηκαν και έλαβαν άδεια ίδρυσης. Την ίδια στιγμή οι ομοσπονδίες των διδασκόντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προετοίμαζαν τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη για την αναστολή των αδειών που δόθηκαν. Ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι οι άδειες δόθηκαν υπό όρους και με τη δυνατότητα ανάκλησής τους, προσθέτοντας ότι η απόφασή του ήταν νόμιμη και οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν από την πλευρά του ΠαΣοΚ περί αδιαφάνειας «μόνο ανυπόστατες μπορούν να θεωρηθούν». «Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 16.00 πραγματοποιήθηκε η από καιρό προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων» δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο τα μέλη της Επιτροπής γνωμοδότησαν προς τον υπουργό Παιδείας τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υπό όρους στα κολέγια που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση. Σε περίπτωση που βεβαιώνεται μη πλήρωση των όρων η ανάκληση της άδειας λειτουργίας είναι υποχρεωτική για τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» υπογράμμισε.

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού και το Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει: «Η ΝΔ φεύγοντας από την κυβερνητική εξουσία έσπευσε να υπογράψει την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Παιδεία, με τελευταία πράξη την αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξίσωση και ισοπέδωση των πτυχίων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων». Από την πλευρά του το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού κατήγγειλε την αδειοδότηση των 33 κολεγίων αναφέροντας ότι «έτσι ξεπληρώθηκαν τα τελευταία γραμμάτια αλλά και εξαγοράστηκαν κάποιες χιλιάδες ψήφοι». «Το προεκλογικό γραμμάτιο του απερχόμενου υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης εξοφλήθη στο “παρά πέντε” και υπό πλήρη μυστικότητα μέχρι και το πέρας των εκλογών» ανέφερε σε δήλωσή του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τ. Κουράκης.

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που «προκαλεί το σύνολο της κοινωνίας της χώρας μας σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο». «Το τοπίο σε σχέση με την αδειοδότηση των κολεγίων εξακολουθεί να μην είναι σαφές» αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ. «Σύνταγμα, ευρωπαϊκές οδηγίες, νόμος Στυλιανίδη, αποφάσεις ΔΕΚ, αποφάσεις ΣτΕ συνθέτουν ένα νομικό, μεταξύ τους αλληλοσυγκρουόμενο, σύστημα το οποίο δεν είναι ακόμη δεδομένο πώς θα κατασταλάξει».

Η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) συνεδρίασε χθες προκειμένου να προετοιμάσει τις αιτήσεις αναστολής των αδειών που πήραν τα κολέγια, τις οποίες και θα καταθέσει τις ερχόμενες ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των αδειοδοτήσεων των κολεγίων, αλλά και κατά του νόμου που έχει ψηφιστεί για τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk