Το θηρίο και το τίμημα

Εχουν περάσει ήδη δύο ημέρες από τις εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Την Κυριακή εξεπλάγησαν οι πάντες από την έκταση της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ και από το μέγεθος της συντριβής της ΝΔ. Χθες, οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, καθώς η μάχη του σταυρού άφησε στη ΝΔ πολλά και επώνυμα θύματα στο πεδίο της εκλογικής μάχης. Δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, παρ΄ ότι έδωσε λύση στο Ασφαλιστικό.

Το θηρίο  και το τίμημα | tovima.gr

Εχουν περάσει ήδη δύο ημέρες από τις εκλογές και το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Την Κυριακή εξεπλάγησαν οι πάντες από την έκταση της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ και από το μέγεθος της συντριβής της ΝΔ. Χθες, οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, καθώς η μάχη του σταυρού άφησε στη ΝΔ πολλά και επώνυμα θύματα στο πεδίο της εκλογικής μάχης.

Δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, παρ΄ ότι έδωσε λύση στο Ασφαλιστικό.

Δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, παρ΄ ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στην ακτοπλοΐα το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν κατόρθωσε να εκλεγεί για πρώτη φορά ο Γραμματέας της ΝΔ, παρ΄ ότι, υποτίθεται, είχε μαζί του τον κομματικό μηχανισμό.

Και όμως. Ολα αυτά κάθε άλλο παρά παράλογα είναι. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως λογικά και απλώς αποδεικνύουν ότι οι πολίτες δεν σκέφτονται όπως νομίζουν ότι σκέφτονται οι πολιτικοί.

Με πολύ απλά λόγια, οι ψηφοφόροι ξέσπασαν στα μέλη της κυβέρνησης όπου τα συναντούσαν, επειδή δεν είχαν άλλον τρόπο να εκδηλώσουν την οργή τους. Συμπεριφέρθηκαν όπως το θηρίο που κρατάς για καιρό στο κλουβί κι όταν το ελευθερώσεις κατασπαράζει όποιον βρει μπροστά του.

Ας μην αναρωτιούνται λοιπόν γιατί δεν επανεξελέγησαν η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο κ. Αν. Παπαληγούρας, ο κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο κ. Ι. Βαληνάκης και πολλά ακόμη κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν πιστεύουν ακόμη ότι έμειναν εκτός Βουλής. Δεν θα βρουν ποτέ τη σωστή απάντηση, γιατί αυτή είναι η πιο απλή: πλήρωσαν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση η οποία απέτυχε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

Οποιος πιστεύει ότι πλήρωσε ακριβά το τίμημα, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην πορεία και στο άδοξο τέλος που είχε ο επί δώδεκα χρόνια αρχηγός τους κ. Κ. Καραμανλής και ο επί 35 χρόνια βουλευτής και υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς. Και οι δυο τους αναγκάζονται να τερματίσουν την πολιτική τους καριέρα, ενώ μέχρι πριν από δώδεκα μήνες μεσουρανούσαν.

Οποιος πιστεύει πως το χειρότερο για έναν πολιτικό είναι να μην επανεκλεγεί, ας κοιτάξει λίγο την πορεία του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αναστέλλει την κομματική του ιδιότητα, όταν στην πολιτική που εφάρμοσε μέχρι να εκδιωχθεί από την κυβέρνησή του ομνύουν σήμερα και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Το χειρότερο λοιπόν για έναν πολιτικό δεν είναι να χάσει μια εκλογική μάχη. Το χειρότερο είναι να μην μπορεί να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό μετά την ήττα…

vchiotis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk