Μετεκλογική ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ευφορία επικρατούσε στην Κουμουνδούρου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο ξεπέρασε το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά και απέσπασε ποσοστό 4,6%. Αν και υπολείπεται κατά 0,4% σε σχέση με το 2007 (5,0%), το ποσοστό των εκλογών της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκε θετικό, υπολογίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των εσωκομματικών τριβών, αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα και του πρώην προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.

Ευφορία επικρατούσε στην Κουμουνδούρου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο ξεπέρασε το όριο εισόδου στη Βουλή, αλλά και απέσπασε ποσοστό 4,6%. Αν και υπολείπεται κατά 0,4% σε σχέση με το 2007 (5,0%), το ποσοστό των εκλογών της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκε θετικό, υπολογίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των εσωκομματικών τριβών, αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα και του πρώην προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Αλ. Αλαβάνου, η απουσία του οποίου από την εκλογική μάχη ήταν ηχηρή. Στον κ. Τσίπρα πιστώνεται το γεγονός ότι κατάφερε με την παρουσία του και αποδεχόμενος να μπει στην εκλογική μάχη με σταυρό να οδηγήσει τη συμμαχία υπό αντίξοες συνθήκες στο Κοινοβούλιο με μια 13μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα, όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, η συμβολή του ήταν καθοριστική, σύμφωνα με την ανάλυση ψήφου από τα exit polls στην προσέλκυση ψηφοφόρων νέων σε ηλικία, αλλά και ψηφοφόρων που απείχαν στις ευρωεκλογές. Ετσι, εμφανίζεται ισχυροποιημένος στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ η Κουμουνδούρου αναμένει ότι με την είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή θα προταθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της. Από την άλλη πλευρά, στη Βαλτετσίου εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ήταν «καλό υπό τις παρούσες συνθήκες», εκφράζουν όμως προβληματισμό για την εκπροσώπηση στη Βουλή η οποία περιλαμβάνει στελέχη του ΣΥΝ και ανένταχτους αλλά όχι στελέχη των συνιστωσών. «Είμαστε πιο πίσω από την εκπροσώπηση του 2007» έλεγαν χαρακτηριστικά από τη Βαλτετσίου. Πάντως, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα διατηρηθεί η «ανακωχή» που έχει υπάρξει ανάμεσα στις τάσεις του ΣΥΝ, αλλά και μεταξύ Κουμουνδούρου και Βαλτετσίου.

Οι νεοεισερχόμενοι στη Βουλή είναι ο δημοσιογράφος κ. Β. Μουλόπουλος (ανένταχτος) ως βουλευτής Επικρατείας, η 30χρονη οικονομολόγος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ κυρία Ηρώ Διώτη που εξελέγη στη Λάρισα και ο εκπαιδευτικός επί πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ κ. Μ. Κριτσωτάκης στην περιφέρεια Ηρακλείου. Και οι δύο νέοι βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΝ ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα, όπως επίσης και οι επανεκλεγέντες κ. Π. Λαφαζάνης (Β΄ Πειραιώς), η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου (Β΄ Θεσσαλονίκης) και ο κ. Αν. Κουράκης (Α΄ Θεσσαλονίκης). Στην Ανανεωτική Πτέρυγα πρόσκεινται οι κκ. Φ. Κουβέλης (Β΄ Αθηνών), Δ. Παπαδημούλης (Β΄ Αθηνών), Ν. Τσούκαλης (Αχαΐα) και Αθ. Λεβέντης (Περιφέρεια Αττικής), ενώ και ο κ. Γρ. Ψαριανός, αν και ανένταχτος, θεωρείται φίλα προσκείμενος στην Πτέρυγα. Στους ανένταχτους περιλαμβάνεται και ο κ. Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιώς).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών ήταν ο κ. Τσίπρας (16.608), ενώ έμειναν εκτός Βουλής η κυρία Αννα Φιλίνη (6.916) και ο κ. Π. Κοροβέσης (5.636).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk