Τσεχικό «αγκάθι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Μετά το «ναι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, μοναδικό εμπόδιο στη θέσπιση ενός νέου ευρωπαϊκού «μίνι Συντάγματος» αποτελούν οι Τσέχοι και ειδικότερα ο πρόεδρός τους Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος προβάλλει διάφορα προσχήματα, αρνούμενος να επικυρώσει τη συνθήκη, η οποία εδώ και μήνες έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Οι προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών επικεντρώνονται τώρα στον πρόεδρο Κλάους, προκειμένου να πειστεί και να βάλει την υπογραφή του σε έναν νέο καταστατικό χάρτη, ο οποίος θα δώσει νέο λειτουργικό πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) των «27».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Μετά το «ναι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, μοναδικό εμπόδιο στη θέσπιση ενός νέου ευρωπαϊκού «μίνι Συντάγματος» αποτελούν οι Τσέχοι και ειδικότερα ο πρόεδρός τους Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος προβάλλει διάφορα προσχήματα, αρνούμενος να επικυρώσει τη συνθήκη, η οποία εδώ και μήνες έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Οι προσπάθειες των ευρωπαίων ηγετών επικεντρώνονται τώρα στον πρόεδρο Κλάους, προκειμένου να πειστεί και να βάλει την υπογραφή του σε έναν νέο καταστατικό χάρτη, ο οποίος θα δώσει νέο λειτουργικό πρόσωπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) των «27».

Την Παρασκευή οι Ιρλανδοί ενέκριναν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με ποσοστό 67,13%, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας, μόνο σε δύο που βρίσκονται βορειοδυτικά απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη από την πλειοψηφία. Μεταξύ των άλλων περιφερειών, 31 ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα «ναι», ενώ στο περυσινό είχαν ψηφίσει «όχι», και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με σημαντική διαφορά στα ποσοστά.

Τη νίκη τού «ναι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας χαιρέτισαν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν , ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ.

«Μπορούμε εφεξής να εργαστούμε από κοινού και να επικεντρωθούμε στα προβλήματα που αφορούν πάρα πολύ τους Ευρωπαίους:μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η ασφάλεια, ο αγώνας κατά της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο κ. Μπράουν.

«Εχουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και αποτελεσματική» δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι, εκφράζοντας την επιθυμία «το θετικό αυτό παράδειγμα από την Ιρλανδία να ακολουθήσουν και τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συνθήκη, μολονότι τα Κοινοβούλιά τους την έχουν ψηφίσει», ώστε να τεθεί σε ισχύ «ως το τέλος του έτους» – προφανώς εννοούσε την Τσεχία.

Από τις χώρες που περιμένουν στον προθάλαμο για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Κροατία εξέφρασε την ικανοποίησή της, διά στόματος της πρωθυπουργού Γιάντρανκα Κόσορ. «Για μαςτο “ναι” των Ιρλανδών αποτελεί μια νέα ώθηση για να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και για να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Τ ο «ναι» των Ιρλανδών φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, του οποίου οι προθέσεις έχουν βολιδοσκοπηθεί για την προεδρία της ΕΕ, όταν θα αρχίσει να ισχύει ο νέος καταστατικός χάρτης, στον οποίο προβλέπεται ο πρόεδρος να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η υποψηφιότητα του κ. Μπλερ, με βασικό «σπόνσορα» τον πρόεδρο Σαρκοζί, αλλά με αντίθετη την καγκελάριο Μέρκελ, έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο πρώην επικεφαλής των συμβούλων του Τζόναθαν Πάουελ, ο οποίος «περιοδεύει» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια διπλωματική καμπάνια υπέρ της υποψηφιότητας Μπλερ, την οποία προσπαθούν να τορπιλίσουν οι Συντηρητικοί της Βρετανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk