ΓΝΩΜΗ

Θρίαμβος της πολιτικής επί της επικοινωνίας

Η συντριπτική, όσο και αναπάντεχη για πολλούς, επικράτηση του ΠαΣοΚ αποτελεί, περισσότερο ίσως απ΄ οτιδήποτε άλλο, έναν θρίαμβο της πολιτικής, η οποία κατήγαγε μια συντριπτική νίκη επί της επικοινωνίας. Μαζί με τον κ. Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του στις χθεσινές κάλπες ηττήθηκε κατά κράτος μια ολόκληρη αντίληψη που ήθελε το πολιτικό παιχνίδι να διεξάγεται «εν ου παικτοίς» και με κανόνες του τύπου «όλα επιτρέπονται» από τους νομείς της εξουσίας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το αλαζονικό «λαγός τη φτέρη έσειε.

Θρίαμβος της πολιτικής  επί της επικοινωνίας | tovima.gr

Η συντριπτική, όσο και αναπάντεχη για πολλούς, επικράτηση του ΠαΣοΚ αποτελεί, περισσότερο ίσως απ΄ οτιδήποτε άλλο, έναν θρίαμβο της πολιτικής, η οποία κατήγαγε μια συντριπτική νίκη επί της επικοινωνίας.

Μαζί με τον κ. Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του στις χθεσινές κάλπες ηττήθηκε κατά κράτος μια ολόκληρη αντίληψη που ήθελε το πολιτικό παιχνίδι να διεξάγεται «εν ου παικτοίς» και με κανόνες του τύπου «όλα επιτρέπονται» από τους νομείς της εξουσίας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το αλαζονικό «λαγός τη φτέρη έσειε…» και το χλευαστικό δήθεν χαριτολόγημα «Γιώργο, είσαι εδώ;» με το οποίο απευθυνόταν από το βήμα της Βουλής προς τον αντίπαλό του ο απελθών Πρωθυπουργός; Ή μήπως την πρωτοφανή αποχώρηση της πλειοψηφίας από το Κοινοβούλιο και το νυχτερινό «λουκέτο» της Βουλής για να δημιουργηθεί «ασπίδα προστασίας» στα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα στελέχη μιας κυβέρνησης που ανήλθε στην εξουσία κραδαίνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης;

Στις ενδεικτικές αυτές αναφορές θα μπορούσε κανείς να προσθέσει έναν ατελείωτο κατάλογο με ανάλογα περιστατικά και καταστάσεις απραξίας που σχεδόν παγίως επιχειρήθηκε να καλυφθεί με ανέξοδους βερμπαλισμούς και κενή περιεχομένου ρητορική σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: από το δήθεν «Οχι» στο Σχέδιο Αναν ως την επανίδρυση του κράτους και από το να «βαφτίζεται» υπευθυνότητα το οικονομικό «Βατερλό» στο οποίο οδηγήθηκε η χώρα ως το να εγκαλείται η αντιπολίτευση για το «πού θα βρει τα λεφτά» για το σχέδιο διάσωσης.

Αυτή την ώρα όμως δεν έχει νόημα μια τέτοια αναλυτική παράθεση, πέραν ίσως της ανάγκης να υπογραμμιστεί ότι το χθεσινό πάθημα της απελθούσης εξουσίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους νέους κυβερνώντες. Ας έχουν, πρωτίστως, υπόψη τους ότι μόνο πρόσκαιρα κέρδη μπορεί να αποκομιστούν από την άσκηση αντιπολίτευσης στην ανάμνηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Και πολύ περισσότερο ότι όσες «μάχες χαρακωμάτων» και αν κερδηθούν με επικοινωνιακούς χειρισμούς, στο τέλος τον πόλεμο τον κερδίζει η πολιτική, όπως περίτρανα αποδείχθηκε χθες με την πέραν πάσης προσδοκίας άνετη πλειοψηφία του ΠαΣοΚ με την οποία συνοδεύθηκε η καθαρή εντολή που έλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες