Η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν έφθασε στην κάλπη, διαπιστώνει το ΚΚΕ

Προσπάθησε να αντέξει σε συνθήκες δικομματικής πόλωσης, όμως το ΚΚΕ απώλεσε μέρος των δυνάμεών του. Κομβικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι έρχεται στην εξουσία ένα κόμμα το οποίο είναι δεξαμενή άντλησης ψήφων και για το ΚΚΕ. Η σαρωτική στροφή του εκλογικού σώματος προς το ΠαΣοΚ οδήγησε σε μείωση του ποσοστού του με βάση τον πήχη των εθνικών εκλογών του 2007 (8,15%). Σύμφωνα με τον Περισσό, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής λειτούργησε υπέρ του ενός από τους δύο πόλους του, μέσα από τα διλήμματα που έθεσε η λογική του μονόδρομου.

Προσπάθησε να αντέξει σε συνθήκες δικομματικής πόλωσης, όμως το ΚΚΕ απώλεσε μέρος των δυνάμεών του. Κομβικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι έρχεται στην εξουσία ένα κόμμα το οποίο είναι δεξαμενή άντλησης ψήφων και για το ΚΚΕ. Η σαρωτική στροφή του εκλογικού σώματος προς το ΠαΣοΚ οδήγησε σε μείωση του ποσοστού του με βάση τον πήχη των εθνικών εκλογών του 2007 (8,15%). Σύμφωνα με τον Περισσό, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής λειτούργησε υπέρ του ενός από τους δύο πόλους του, μέσα από τα διλήμματα που έθεσε η λογική του μονόδρομου. Οπως είχε τονιστεί και στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, οι εκφραστές του δικομματισμού είναι ακόμη σε θέση να ποδηγετούν και να ενσωματώνουν- πότε ο ένας, ποτέ ο άλλος- τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η δήλωση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ χθες εμπεριείχε την άποψη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν κατέγραψε τις θετικές διεργασίες που έχουν γίνει στη συνείδηση του λαού τα τελευταία χρόνια από τη διακυβέρνηση της ΝΔ και από την πολιτική του ΠαΣοΚ. Συνοδευόμενη μόνο από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Μ. Μαΐλη και με ύφος που πρόδιδε τη μη ικανοποίησή της, η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο προς την επιρροή που έχει το ΚΚΕ στον λαό αλλά και τον ρόλο του στους λαϊκούς αγώνες. Επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, ότι η δυσαρέσκεια στη λαϊκή συνείδηση δεν μπορεί να φθάσει στην κάλπη όσο το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει σε φάση ανασύνταξης. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην ηγεσία των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, μεγάλα εργατικά κέντρα, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΒΕ).

«Υ πήρξε αλλαγή καπετάνιου, αλλά η ρότα είναι η ίδια» υπογράμμισε η κυρία Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι έγινε αλλαγή κυβέρνησης, όχι όμως αλλαγή πολιτικής. «Το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί ένα ενωτικό ρεύμα και μέτωπο που θα συμπεριλάβει εργάτες, φτωχή αγροτιά και αυτοαπασχολούμενους» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαχωριστικής γραμμής «ή με τα μονοπώλια ή με τον λαό» και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη ματαίωση των χειρότερων που έρχονται και για τη διεκδίκηση λύσεων για την ανακούφιση του λαού. Επεσήμανε ότι με επίκεντρο την οικονομική κρίση και την «ανάκαμψη» της οικονομίας έρχονται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, με αιχμή τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση. Εκείνο που έχει σημασία, σύμφωνα με τον Περισσό, είναι ο λαός- πολύ περισσότερο τώρα από ποτέ- να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του. Το θέμα, σημείωσε, δεν είναι αν υπάρχει αυτοδυναμία, αλλά αν είναι έτοιμος ο λαός να αποκρούσει την επίθεση. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχαρίστησε όσους για πρώτη φορά ψήφισαν το ΚΚΕ «παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν» , ενώ απευθύνθηκε και σε εκείνους που είχαν αποφασίσει να το ενισχύσουν «αλλά την τελευταία στιγμή δεν έκαναν το τολμηρό βήμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk