Η μεγάλη νίκη έκανε τον γύρο του κόσμου

Με θετικό τρόπο και εκτενή ρεπορτάζ υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έγραψαν ότι το ΠαΣοΚ «θριάμβευσε με την πολιτική της ελπίδας», κάτι που «αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου η Αριστερά χάνει έδαφος αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός της την οικονομική κρίση». Σχεδόν όλες οι εφημερίδες απέδωσαν τη «συντριβή του Κώστα Καραμανλή» στα σκάνδαλα διαφθοράς, στην οικονομική κρίση και στην ανικανότητα που επέδειξε το κράτος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφώνόπως οι πυρκαϊές. Οι περισσότερες έγραψαν για «απογόνους πολιτικών δυναστειών που διεκδίκησαν άλλη μια φορά την εξουσία », και οι οποίες έδωσαν έμφαση στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το ρωσικό πρακτορείο Ria-Νovosti μετέδωσε χθες ότι «η νέα κυβέρνηση θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών σχεδίων».

Με θετικό τρόπο και εκτενή ρεπορτάζ υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έγραψαν ότι το ΠαΣοΚ «θριάμβευσε με την πολιτική της ελπίδας», κάτι που «αποτελεί
εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου η Αριστερά χάνει έδαφος αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός της την οικονομική κρίση». Σχεδόν όλες οι εφημερίδες απέδωσαν τη «συντριβή του Κώστα Καραμανλή» στα σκάνδαλα διαφθοράς, στην οικονομική
κρίση και στην ανικανότητα που επέδειξε το κράτος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφώνόπως οι πυρκαϊές. Οι περισσότερες έγραψαν για «απογόνους πολιτικών δυναστειών που διεκδίκησαν άλλη μια φορά την εξουσία », και οι οποίες έδωσαν
έμφαση στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το ρωσικό πρακτορείο Ria-Νovosti μετέδωσε χθες ότι «η νέα κυβέρνηση θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών σχεδίων».

Oι «Νew Υork Τimes» αναφέρουν ότι το ΠαΣοΚ νίκησε «κατά κράτος». «Οι Ελληνες ψήφισαν τόσο υπέρ του Παπανδρέου όσο και κατά του Καραμανλή, τον οποίον έπαψαν να εμπιστεύονται μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων, την αδυναμία να αντιμετωπίσει τις πυρκαϊές και τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου».

Η κυριαρχία του πελατειακού συστήματος και η αναξιοκρατία αναφέρονται επίσης ως χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής ζωής εν Ελλάδι, τα οποία «ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να πατάξει με τη συνδρομή και επιφανών προσωπικοτήτων από το εξωτερικό». Η εφημερίδα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από αμερικανίδα μητέρα.

THE WALL STREET JOURNAL
Η οικονομική «Τhe Wall Street Journal» προβάλλει τη δήλωση του νικητή των εκλογών ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει η πορεία της χώρας». Το CΝΝ προτάσσει τη δήλωση Παπανδρέου ότι «τίποτε δεν θα είναι εύκολο… Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά».

the guardian


Η «πολιτική της ελπίδας» η οποία επέτρεψε στους «έλληνες σοσιαλιστές να επανέλθουν στην εξουσία με θριαμβευτικό τρόπο ύστερα από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης» θα πρέπει να έχει «ορατά αποτελέσματα» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian».

«Ο διάδοχος της πολιτικής δυναστείας που κυριαρχεί στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια υποσχέθηκε να ανατρέψει τις καθιερωμένες αντιλήψεις στην πολιτική ζωή (ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις, μεγάλο Δημόσιο) και να συμμαζέψει την οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας» σημειώνει.

Φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζεται να καθαρίσουμε την πολιτική… Είναι σαφές ότι ο λαός θέλει εναλλακτική λύση την οποία θα διακρίνουν ρεαλισμός και όραμα».

Le Monde
Στη Γαλλία ο «Μonde» γράφει ότι η νίκη «σχεδόν ελλείψει αντιπάλου» που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εξελίχθηκε σε «θρίαμβο του Γιώργου Παπανδρέου». Με τίτλο «Τίποτε δεν θα είναι εύκολο», εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση «δεν μπορεί να υπολογίζει σε καμία περίοδο χάριτος με τους δείκτες της οικονομίας στο κόκκινο». «Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη προτάσσοντας στην εκστρατεία του την πράσινη ανάπτυξη, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηστή διακυβέρνηση, συσπειρώνοντας γύρω του το κέντρο και κερδίζοντας την Αριστερά».

Επιπλέον η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για «το τέλος της κυριαρχίας της δυναστείας που ίδρυσε ο μεγάλος πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής».

LE FIGARO
«Η Ελλάδα επιστρέφει σε έναν Παπανδρέου» είναι ο τίτλος της δεξιάς «Le Figaro». «Το πρώτο πράγμα που τον κάνει να ξεχωρίζει από τον παππού και τον πατέρα του είναι η ελαφρώς ξενική προφορά και τα λάθη στη γλώσσα του Ομήρου. Δεν είναι ρήτορας.

Το “αμερικανάκι”, όπως επίσης τον αποκαλούν, ξεχωρίζει για την ευγένεια, την ηρεμία και τη μετριοπάθεια που τον διακρίνει. Ενσαρκώνει το μοντέρνο πνεύμα που έρχεται από το εξωτερικό και βρίσκει απήχηση στις ελίτ αλλά και στα μεσαία στρώματα… Ηταν ο υπουργός Εξωτερικών με τα ανασηκωμένα μανίκια και το λάπτοπ υπό μάλης» γράφει στο προφίλ για τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Αναφέρεται επίσης και στους «ελέφαντες του Σοσιαλιστικού Κόμματος τους οποίους εκλήθη να πολεμήσει για να επιβληθεί» όπως και στις «πολυάριθμες όμορφες γυναίκες και τα νέα στελέχη που συμβολίζουν την αλλαγή την οποία ο ίδιος ευαγγελίζεται».

Suddeutsche Zeitung
Στη Γερμανία τα ΜΜΕ αναφέρονται στα «κακώς κείμενα» -οικονομία, σκάνδαλα, διαφθορά, νεποτισμός, αναποτελεσματικότητα διοίκησης- και στην αναγκαιότητα «θαρραλέων τομών». Σε πολλά δημοσιεύματα πάντως υπάρχει έντονη δυσπιστία για το κατά πόσον η κατάσταση είναι «ανατάξιμη». Η ανταπόκριση που δημοσιεύεται στη «S ddeutsche Ζeitung» έχει τίτλο «Γόνος του αποτυχημένου συστήματος».

La Repubblica
Η ιταλική «La Repubblica» γράφει για «τον τρίτο της δυναστείας των Παπανδρέου που γίνεται πρωθυπουργόςμε καθαρή εντολή. Αλλά αυτός ο Παπανδρέου δεν κληρονόμησε από κανέναν το κόμμα, το κατέκτησε και αγωνίστηκε να το εκσυγχρονίσει και να το οδηγήσει στον 21ο αιώνα.

Το ΠαΣοΚ τού σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλιστικό/σατράπικο κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του μετά την πτώση της χούντας. Πρόκειται για απόπειρα εκσυγχρονισμού της Αριστεράς στην πρωτοπορία της σημερινής Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ “είναι μια από τις πηγές έμπνευσης για την ευρωπαϊκή Αριστερά”».

Η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός ότι «ο κ. Παπανδρέου εμπνέεται από την πολιτική θεωρία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Τζέιμς Φίσκιν περί “διαβουλευτικής δημοσκόπησης” (σ.σ.: “deliberate voting”) – τη δημιουργία ενός πάνελ 500 πολιτών, αντιπροσωπευτικών του εκλογικού σώματος, οι οποίοι συσκέπτονται επί μία ημέρα επί ενός θέματος. Τα συμπεράσματα καταγράφονται και χρησιμεύουν ως εργαλείο χάραξης πολιτικής. Είναι μια θεωρία που βρήκε εφαρμογή στην Ελλάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές στο Μαρούσι», στην Κίνα και στο Τέξας.

Η «Repubblica» γράφει και για «ένα χρέος που βαρύνει με 25.000 ευρώ τον καθένα από τους 11 εκατομμύρια έλληνες πολίτες».

CORRIERE DELLA SERA
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Corriere della Sera» μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επιθυμεί να «συνδυάσει την οικογενειακή παράδοση με τον αγώνα για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό των κανόνων».

Σε ερώτηση του απεσταλμένου Αντόνιο Φεράρι για τις τρεις προτεραιότητες απάντησε: «Καταπολέμηση της διαφθοράς, που παρεμπόδισε την ανάπτυξη της χώρας μου. Δουλειά στους νέους, να βοηθήσουμε τους ανέργους, να καταπολεμήσουμε την παραοικονομία, να ακολουθήσουμε πιο δίκαιη φορολογική πολιτική και να ποντάρουμε στην πράσινη οικονομία. Να σπάσουμε, δηλαδή, το κλίμα εκείνο που κινδυνεύει να στερήσει το οξυγόνο από τη δημοκρατία μας».

EL PAIS
«Η Ελλάδα ψηφίζει για την αλλαγή του Παπανδρέου» είναι ο τίτλος της ισπανικής «Εl Ρais».

Ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Ρικάρντο Μαρτίνεθ ντε Ριτουέρτο γράφει ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά πήρε μόνο μια ανάσα στην Ελλάδα. Ο θρίαμβος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μετά τη νίκη Σόκρατες στην Πορτογαλία. Αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Η προαναγγελθείσα νίκη Παπανδρέου μπορεί να λειτουργήσει σαν βάλσαμο για κάποιους που θέλουν να αυτο-εξαπατηθούν διότι είναι αναμφισβήτητο ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση» .

Θερμή «καλημέρα» από την Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ. Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκε σχεδόν σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος τη νίκη του «αρχιτέκτονα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης» . «Καλημέρα Γιώργο» ήταν ο πιο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «Αksam».

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν πως, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν αφιερώθηκαν μεγάλες συζητήσεις γύρω από θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Μόνο η προεκλογική εκστρατεία του ΛΑΟΣ περιεστράφη γύρω από τα θέματα αυτά. Ενώ στο πλαίσιο συνεντεύξεων Τύπου οι κκ. Καραμανλής και Παπανδρέου επανέλαβαν ότι θα υποστηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Αγκυρα. Αλβανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα επισκέφθηκαν την Ελλάδα «σε μια προσπάθεια να πείσουν αλβανούς πολίτες που έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια και ανέρχονται σε 24.000να ψηφίσουν υπέρ του ΠαΣοΚ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk