Το δημόσιο χρέος αποτελεί κλειδί για την αναβάθμιση της οικονομίας

Αν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ελλάδας, αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη ατζέντα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε εν τέλει να ωφελήσει και την πιστοληπτική της ικανότητα, ανέφερε χθες μεταξύ άλλων η Standard & Ρoor΄s. Οπως και αν έχει το πράγμα, η νέα κυβέρνηση, ανέφερε, θα πρέπει να υλοποιήσει μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πειθαρχία στο μέτωπο των δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Το δημόσιο χρέος αποτελεί κλειδί  για την αναβάθμιση της οικονομίας | tovima.gr

Αν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν επηρεάζουν την αξιολόγηση της Ελλάδας, αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει ξεκάθαρη, αξιόπιστη και διατηρήσιμη ατζέντα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κάτι τέτοιο θα μπορούσε εν τέλει να ωφελήσει και την πιστοληπτική της ικανότητα, ανέφερε χθες μεταξύ άλλων η Standard & Ρoor΄s. Οπως και αν έχει το πράγμα, η νέα κυβέρνηση, ανέφερε, θα πρέπει να υλοποιήσει μια στρατηγική που θα περιλαμβάνει πειθαρχία στο μέτωπο των δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και θα βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Ο οίκος αξιολόγησης πάντως διατηρεί σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «Α/Stable/Α-2», αναφέροντας ότι αυτή δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αφήνει, όμως, να εννοηθεί πως αν το ΠαΣοΚ υλοποιήσει τη δέσμευσή του για περιορισμό του δημόσιου χρέους, τότε η αξιολόγηση ενδέ χεται- ακόμη- και να αναβαθμιστεί.

Η απουσία αξιοσημείωτων δημοσιονομικών ή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το αυξανόμενο χρέος έχουν αποτελέσει τους βασικούς περιορισμούς για την αξιολόγηση της Ελλάδας, τονίζει, παρατηρώντας ότι στην πορεία προς τις εκλογές το ΠαΣοΚ ανακοίνωσε πως μια από τις προτεραιότητές του θα ήταν να «τιθασεύσει» το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Για τον οίκο αξιολόγησης μάλιστα, που επηρεάζει καταλυτικά και το κόστος δανεισμού της χώρας, η ξεκάθαρη αυτοδυναμία που πέτυχε το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά για την επίτευξη του στόχου αυτού. Βέβαια παρατηρεί η Standard & Ρoor΄s οι ελληνικές κυβερνήσεις διαθέτουν μακρά «παράδοση στην υπέρβαση των στόχων των προϋπολογισμών τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk