Τα ξένα ΜΜΕ ανέμεναν την κατάρρευση της ΝΔ

Στους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠαΣοΚ στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων εστίασαν την προσοχή τους τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ στα χθεσινά ρεπορτάζ τους για τις ελληνικές εκλογές. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους ξένους αναλυτές, που είναι σαφές ότι είχαν προβλέψει την εκλογική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα- κατά το ΒΒC- «της αδυναμίας του πρωθυπουργού…

Στους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠαΣοΚ στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων εστίασαν την προσοχή τους τα μεγάλα ξένα ΜΜΕ στα χθεσινά ρεπορτάζ τους για τις ελληνικές εκλογές.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους ξένους αναλυτές, που είναι σαφές ότι είχαν προβλέψει την εκλογική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα- κατά το ΒΒC- «της αδυναμίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του» και «των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν πλήξει την κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού κρατικού σταθμού Μάικλ Μπράμπαντ, οι έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ότι προτιμούν το πακέτο οικονομικής τόνωσης των 3 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» που υπόσχεται ο Γιώργος Παπανδρέου από το νέο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας που τους ετοίμαζε ο κ. Καραμανλής. Το ΒΒC ωστόσο σχολιάζει ότι η προεκλογική περίοδος δεν διέθετε ενθουσιασμό, καθώς «εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δεν εμπιστεύονται κανένα από τα δύο κόμματα».

Για «τιμωρία των συντηρητικών για τα σκάνδαλα και την οικονομική κρίση» κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, που χαρακτηρίζει πάντως την Ελλάδα «τον πιο αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης. Σε γνωστά σκάνδαλα, όπως αυτό του Βατοπαιδίου, στην αύξηση της εγκληματικότητας και στις ταραχές του Δεκεμβρίου και στη συνολική ανάγκη της κοινής γνώμης για αλλαγή πολιτικής αποδίδει τη μεγάλη ήττα της κεντροδεξιάς στο ρεπορτάζ του και το μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Ρress. «Η οικονομική κρίση αποτελείωσε την κυβέρνηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το ΑΡ συμπληρώνει επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί μεγάλα ποσά μόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων…

Για «απόλυτη πλειοψηφία στους Σοσιαλιστές» κάνει λόγο και η ιταλική «Repubblica», η οποία φιλοξένησε στη χθεσινή έκδοσή της και μεγάλο αφιέρωμα στον Γιώργο Παπανδρέου και στην «πρωθυπουργική δυναστεία της Ελλάδας».

Ενώ η γαλλική «Liberation», αφού υπενθυμίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αποδίδει τη νίκη του στις υποσχέσεις του για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, την οικονομική ανάκαμψη και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Σ την ιδιότυπη ελληνική πολιτική οικογενειοκρατία ή μάλλον… «κληρονομική δημοκρατία», όπως την ονομάζει το ΑΡ, αναφέρονται πολλές ξένες εφημερίδες. Οπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», για τρίτη φορά ήλθαν αντιμέτωποι οι διάδοχοι των πολιτικών δυναστειών, και μάλιστα προκρίνοντας διαμετρικά αντίθετες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, με τον Παπανδρέου να επικρατεί ακόμη πιο εύκολα απ΄ ό,τι αναμενόταν στις δημοσκοπήσεις. «Είναι εύκολη η δημοκρατία στην Ελλάδα. Είναι πάντα Καραμανλής εναντίον Παπανδρέου. Φτάνει να αλλάξεις το επώνυμο και καθαρίζεις για 20 χρόνια. Είναι ωραία η δημοκρατία…» σχολιάζει παρακάτω ένας σκωπτικός συνδρομητής της ιστοσελίδας του «Μonde». «Ο κ. Παπανδρέου υπολείπεται σε πολιτικό χάρισμα σε σχέση με τον πατέρα και τον παππού του, αλλά τα κατάφερε υποσχόμενος να ελαφρύνει την οικονομική δυσαρέσκεια» προσθέτουν οι «Τimes» του Λονδίνου.

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε έναν Παπανδρέου» γράφει σε κύριο άρθρο του και ο «Figaro», συμπληρώνοντας πως «η ζωή στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση, στην πολιτική, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς». Ενώ ο βρετανικός «Ιndependent», σε άρθρο του Ντάνιελ Χάουντεν, υποστηρίζει ότι η νίκη του Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ επιβεβαιώνει τη «στασιμότητα» και την αποτελμάτωση της ελληνικής πολιτικής ζωής, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ηττάται λόγω της ιδίας διαφθοράς, ανικανότητας και οικονομικής αδυναμίας που οδήγησε στην ήττα και το ΠαΣοΚ πριν από πεντέμισι χρόνια… «Οι δύο πολιτικές φυλές της Ελλάδας, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία, έχουν χρεοκοπήσει τόσο σε ιδέες όσο και σε αξιοπιστία (…). Επιτέλους οι Ελληνες θα μπορέσουν να μάθουν αν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν τους είχε πείσει ως τώρα ως ηγέτης, μπορεί να κάνει την έκπληξη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Ιndependent».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική