Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, κάθε πανεπιστημιακός στην έδρα του. Τουλάχιστον ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει δουλειά να κάνει· θα επιστρέψει στα διδακτικά του καθήκοντα, όπως ανακοίνωσε χθες. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Νέας Δημοκρατίας έμεινε εκτός Βουλής και αποφάσισε να θέσει αυτόν εκτός πολιτικής, γενικώς. Προφανώς μπούχτισε και τα αισθήματα των πολιτών είναι ανάλογα. Πρώτα εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση, μετά περιφρονήθηκε από τους ψηφοφόρους. Ο τσάρος δεν έχει την υπομονή μιας Μαριέττας Γιαννάκου ώστε να περιμένει την ανατροπή του κλίματος υπέρ του προσώπου του ούτε τον ευνοεί η πολιτική ατζέντα της επόμενης διετίας.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, κάθε πανεπιστημιακός στην έδρα του. Τουλάχιστον ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει δουλειά να κάνει· θα επιστρέψει στα διδακτικά του καθήκοντα, όπως ανακοίνωσε χθες. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Νέας Δημοκρατίας έμεινε εκτός Βουλής και αποφάσισε να θέσει αυτόν εκτός πολιτικής, γενικώς. Προφανώς μπούχτισε και τα αισθήματα των πολιτών είναι ανάλογα. Πρώτα εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση, μετά περιφρονήθηκε από τους ψηφοφόρους. Ο τσάρος δεν έχει την υπομονή μιας Μαριέττας Γιαννάκου ώστε να περιμένει την ανατροπή του κλίματος υπέρ του προσώπου του ούτε τον ευνοεί η πολιτική ατζέντα της επόμενης διετίας. Η πιο κοντινή προοπτική για την αποκατάσταση της τιμής του είναι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα μπορούσε να διεκδικήσει του χρόνου ένα δημαρχείο κάπου στα βόρεια προάστια. Είναι σαφές ότι δεν έχει και πολλές επιλογές πέραν της διδασκαλίας.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σε πρόσφατες συνεντεύξεις του προφήτευσε πλαγίως την αποτυχία. Είπε επί παραδείγματι ότι υπήρξαν αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού. Πήρε, δηλαδή, τα απαραίτητα μέτρα αλλά δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι τέτοιες αλλαγές χτυπάνε στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας και αυτό γιατί η απόκρυψη εισοδημάτων είναι διαδεδομένη στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις. Μεταξύ μας τώρα, δεν υπήρξε κανένα σοβαρό κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις. Ποιος δεν θέλει να ρίξει την τελική τιμή παρακάμπτοντας τον ΦΠΑ, ποιος θα κάτσει να τσακωθεί με τον γιατρό που του σώζει τη ζωή ή τον υδραυλικό τον οποίο παρακάλεσε να αναλάβει εργασίες; Ακόμη γελάμε με τα κίνητρα που έδωσε η Νέα Δημοκρατία εκείνο το καλοκαίρι που θέλησε να εμπνεύσει τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Επρεπε να ζητάμε από τον ταβερνιάρη να αναγράψει το όνομα του πελάτη, να υπογράψει και να σφραγίσει τη λιανική απόδειξη με τους λαχανοντολμάδες και τη χωριάτικη. Οι μαγαζάτορες έλεγαν ότι δεν θέλουν μπλεξίματα και δεν υπογράφουν τίποτε. Να θυμηθούμε και τη λεπτομέρεια. Το υπουργείο έλεγε να μαζέψουμε τις αποδείξεις μετά το καλοκαίρι προφανώς επειδή η φαεινή ιδέα ήλθε ντάλα καύσωνα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υπερασπίστηκε ως την τελευταία στιγμή τις επιλογές του για «ήπια προσαρμογή» το 2004. Το έλλειμμα ήταν, λέει, τεράστιο και υπήρχε ανάγκη να διασφαλιστεί η ανάπτυξη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να χαθεί η κοινωνική συνοχή. Παραδέχεται όμως ότι θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα. Επί λέξει: «Θα έπρεπε να έχουμε προσπαθήσει περισσότερο για μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, για λιγότερη γραφειοκρατία, για αποτελεσματικότερο έλεγχο δαπανών στους ΟΤΑ και στην Υγεία». Αυτά τα θυμήθηκε στο παρά πέντε των εκλογών και μπήκε στον κόπο να τα υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους. Ολη η προεκλογική εκστρατεία του, σύμφωνη με το πνεύμα Καραμανλή, βασίστηκε στην ανάληψη ευθυνών, σε μια ομολογία που θα συνοψιζόταν στην απλή φράση «ξέρουμε ότι τα κάναμε θάλασσα».

Πέρα από τη μεταρρύθμιση που δεν έγινε, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης χρεώνεται κάτι ακόμη: υπήρξε άτεγκτος απέναντι στους έχοντες ανάγκη. Πόσο καιρό έκανε ασκήσεις επί χάρτου για να καταλήξει στις αυξήσεις των συντάξεων ΟΓΑ; Πέρασε μέρες για να υπολογίσει ότι η τρίτη ηλικία έχει λαμβάνειν μηνιαίως αύξηση που αντιστοιχεί σε δέκα πακέτα τσίχλες. Τι να την κάνει η γριά την τσίχλα όταν για μια μασέλα θέλει τρία ετήσια εισοδήματα; Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν ασύνδετος με την κοινωνία. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις εικόνες των γερόντων που απωθούνταν από τα ΜΑΤ όταν διαμαρτύρονταν για το ΕΚΑΣ ούτε μας ξενίζει ο αρνητικός απόηχος του επιδόματος θέρμανσης. Ο κ. Αλογοσκούφης όταν μοίραζε 300 ευρώ για να βάλουν οι οικογένειες πετρέλαιο δεν συνειδητοποιούσε ότι αποκάλυπτε σε όλους το εύρος της φτώχειας. Η πολιτική που άσκησε απέναντι στα μεσαία και κατώτερα στρώματα βασίστηκε στο δικαιολογητικό ότι υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό χρέος από τους προηγούμενους. Οφειλε να το γνωρίζει και να κάνει τον προγραμματισμό του. Δεν έπεσε από το Διάστημα στην ελληνική οικονομία και εν πάση περιπτώσει μπορούσε να συμμαζέψει τις ΔΕΚΟ που ήθελε υπό την εποπτεία του για να εξοικονομήσει χρήμα για τις αυξήσεις.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης χαίρει εκτίμησης από τους συναδέλφους του. Υπήρξε ένας καλός δάσκαλος της Εσπερίας. Δυστυχώς για εκείνον δεν ψηφίζουν μόνον οι συνάδελφοί του. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είδαν επί των ημερών του το εισόδημα να συρρικνώνεται. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα τον τιμώρησαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες