ΓΝΩΜΗ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Στις εκλογές έγινε αυτό που σχεδόν όλοι προέβλεπαν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδοκιμάστηκε. Η διαφορά είναι τέτοια που ενέχουν τεράστιες ευθύνες αυτοί που έδωσαν τα δεδομένα στον Κώστα Καραμανλή ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση των πρόωρων εκλογών. Το ΠαΣοΚ κέρδισε την αυτοδυναμία δρέποντας τους καρπούς της στρατηγικής του «ώριμου φρούτου». Ακόμη, είναι μια προσωπική δικαίωση για τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! | tovima.gr

Στις εκλογές έγινε αυτό που σχεδόν όλοι προέβλεπαν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδοκιμάστηκε. Η διαφορά είναι τέτοια που ενέχουν τεράστιες ευθύνες αυτοί που έδωσαν τα δεδομένα στον Κώστα Καραμανλή ώστε να οδηγηθεί στην απόφαση των πρόωρων εκλογών.

Το ΠαΣοΚ κέρδισε την αυτοδυναμία δρέποντας τους καρπούς της στρατηγικής του «ώριμου φρούτου». Ακόμη, είναι μια προσωπική δικαίωση για τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αμφισβητήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα.

Ο δικομματισμός δεν κατέρρευσε. Τα δύο κόμματα εξουσίας άγγιξαν σχεδόν το 80%. Και αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τα μικρότερα κόμματα.

Το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να αυξήσει την επιρροή του σε μια εποχή όπου όλοι παραδέχονται ότι ο καπιταλισμός περνάει μείζονα κρίση. Πρέπει να προβληματιστεί για την αποτελεσματικότητα και τη διείσδυση του πολιτικού λόγου του.

Ο ΛΑΟΣ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του επωφελούμενος τα μέγιστα από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας. Το πώς θα ερμηνεύσει την επιτυχία του θα αποτελέσει πρόκριμα για το μέλλον του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας (προσωρινά;) τα προβλήματά του, εξασφάλισε την είσοδό του στη Βουλή. Το πώς θα διαχειριστεί το μέλλον του όμως είναι ένα ερωτηματικό. Οι Οικολόγοι πήραν το βάπτισμα του πυρός και αν εκμεταλλευθούν σοβαρά αυτή τους την εμπειρία, στο μέλλον θα μπορούν να αντιμετωπίζονται σε νέα βάση.

Από σήμερα βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα για όλους!

Ο κ. Γ. Φλέσσας είναι διευθύνων σύμβουλος της Civitas.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk