Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Ενα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη νέα κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα, πάσχουν έντονα από ρευστό, αφού βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και τη ζήτηση στην αγορά να πέφτει κάθετα. Αυτό πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε ο ΣΒΒΕ μεταξύ 197 επιχειρήσεων-μελών του. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος (σκίτσο), από την έρευνα αναδείχθηκαν …

Ζητείται λύση
Ενα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα τη νέα κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα, πάσχουν έντονα από ρευστό, αφού βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και τη ζήτηση στην αγορά να πέφτει κάθετα. Αυτό πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε ο ΣΒΒΕ μεταξύ 197 επιχειρήσεων-μελών του.

* * *
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος (σκίτσο), από την έρευνα αναδείχθηκαν δύο κύρια ζητήματα: πρώτον, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και, δεύτερον, ότι τα διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ είναι εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δεν αποτελούν τη λύση στο έντονο πρόβλημα της ρευστότητας.

* * *
Για τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας η απάντηση στην κρίση συνοψίζεται στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις, στην παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

* * *
Αυτονόητα όλα αυτά, αλλά πολλές φορές η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το αυτονόητο είναι αδιανόητο. Για να δούμε αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία αυτή.

Ενίσχυση
Την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ως το ύψος των 30 εκατ. ευρώ, θα προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Αudio Visual στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 30 Οκτωβρίου. Επίσης, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την κατάργηση ή μη του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

* * *
Η εισηγμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην οικιακή διασκέδαση μέσω διάθεσης ταινιών διεθνών οίκων παραγωγής και ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Οι βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 65% έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

* * *
Τα κεφάλαια της αύξησης θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης αλλά και για τη μείωση των υποχρεώσεων, καθώς η δραστηριοποίηση της εταιρείας στους τομείς εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών και παραγωγών τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και συσσώρευσε υψηλές υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Οι αυξήσεις…
Σύμφωνα με την JΡ Μorgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από τις αγορές τους επόμενους έξι μήνες κεφάλαια ύψους 78 δισ. δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά χρειάζονται για να ενισχύσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να τον προσαρμόσουν στα επίπεδα που καθορίζει η Συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ.

* * *
Μάλιστα, από τα 78 δισ. δολάρια η JΡ Μorgan υπολογίζει ότι τα 38 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή κρατικών κεφαλαίων στήριξης και τα υπόλοιπα για να αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Τier 1 στο 8%.

… και το timing
Κεφαλαιακή ενίσχυση θα χρειαστούν και ελληνικές τράπεζες, όχι μόνο για να αποπληρώσουν το Δημόσιο από το οποίο έχουν δανειστεί συνολικά περί τα 4 δισ. ευρώ, αλλά και για να αντικαταστήσουν τα υβριδικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει από την αγορά με μετοχικό κεφάλαιο.

* * *
Με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να περιμένουν στη σειρά για αύξηση κεφαλαίου, εκτιμάται ότι το timing των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμο για το αποτέλεσμα της αύξησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk