«Αθωώνονται» τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το σκεύασμα Champix (φωτογραφία δεξιά) που λαμβάνεται για τη διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται τελικώς να συνδέεται με περισσότερες αυτοκτονικές σκέψεις ή κατάθλιψη σε σύγκριση με άλλες θεραπείες του είδους. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ύστερα από μελέτη στοιχείων σχετικά με 80.660 άτομα που βρίσκονταν σε διαδικασία διακοπής της ανθυγιεινής συνήθειας στη Βρετανία. Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο η αρμόδια …

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το σκεύασμα Champix (φωτογραφία δεξιά) που λαμβάνεται για τη διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται τελικώς να συνδέεται με περισσότερες αυτοκτονικές σκέψεις ή κατάθλιψη σε σύγκριση με άλλες θεραπείες του είδους.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ύστερα από μελέτη στοιχείων σχετικά με 80.660 άτομα που βρίσκονταν σε διαδικασία διακοπής της ανθυγιεινής συνήθειας στη Βρετανία. Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) ζήτησε την προσθήκη στο φύλλο οδηγιών του Champix (δραστική ουσία βαρενικλίνη) αλλά και του φαρμάκου Ζyban (δραστική ουσία βουπροπιόνη) που επίσης χορηγείται σε άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα έντονων προειδοποιήσεων σχετικά με πιθανή σύνδεση με προβλήματα στη συμπεριφορά. Η απόφαση ελήφθη μετά την αναφορά περισσότερων από 5.000 περιπτώσεων κατάθλιψης, εχθρικότητας και άλλων αλλαγών στη συμπεριφορά.

Ωστόσο η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal» και αφορούσε άτομα που λάμβαναν είτε υποκατάστατα νικοτίνης, είτε βαρενικλίνη, είτε βουπροπιόνη δεν έδειξε σύνδεση μεταξύ της χρήσης οποιασδήποτε από αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και του αυξημένου κινδύνου σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων (αυτοτραυματισμός, αυτοκτονικές σκέψεις ή κατάθλιψη), ούτε κατά τη διάρκεια της χρήσης τους ούτε κατά τους τρεις μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να προκύψουν ακόμη πιο σαφή στοιχεία σχετικά με το ζήτημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk