Ελπίδες ότι η ανάκαμψη διαχέεται σταδιακά στην αμερικανική οικονομία

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στις ΗΠΑ. Στη Wall Street η συνεδρίαση κινήθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από δύο εβδομάδες υποχώρησης- o δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,97% στις 20.00 ώρα Ελλάδος φτάνοντας τις 9.579 μονάδες. Βασική αιτία ήταν η ανακοίνωση του δείκτη που καταγράφει την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών. Ο δείκτης, τον οποίο ανακοινώνει το αμερικανικό ινστιτούτο ΙSΜ, κινήθηκε θετικά τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, σημάδι ότι η ανάκαμψη- μετά τις θετικές εξελίξεις στον βιομηχανικό κλάδο και τις κατασκευές- αρχίζει σιγά σιγά να διαχέεται στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στις ΗΠΑ. Στη Wall Street η συνεδρίαση κινήθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά ύστερα από δύο εβδομάδες υποχώρησης- o δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,97% στις 20.00 ώρα Ελλάδος φτάνοντας τις 9.579 μονάδες. Βασική αιτία ήταν η ανακοίνωση του δείκτη που καταγράφει την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών. Ο δείκτης, τον οποίο ανακοινώνει το αμερικανικό ινστιτούτο ΙSΜ, κινήθηκε θετικά τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, σημάδι ότι η ανάκαμψη- μετά τις θετικές εξελίξεις στον βιομηχανικό κλάδο και τις κατασκευές- αρχίζει σιγά σιγά να διαχέεται στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Νωρίτερα στην Ασία οι αγορές «απορρόφησαν» το μούδιασμα από τις δυσοίωνες προβλέψεις του αμερικανού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι, γνωστού με το προσωνύμιο «δόκτωρ Καταστροφή» για την επιτυχή πρόβλεψη της διεθνούς κρίσης. Ο Ρουμπίνι έκανε λόγο για επικείμενη υποχώρηση των μετοχών αλλά και των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Νikkei έκλεισε στο-0,59% στις 9.674 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Ηang Seng κινήθηκε πτωτικά κατά 0,26% στις 20.429 μονάδες.

Το χθεσινό καλό κλίμα στη Wall Street ενισχύθηκε και από την ανακοίνωση του ομίλου της Goldman Sachs, με την οποία άναψε πράσινο φως για τις μετοχές μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο η σημαντικότερη εξέλιξη, όχι μόνο για την αγορά αλλά και για την πραγματική οικονομία των ΗΠΑ, ήταν τα χαρμόσυνα νέα από τον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης του ινστιτούτου ΙSΜ αποτυπώνει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν του 90% της οικονομικής δραστηριότητας- εξαιρούνται η βαριά βιομηχανία και ο κατασκευαστικός κλάδος. Χθες έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 50,9 από 48,4 που ήταν τον Αύγουστο. Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών και δημιούργησε κύμα ευφορίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street. Το 50 είναι βάση του δείκτη ΙSΜ, και πάνω από αυτό το σημείο καταγράφεται ανάπτυξη. Η προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για το ξεκλείδωμα των πιστώσεων, οι πρωτοβουλίες του επιτελείου Ομπάμα, όπως το εκτεταμένο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων και οι φοροελαφρύνσεις για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, λειτούργησαν ευεργετικά για τη ζήτηση και εκτιμάται ότι στήριξαν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Το κλίμα ήταν θετικό στην Ευρώπη, για πρώτη φορά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, μετά τις ειδήσεις για ανάπτυξη υψηλότερη του αναμενομένου στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στον ευρωπαϊκό κλάδο των υπηρεσιών. Στο Λονδίνο ο δείκτης FΤSΕ 100 κατέγραψε κέρδη 0,71% φτάνοντας τις 5.024 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο DΑΧ ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 5.508 μονάδες ενώ και στο Παρίσι ο CΑC κινήθηκε ανοδικά κατά 0,69% στις 3.675 μονάδες. Οι μετοχές της Τelenor, της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Σκανδιναβίας, σημείωσαν άνοδο 15% μετά τη λήξη της διαμάχης για τον έλεγχο της ΟΑΟ VimpelCom. Η άνοδος της Τelenor ήταν η μεγαλύτερη εδώ και εννέα χρόνια στο χρηματιστήριο του Οσλο. Η χρηματιστηριακή αξία της νέας εταιρείας που δημιουργήθηκε εκτιμάται στα 23 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk