ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ο σκεπτικισμός της επόμενης ημέρας

Για τις αγορές μετοχών, καθώς η αυτοδυναμία (και όχι το εύρος της νίκης) του ΠαΣοΚ είχε προεξοφληθεί πλήρως, οι συμμετέχοντες περιμένουν πλέον τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Για τις αγορές ομολόγων μπορεί η ισχυρή κυβερνητική εντολή να συρρίκνωσε ελαφρώς το κόστος δανεισμού της χώρας, ωστόσο η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού θα μπορούσε εκ νέου να διευρυνθεί αν η Ελλάδα δεν βρει τρόπους εξόδου από τη στενωπό. Η νέα κυβέρνηση …

Ο σκεπτικισμός  της επόμενης  ημέρας | tovima.gr

Για τις αγορές μετοχών, καθώς η αυτοδυναμία (και όχι το εύρος της νίκης) του ΠαΣοΚ είχε προεξοφληθεί πλήρως, οι συμμετέχοντες περιμένουν πλέον τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης. Για τις αγορές ομολόγων μπορεί η ισχυρή κυβερνητική εντολή να συρρίκνωσε ελαφρώς το κόστος δανεισμού της χώρας, ωστόσο η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού θα μπορούσε εκ νέου να διευρυνθεί αν η Ελλάδα δεν βρει τρόπους εξόδου από τη στενωπό.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πειθαρχία στο μέτωπο των δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ανέφερε μεταξύ άλλων π.χ. ο οίκος αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s, προσθέτοντας όμως πως στην Ελλάδα υπάρχει μακρά παράδοση στην υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού. Οι ψηφοφόροι δεν προτιμούν τις κυβερνήσεις που υπόσχονται λιτότητα, διαπίστωσε χθες και η Βarclays Capital, επισημαίνοντας ότι το πακέτο μέτρων «στήριξης» της οικονομίας που υποσχέθηκε προεκλογικά το ΠαΣοΚ εγείρει ανησυχίες γύρω από την ικανότητά του να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η χώρα αντιμετωπίζει επαρκώς τα ελλείμματά της.

Ο σκεπτικισμός των Ευρωπαίων αποτυπώνεται ίσως καλύτερα στο σχόλιο της Frankfurter Rundschau, που ανέφερε πως αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει από εκεί όπου σταμάτησε η απερχόμενη, η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία και μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε καταστροφή και για την ευρωζώνη. Ωστόσο, κοινός τόπος είναι πως το κόστος της διάσωσής της είναι μικρότερο από αυτό της κατάρρευσής της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας θα γίνει τελικά χωρίς κόστος. Για αρκετούς οικονομολόγους μάλιστα, καθώς οι μακροχρόνιες ανισορροπίες επανέρχονται δριμύτερες στο προσκήνιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις όποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τώρα που οι οικονομίες τουλάχιστον για τους επόμενους 6-12 μήνες θα πηγαίνουν καλύτερα, ενώ η διεθνής ρευστότητα θα παραμείνει για μια περίοδο στα ύψη. Οι παράγοντες εξάλλου που ενίσχυαν το ελληνικό ΑΕΠ μέχρι πρότινος έχουν εξαλειφθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δείχνει πλέον μικρότερη επιείκεια, ενώ η χώρα χρειάζεται σημαντικά βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής απέναντι στο φαινόμενο της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk