Ετοιμα τα νομοσχέδια από τη νέα κυβέρνηση

Oύτε ώρα δεν σκοπεύει να αφήσει να πάει χαμένη ο κ. Γ. Παπανδρέου. Προσχέδια νομοσχεδίων, ακόμη και έτοιμα νομοσχέδια βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ετοιμα είναι και τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων. Ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να λάβει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την Τρίτη θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του, η οποία θα ορκιστεί την Τετάρτη. Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται προς τα μέσα του μήνα.

Oύτε ώρα δεν σκοπεύει να αφήσει να πάει χαμένη ο κ. Γ. Παπανδρέου. Προσχέδια νομοσχεδίων, ακόμη και έτοιμα νομοσχέδια βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ετοιμα είναι και τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων. Ο κ. Παπανδρέου σήμερα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να λάβει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την Τρίτη θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του, η οποία θα ορκιστεί την Τετάρτη. Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται προς τα μέσα του μήνα. Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, αλλά και τα μέτρα για τη διαφάνεια.

Οι πανηγυρισμοί ενδεχομένως να εκτονώνουν τους οπαδούς, τα στελέχη του κόμματος όμως αισθάνονται, κατά δική τους ομολογία, «δέος μπροστά στο μέγεθος των ευθυνών που προκαλεί η διαφορά των 10 μονάδων». Αυτό το συναίσθημα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνοντας: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Το αποτέλεσμα ήταν πέραν πάσης προσδοκίας». Αλλά και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Ραγκούσης μίλησε για τη μετατροπή «αυτής της μεγάλης εκλογικής νίκης σε μια τετραετία δημιουργική και πολύ γόνιμη για όλους τους Ελληνες».

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο τραπέζι που παρέθεσε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο, θα αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Να σημειωθεί ότι το ΠαΣοΚ προτείνει μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, με μονοεδρικές περιφέρειες και αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται με λίστα. Προσχέδιο του νόμου αυτού βρίσκεται ήδη στο γραφείο του προέδρου του ΠαΣοΚ, όπως και οι εισηγήσεις για την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, π.χ. η δημοσίευση των αποφάσεων των υπουργών στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία με τη συνδρομή στελεχών από κάθε υπουργείο θα επεξεργαστεί τα βιογραφικά όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον για θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο του. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια ώστε θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε στη ΔΕΘ τα πέντε νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών, τα οποία αφορούν τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, καθώς και την προστασία της εργασίας.

Επείγει ωστόσο η κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο έλεγχος των στοιχείων που έστειλε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΕ για την έκδοση των φθινοπωρινών προβλέψεών της και η προετοιμασία για την αξιολόγηση του Συμφώνου Σταθερότητας στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τ ο εύρος της νίκης λύνει τα χέρια του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, καθώς του παρέχει τη δυνατότητα να μην υπολογίζει ισορροπίες. Η δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου έξω από τα γραφεία της Ιπποκράτους είναι ενδεικτική της κατάστασης, όταν επισήμανε ότι «η νίκη του ΠαΣοΚ και του Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά μάς κάνει όλους έτοιμους να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση». Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αφήσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Βενιζέλο και ότι θα του προτείνει κάποιο υπουργείο και εξαρτάται από τον ίδιο αν θα το αποδεχθεί. Ετσι όπως διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στενεύουν τα περιθώρια να αρνηθεί μια κυβερνητική θέση ο πρώην υπουργός.

Το σταυρόλεξο της κυβέρνησης πάντως δυσκολεύει, με δηλωμένη την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να μειώσει τα υπουργεία και ταυτοχρόνως να βάλει στην κυβέρνηση έως και εννέα γυναίκες, δηλαδή σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο. Μολονότι κανένας από τους μελλοντικούς υπουργούς δεν γνώριζε ως την Κυριακή τι του επιφυλάσσει το μέλλον, θεωρείται περίπου βέβαιη η είσοδος στην κυβέρνηση στελεχών όπως ο κ. Ι. Ραγκούσης, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Χ. Καστανίδης, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Δ. Ρέππας, ο κ. Α. Λοβέρδος, ο κ. Ντ. Ρόβλιας, η κυρία Μαρία Δαμανάκη , η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου , ο κ. Π. Μπεγλίτης κ.ά. Ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές του κ. Παπανδρέου για τον Πρόεδρο της Βουλής και τον επίτροπο στην ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk