Φοβούνται κύμα παραιτήσεων στη ΝΔ

Η ιστορική ήττα της ΝΔ από το ΠαΣοΚ και η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν ισχυρούς πολιτικούς σεισμούς στην κεντροδεξιά παράταξη. Οι χθεσινές παραιτήσεις των κκ. Γ. Σουφλιά και Γ. Αλογοσκούφη από την ενεργό πολιτική ξάφνιασαν πολλούς και δημιούργησαν την αίσθηση ενός «πολιτικού αναχωρητισμού». Πολλοί μίλησαν για «κύμα παραιτήσεων» μετά την απόφαση των κκ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη, δύο εκ των στυλοβατών της διακυβέρνησης του κ.

Η ιστορική ήττα της ΝΔ από το ΠαΣοΚ και η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν ισχυρούς πολιτικούς σεισμούς στην κεντροδεξιά παράταξη. Οι χθεσινές παραιτήσεις των κκ. Γ. Σουφλιά και Γ. Αλογοσκούφη από την ενεργό πολιτική ξάφνιασαν πολλούς και δημιούργησαν την αίσθηση ενός «πολιτικού αναχωρητισμού». Πολλοί μίλησαν για «κύμα παραιτήσεων» μετά την απόφαση των κκ. Σουφλιά και Αλογοσκούφη, δύο εκ των στυλοβατών της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, τόσο πριν από τις νικηφόρες εκλογές του 2004 όσο και μετά. Αρκετοί προβλέπουν ότι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και άλλα στελέχη με πολυετή και έντονη παρουσία στο κόμμα, αλλά το οριοθετούν για μετά το έκτακτο συνέδριο, ενώ ορισμένοι πιθανολογούν πως μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις πολύ νωρίτερα.

Η παραίτηση του κ. Σουφλιά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως γιατί ο έμπειρος πολιτικός ήταν εκ των βασικών εισηγητών των πρόωρων εκλογών, και ως εκ τούτου η κίνησή του δημιούργησε ερωτηματικά. Εξάλλου, ο κ. Σουφλιάς – που αρέσκονταν στην τήρηση του προγράμματος της ΝΔ και δεν ήταν υπέρμαχος της επικοινωνιακής πολιτικής- ήταν από τα λίγα στελέχη που είχε να επιδείξει η απερχόμενη κυβέρνηση ως άτομα που εργάστηκαν και είχαν έργο να παρουσιάσουν. Οσο για την εισήγησή του για τις πρόωρες εκλογές, όπως τόνιζαν έμπειρα στελέχη της ΝΔ, η τελική απόφαση ήταν του ίδιου του κ. Καραμανλή.

Η απόφασή του συνέπεσε με τη μη εκλογή και του κ. Αλογοσκούφη στην Α΄ Αθηνών. Ο κ. Αλογοσκούφης- άλλοτε πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας επί πέντε χρόνια- ακολούθησε τη μοίρα και άλλων πρώην υπουργών Οικονομίας και βρέθηκε εκτός Κοινοβουλίου. Δύο στελέχη με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την οικονομία και ευρύτερα για την πολιτική, που κινούνταν σε διαφορετική ιδεολογική γραμμή και έχουν άλλη φιλοσοφία, αλλά και με πολλές προσωπικές συγκρούσεις στο παρελθόν, βρέθηκαν την επομένη της ήττας σε κοινή πορεία εξόδου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που διαθέτουν ευρύτερη αποδοχή. Ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ Ανδρέας Παπανδρέου σε αρκετές περιπτώσεις έλεγε πριν από πολλά χρόνια: «Μακάρι να είχα έναν Σουφλιά» .

O λαρισαίος πολιτικός δεν διέθετε ποτέ δική του εσωκομματική ομάδα, ούτε αναμείχθηκε ποτέ στις αλλεπάλληλες ομαδοποιήσεις στον χώρο της ΝΔ. Δεν είχε κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες του, τις οποίες πάντα φρόντιζε να υπηρετεί με βάση τις αρχές του. Γιατί, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς, «ένα από τα βασικά προβλήματα της πολιτικής μας ζωής είναι ότι οι πολιτικοί δεν δημιουργούν αξιοπιστία, εφόσον δεν ακολουθούν στις πράξεις τους τους κανόνες και τις αρχές που διακηρύσσουν» .

Ο κ. Σουφλιάς αποφάσισε χθες, αφού είχε συνομιλήσει εκτενώς με την οικογένειά του και ενημέρωσε ορισμένους στενούς πολιτικούς του φίλους, να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική, ύστερα από 35 έτη έντονης δραστηριότητας. Ο κ. Σουφλιάς υπερασπίστηκε την επιλογή του να εισηγηθεί εκλογές, λέγοντας ότι τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών, αλλά πολλά άλλα και επέμεινε ότι η στάση του Πρωθυπουργού ήταν τίμια και με βάση το εθνικό συμφέρον. «Ο Γιώργος Σουφλιάς, στενός συνεργάτης μου αυτά τα χρόνια, είναι ένας πολιτικός με μακρά και ουσιαστική προσφορά στον τόπο, στα δημόσια πράγματα, στην παράταξη. Απ΄ όλες τις κυβερνητικές θέσεις που πέρασε προσέφερε σημαντικό και δημιουργικό έργο » είπε ο κ. Καραμανλής, εκθειάζοντάς τον και αναφέρθηκε στη θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

O κ. Σουφλιάς δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και είδε ιστορικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη να τον εκθειάζουν. «Στάθηκε διαχρονικά ένας μαχητής για τη μεγάλη παράταξη της ΝΔ» είπε η κυρία Μπακογιάννη για τον κ. Σουφλιά. Σε όσους τηλεφωνούσε εξηγούσε τους λόγους της αποχώρησης και έλεγε με ηρεμία και εμφανώς ανακουφισμένος: «Τα βρόντηξα». Ο κ. Σουφλιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Ευ. Αντώναρο ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής Επικρατείας. «Είσαι μια σταθερή αξία 35 έτη» του είπε ο κ. Αντώναρος, για να του απαντήσει ο κ. Σουφλιάς: «Και εσύ το αξίζεις».

Σε αυτό το κλίμα, στο παρασκήνιο ορισμένα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να διαρρέουν φήμες και για ενδεχόμενες παραιτήσεις των κκ. Πρ. Παυλόπουλου και Δ. Σιούφα που διαψεύστηκαν αμέσως, αφού κανείς εκ των δύο ιστορικών στελεχών και βασικών συνεργατών του κ. Καραμανλή δεν είναι διατεθειμένος- και δεν υπάρχει λόγος, όπως έλεγαν πολλοί- να εγκαταλείψει τη μάχη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη ΝΔ και μάλιστα εν όψει συνεδρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk